pirnten printen
Frukost, Glutenfritt, Laktosfritt, Paleo, Recept, Såser och dipper, Tillbehör, Utan raffinerat socker, Vegan, Vegetariskt
kommentar 1

Bredbar getost* minus geten

Bredbar_getost_minus_geten

Dags för lite påläggsinspiration! Idag blir det en bredbar getost*  minus geten. Alltså utan varken getmjölk eller löpe. Supergod på mackan som den är eller med lite topping. Dessutom fungerar den perfekt att gratinera i ugnen, precis som en chevre chaude. 

En av storsäljarna på mina föräldrars restaurang för ett antal år sedan var den franska versionen av gratinerad getost, chevre chaud – gratinerad getost. Så ruskigt gott med den smälta, lite torra och salta osten på dagsgammal baugette. Den serverades med en intensivt grön sallad med många olika sorters salladsblad, salta oliver och en liten söt dressing med en riktigt fin balsamico. Mmm, bara tanken gör att det vattnas i munnen…

Till lunch gjorde jag samma sak som då fast min nya getost*. Funkade perfekt, precis som igår morse fast då med lite tunt skivat äpple på mitt knäckebröd. Eller som dagen innan med en klick i tomatsoppan. Användbar ost med andra ord!

Vadå getost* minus geten?

Jo men det fungerar perfekt! Så här! Cashewnötterna gör osten krämig; mandelmjölet ger den typiska ”torra” getost-feelingen (kan man verkligen kalla det så… ja tydligen), kokosoljan hjälper till med konsistensen i kylskåpet och miso ger den lite ostliknande smaken av umami.

Var lite försiktig med mängden vitlök, eftersom det annars mycket snabbt kan bli en verklig vitlöksost annars. Och det var ju inte meningen idag. Vi ska ju göra getost utan get men nu kör vi tycker jag!

Bredbar_getost_minus_geten_2

Bredbar_getost_minus_geten_3

Bredbar getost* minus geten

Ingredienser
130 gram cashewnötter, och sedan blötlagda
50 gram varmt vatten
50 gram / 1 dl mandelmjöl
50 gram / 1,75 oz smak och luktfri kokosolja, smält
7 gram / 1,5 tsk flingsalt
1 tsk vitvinsvinäger
15 gram/ 1 tsk vit miso
1/2 vitlöksklyfta
1 tsk citronsaft

Hur gör jag?
1. Blötlägg cashewnötterna i kallt vatten i ca 4 timmar. Häll därefter av blötläggningsvattnet. Smält kokosoljan.
2. Häll i varmt vatten mixern och fyll därefter på med alla övriga ingredienser (det blir lättare för knivarna att jobba om du börjar med vattnet).
3. Mixa tills du fått en fin, jämn kräm. Om du inte har en höghastighetsmixer kan du behöva först köra blandningen i en hushållsmaskin och sedan stavmixa tills du fått ett jämnt resultat.
4. Häll över osten i en glasburk med lock, den kommer att bli som en krämig, fastare ost tack vare kokosoljan som stelnar i kylen. Förvara osten i kylen. Osten håller i ca 5 dagar.
Njut!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker.

1 kommentarer

  1. Pingback:Chokladpaj, apelsinkräm och julbordsinspiration - Tastecelebration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.