Bröd. Med rejäl skorpa och luftbubblor. Rostat, knaprigt och oändligt gott. Mmmm. Idag blir det grytbakat chiabröd till frukost, lunch och middagssoppan.
Genom att baka brödet i en het järngryta blir brödet härligt knaprigt runt om. Visst tar det lite tid men det är väl värt besväret. Den långa jäsningen och det kalla vattnet ger degen goda chanser att utveckla fina jästbubblor.
Jag föredrar alltid att baka med färsk jäst men om du bara skulle ha tillgång till torrjäst, tänk på att värma vattnet till ca 50 grader för att kunna aktivera jästen.
Chiamjölet ser man mer och mer i affärerna men skulle du inte hitta det, kan du istället mala hela chiafrön. Det går lättast i en elektrisk kaffekvarn men fungerar säkert också i nödläge i en mortel kombinerat med lite armmuskler.
Oroa dig inte om degen är kletig att göra med, det blir bra i slutändan och är ett ofta förekommande ”problem” när man har att göra med glutenfria degar.
Är du allergisk mot nötter? Uteslut då valnötterna och byt ut mot solros- eller pumpakärnor, byt också ut valnötsoljan mot olivolja.
Skär inte i brödet!
Motstå frestelsen att skära i brödet tills dagen efter. Brödet mår bra av sätta sig efter avbakningen och kan annars vara kladdigt. Svep istället in det avsvalande brödet i en ren kökshandduk och njut av den härliga doften av nybakat bröd som fyller köket.
Dagen efter kan du lätt skiva upp brödet i skivor. Brödet förvaras med fördel i en fryspåse i frysen. Ta upp så många skivor som du behöver och rosta dem innan servering. Brödet kommer att smaka härligt knaprigt!
Grytbakat chiabröd med rejäl skorpa
Ingredienser
20 gram färsk jäst, söndersmulad
600 gram kallt vatten
1,5 tesked finmalet salt
25 gram / 2 matskedar valnötsolja
16 gram / 3 matskedar fiberhusk
———————
50 gram chiamjöl
70 gram rismjöl
300 gram bovetemjöl
50 gram grovt hackade valnötter
Hur gör jag?
1. Tillsätt den söndersmulade jästen, salt och vatten till en bunke och vispa väl (helst med en elvisp). Se till att jästen är helt upplöst i vattnet och tillsätt därefter fiberhusken. Vispa väl så att all fiberhusk blandats med vattnet. Låt blandningen stå i 10 minuter för att tjockna.
2. Tillsätt de olika mjölsorterna och de hackade valnötterna till degen. Knåda degen kort med lätta händer för att få en homogen deg. När den är färdig kommer du att ha en ganska lös och kladdig deg som men stor sannolikhet kommer att vilja sitta kvar på dina fingrar.
3. Täck skålen väl med plastfilm för att undvika att den torkar ut. Låt degen jäsa i två timmar. Mjöla ett rengjort bakunderlag och häll upp degen. Skapa snabbt ett runt bröd av degen genom att vika in utsidorna under brödet (”rundriv”). Tillsätt lite mjöl om det behövs. Undvik att arbeta degen för länge! Lägg degen på ett bakplåtspapper och täck det åter väl. Låt det jäsa i en timme.
4. Förvärm ugnen till 225° C. Placera en järngryta med lock på i ugnen. Låt den stå i ugnen i 45 minuter. Grutan kommer att bli alldeles ruskigt varm!
5. Strö lite bovetemjöl runt hela brödet på bakplåtspappret. Undvik att arbeta degen för mycket, du vill inte förstöra de fina jästbubblonra som bildats i brödet.
6. Ta försiktigt ut grytan med lock i ugnen. Försiktigt, den är vansinnigt varm!
Ta av locket och lägg ner degen i grytan. Försök inte att förändra dess position när den ligger i grytan. Sätt tillbaka locket på brödet och placera grytan i ugnen. Sänk värmen till 200°C. Sätt timern på 30 minuter.
7. Ta av locket och fortsätt baka brödet i ytterligare 60 minuter. Skulle det bli för mörkt mot slutet av tiden, kan du alltid täcka det lite löst med aluminiumfolie.
8. Låt brödet få svalna av på ett galler. Täck det inte om du vill behålla den fina knapriga ytan.
9. Svep in brödet i en ren kökshandduk när det är helt avsvalnat. Låt brödet vila tills dagen efter innan du skär i det.
10 Förvara brödet skuret i skivor i frysen, klart att rosta så fort hungers gör sig påmind.
Detta recept är fritt från gluten, laktos, mjölkprotein och raffinerat socker.
2 Kommentare