pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, Recept, Sötsaker, Vegan
Lämna en kommentar

Friterat rispapper dressat med lemoncurd, söt frukt och mandarinpärlor

Fried_ricepaper_with_lemoncurd_and_fruit_1

Snart är det Alla hjärtans dag och det bör man väl fira med någon man har kär; en käresta, bästa kompisen, familj eller varför inte bara för att man kan. Kanske vill du fira dagen med en festlig dessert av friterat rispapper drejat med lemoncurd, söt frukt och mandarinpärlor?
Desserten är mycket enklare än vad det ser ut att vara och smakar härligt friskt!
Allt moment går att förbereda i god tid innan festen startar men vänta in i det sista att lägga ihop desserten eftersom rispappret annars blir mjukt. Glöm inte att skära frukten i förväg så att du är snabb vid servering!

Mandarinpärlorna

Mandarinpärlorna är roliga att göra men inget absolut måste. Jag har valt att göra det med mandarinjuice denna gång men det fungerar med olika juicer och smaker. Från en följare på Instagram fick jag tipset om grapefrukt. Verkar gott!
Tänk på att använda ett högt glas till oljan, pärlorna behöver ”fallhöjd” för att hinna frysa tills de kommer ner på botten i glaset. Du behöver dessutom ett pipett avsedd för matlagning för att kunna skapa de kaviar-liknande pärlorna.
Till pärlorna har jag använt agar agar-pulver, får du bara tag på flingorna får du öka mängden avsevärt eftersom de är mindre ’effektiva”. Som riktmärke är 1 msk agar agar-pulver likvärdigt med 3-4 msk agar agar-flingor!

Lemoncurd med cashewmjölk

Vanligtvis görs lemoncurd av smör, ägg och socker men jag ville prova att göra med cashewmjölk istället. Cashewmjölk tjocknar när den kokas och sedan får svalna av (kan användas till chokladpudding till exempel) men denna gången har jag dessutom lite kokosolja för att få ytterligare lite stabilitet i den. Om du hellre vill, kan du även ersätta kokosoljan med pyttelite, i vatten utspädd, majsstärkelse eller johannesbrödsmjöl. Se bara upp så att du inte får en tjock gröt!

Nog med tips, nu kör vi!

Friterat rispapper

Ingredienser
Ett rispapper per person (sådana som man använder till risrullar) (plus kanske något extra ifall du behöver lite ”övningsmaterial”)
Neutral olja att fritera i (kokos, solros eller majsolja)
0,5-1 tk vaniljpulver från malen vaniljstång

Hur gör jag?
1. Ta fram rätt antal rispapper  Förbered en skärbräda med dubbelvikt hushållspapper.
2. Ta en djupare stekpanna och värm på spisen. Häll i oljan (ca 1 cm tjockt lager) när den är varm (så slipper du röken från varm olja). Ha ett lock redo att täcka stekpannan om oljan skulle börja brinna.
3. När oljan är riktigt varm, lägg ner ett rispapper i taget i oljan och fritera. Arket krymper och bildar en skål av sig självt på bara någon halv minut i oljan (om oljan är het nog). Vänd rispappret med en värmetålig tång och fritera kort på den andra sidan.
4. Lägg över rispappret på det dubbelvikta hushållspappret och låt oljan rinna av. Strö över en nypa vaniljpulver på varje friterat rispapper och upprepa tills du friterat allt.
Detta kan förberedas i förväg om du förvarar dem torrt och försiktigt. De bryts lätt!

Fried_ricepaper_with_lemoncurd_and_fruit_2

Mandarinpärlor

3 dl / 300 ml olja (neutral oliv- eller solrosolja)

80 gram / juice av 3 mandarin (plus en extra mandarin för senare)
50 gram vatten
25 gram agavesirap
3 slätstrukna kryddmått agar agar-pulver (ca 2 gram)

Hur gör jag?
1. Börja med oljan. Häll upp oljan i ett högt (viktigt!) dricksglas. Ställ in glaset med oljan i frysen och låt det stå där i 30 minuter. Tiden är viktig för slutresulatet!
2. Pressa ut juicen ur mandarinerna och häll över i en liten gryta. Blanda med vatten och agave och låt det koka upp. Blanda ner agar agar-pulvret och låt det koka i två minuter under god omrörning. Häll över blandningen i en separat skål och låt det svalna av i ca fem minuter under omrörning då och då. Förbered en större skål med kallt vatten. Ta fram din pipett.
3. Ta ut glaset med oljan och dra upp juiceblandningen i pipetten. Droppa ner blandningen i den kalla oljan. Dropparna kommer att falla ner till bottnen och samlas där. Fortsätt tills du droppat ner hela juiceblandingen. Du får vara ganska snabb, blandningen ska inte stelna i skålen!
4. Rör runt i oljan med en lång sked när du gjort alla droppar. Ta upp alla dropparna ur oljan, försök undvika att få med oljan runt om. Häll ner dem i den förberedda skålen med vatten. Rör runt försiktigt, du vill få bort så mycket oljan som möjligt. Häll av dem i finmaskig sil och skölj dem försiktigt i  kallt vatten tills dom inte längre känns oljiga.
5. Förvara dina pärlor i en burk med juicen av en pressad mandarin och lite vatten som täcker pärlorna. Täck med ett lock. Pärlorna kan förberedas upp till två dagar innan.

Lemoncurd med cashewmjölk

Ingredienser
280 gram / 3 dl osötad cashewmjölk (hemgjord eller köpt)
50 gram agavesirap
Skalet av 1 citron (plus 1 till senare)
50 gram / juicen av 1,5 citroner
Pyttelite gurkmeja för färgens skull
3 droppar vaniljessans
2 msk smak och luktfri kokosolja
25 gram solrosolja
Pytteliten nypa havssalt

Hur gör jag?
1. Blanda cashewmjölk, agavesirap, skalet av en citron och citronsaft i en lite gryta. Tillsätt gurkmeja och vaniljessans.
2. Låt det koka upp under vispning och låt det koka några minuter och reduceras något. Häll över blandningen i ett högt mixerkärl och tillsätt kokosoljan och solrosoljan. Kokosoljan kommer att smälta av värmen från blandningen. Stavmixa blandningen väl. Riv skalet av den sista citronen och vänd ner det i den färdiga kurden med en slickepott. Häll över curden i en ren burk.
3. Ställ in i kylen tills det tjocknat. Om du vill skynda på det, ställ in burken i frysen i ca en timme. Förvara sedan curden i kylen i upp till fem dagar.

Vid servering
Ingredienser
4 personer
– 4 friterade rispapper med vaniljfrön
– Färsk frukt såsom hallon, mango, sharonfrukt eller kanske lite bär av olika slag.
– 2-3 dl luftigt, vispad grädde, yoghurt eller creme fraiche av valfritt slag (vegan etc) blandat med ca 4 msk av den hemgjorda lemoncurden. Smaksätt eventuellt med lite extra agavesirap och/eller vaniljpulver.
– Lemoncurd (hemgjord)
– ca 1 msk mandarinpärlor per person

Hur gör jag?
1. Placera ett friterat rispapper på varje tallrik.
2. Klicka en blandning av den luftigt vispade grädden med lite lemoncurd ovanpå rispappret.
3. Garnera därefter härligheten med förberedd frukt i tunna skivor. Häll över lite extra, icke blandad lemoncurd över frukten och avsluta med mandarinpärlorna strösslade ovanpå.
Servera omgående!

Detta recept är fritt från laktos, mjölkprotein, gluten och ägg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.