pirnten printen
LCHF, Middag, Nötfritt, Recept, Vegetariskt
kommentarer 10

Ugnsbakad rotselleri med rökigt vitlökssmör

Ovenbaked_celeriac

Att ugnsbaka en hel rotselleri är trevlig uppgift på en söndageftermiddag! Medans den står och gottar sig i ugnen, kan du dessutom göra andra trevliga saker. När du väl kommer tillbaka har du en mjuk, saftig och mycket välsmakande vegetarisk middag eller alternativt tillbehör till din söndagsstek. Bara skära upp och njuta med vitlökssmör och en fräsch sallad. Med några rostade hasselnötter på toppen blir det ännu bättre. Om det råkar bli något rökt vitlökssmör över: njut det med squashnudlar, på en macka, med rostade grönsaker eller något annat som behöver få en rökig touch. Om du inte kan lyckas med att hitta den fina rökta vitlöken, tar du bara vanligt vitlök och lite extra av den rökta paprikan istället.
Det kostar i princip ingenting att köpa och förbereda rotsellerin och det i sin tur innebär att du har ännu mer guldtior att spendera på roliga saker i helgen istället, en riktigt win-win!

Låt oss sätta igång!

Ugnsbakad rotselleri med rökt vitlökssmör
Ingredienser
1 rotselleri
Ett stort folieark

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rengör rotselleri från eventuell smuts. Torka utsidan med en handduk eller papper.
3. Täck den oskalade rotsellerin runt om med foliearket. Se till att det är helt täckt.
4. Placera rotsellerin på en plåt och sätt in den i ugnen i ca 2 timmar eller tills den är mjuk rakt igenom.

Rökt vitlökssmör
Ingredienser
100g osaltat smör
2 vitlöksklyftor av rökt eller naturell vitlök
Chipotle chile (se hur starkt du vill ha det)
Rökt paprika (Pimenton Dulce)
Maldon salt

Hur gör jag?
1. Ta ut smöret från kylskåpet för att få det mjukt.
2. Riv vitlöken och lägg i smöret.
3. Tillsätt kryddorna och mixa ihop allt med en gaffel eller en stavmixer. Smaka av! Behöves det mer salt, chili etc?
4. När du är nöjd, rulla ihop smöret i plastfilm och skapa en lång, rund ”korv” av smöret. Placera i frysen tills servering.

Servera den ugnsbakade rotsellerin med skivor av kryddsmöret. Skär rotsellerin i skivor eller “klyftor”. Skär gärna upp den vid bordet, det är vackert att se den skrovliga utsidan och det mjuka innehållet öppna sig. Njut!

Celeriac

Baked_celeriac_inside

10 Kommentare

  1. I love celeriac and use it in many ways, but never prepared it this way. It’s just brilliant!
    I’ll definitely try this once I’ll be able to get some nice celeriac. Thanks for sharing! 🙂

    • Thank you! Good to hear that there are more celeriac lovers out there :0) Let me know when you tried it!

      • I’m also glad to find another celeriac fan! 🙂
        It’s not so easy to find a nice looking one, but I will definitely make your recipe once I will. I also plan to make again celeriac dishes I’ve posted (if interested, check under Search on my blog) and new ones. 🙂

        • Sorry to hear that you have trouble finding nice looking celeriac. Lucky me here in the Netherlands, its everywhere to buy! Strange enough I don’t see so many people eating it though… I will check out your blog for more inspiration for sure. Until next celeriac comes our way…0:) Isabel

  2. Pingback:Soup with celeriac (vegetarian, can easily be made vegan and LCHF) | TASTECELEBRATION

  3. Pingback:Krämig sellerisoppa - Tastecelebration

  4. Pingback:Top 5: njut av dina färska kryddor lite längre - Tastecelebration

  5. Pingback:Hemgjort smör med havregrädde

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *