Kanske gjorde du faktiskt den hela ugnsbakade rotsellerin i söndags (klick inlägg)? Och du gjorde ditt bästa för att äta upp men du har ändå kvar hälften (det är vad som hände med mig med min två kilos rotselleri åtminstone)? Grattis, du har just fått en gratis nystart till en vegetarisk soppa för lunch eller middag!
Att ge nytt liv åt dina matrester är verkligen en av de bästa sakerna du kan göra.
1. De flesta rätter får ännu mer smak den andra dagen.
2. Du kommer att spara en hel del pengar.
3. Du kommer att ha en färdig måltid inom 20 minuter.
4. Om du är lite bekymrad över hållbarheten i världen och det lilla du kan tillföra är detta din (dagliga) chans.
Win, win, win och vinn med andra ord!
När du gjort soppan, se till att kontrollera kryddningen noga. Rotselleri är i sig ganska söt så det är viktigt att balansera sötman!
Låt oss sätta igång!
Ingredienser
1 stor gul lök
1 msk deodoriserad kokosolja
500 gram ugnsbakad (eller rå) rotselleri
0,75 liter hemlagad eller köpt grönsaksbuljong
2 msk grädde (alt cashewmjölk för en vegansk soppa)
1/2 citron
Några droppar eller tabasco
örtsalt och peppar
Till ovanpå soppan
Saltade, rostade pumpafrön
Finskuren persilja
Groddade mungbönor
1/2 purjolök (företrädesvis endast den vita delen) som kokas med vatten, en halv skalad, färsk gurkmeja (eller 1/2 tsk torkad gurkmeja istället)
Hur gör jag?
1. Börja med tillbehören för soppan: Stek pumpafrön i en torr stekpanna. När du är klar, låt svalna på en torr bit hushållspapper alt i en liten skål.
2. Rengör purjolöken och skär den vita delen i 1/2 cm skivor. Lägg dem till en liten kastrull tillsammans med färsk eller torkad gurkmeja och vatten för att täcka allt. Låt det koka upp och koka tills den är mjuk. Slå av purjolöken i ett durkslag och låt det rinna av väl innan servering.
Hur gör jag?
Hacka löken. Lägg kokosoljan i en kastrull. När oljan smält, tillsätt lök och stek mjuk på låg temperatur.
2. Tillsätt skalad rotselleri, grönsaksbuljong och grädde till grytan. Låt det koka upp och sedan sjuda på en lägre temperatur tills allt är mjukt. Om soppan är alltför tjock, blanda i lite mer buljong eller grädde.
3. Tillsätt pressad citron, Tabasco, örtsalt och peppar till soppan och mixa den med en stavmixer.
4. Innan servering, kontrollera ytterligare smaken noggrant. Smaka av och rätta till eventuella skönhetsfel med mer citron, salt eller Tabasco.
5. Vid servering; strö pumpafrön över plus hackad persilja och/eller groddade mungbönor och den kokta purjolöken. Njut!
1 kommentarer