pirnten printen
Ingen kategori, Smakliga kokböcker
Lämna en kommentar

Nopi

Nopi_review_ottolenghi

Jag var redan ett fan av Ottolenghi. Att den nya boken Nopi också skulle hitta sin väg in i min bokhylla var mer en fråga om när snarare än om.
Böckerna av Ottolenghi är ett måste för alla foodies som vill ha mer smak och ny inspiration i varje middag. Nopi är inte ett undantag.Den stora skillnaden mellan de tidigare böckerna Plenty, Jerusalem, Plenty more och den nya boken Nopi, är komplexiteten enligt författarna själva. Varje recept är onekligen indelat i flera moment och med mer eller mindre tidskrävande aktiviteter med väntetid däremellan. Och ja, det gör att det blir lite mer komplicerat. Men ofta innebär det också att du kan plocka delar av recepten och blanda dem som du själv föredrar. Dessutom har tid i sig, ju aldrig bringat några dåliga nyheter för riktigt stora smaker!

Bara att titta på utsidan av boken med sin stilrena design och gyllene sidor gör mig ivrig att öppna och läsa! Bilderna har ett helt annan utseende än de andra böckerna, mer planerade och stylade. Varje maträtt på var sin tallrik snarare än ”rakt på” såsom i de tidigare böckerna. Mindre yoghurt, citron och vitlök som dekoration. Mer fantasieggande.

Varje recept inleds med en längre text som introducerar de kanske mer okända ingredienserna som används i recepten. Mycket informativt och med tips om hur man gör de olika momenten lättare eller vad du kan ersätta en ny ingrediens med om du inte får tag på den. Praktiskt om du inte bor i en större stad med alla intressanta produkter runt hörnet. Detta leder mig till den enda svagt negativa punkten i boken. Hur i hela friden ska man kunna laga mat från denna bok om man inte bor i en stor, internationell stad?! Jag tror inte att jag skulle kunna göra några av recepten om jag fortfarande skulle ha bott i min gamla by i Sverige. Men, denna bok är troligen avsedd för äkta matgalningar. Vi som är beredda att gå långt för att få tag på den speciella mison, freekeh, svarta vitlöken, färsk tamarind, Manouri-ost eller sumak …

Det nämns i boken att restaurang Nopi är deras mer seriösa restaurang och boken andas också samma vuxna önskan. Lite mer flott på utsidan men fortfarande med fantastiska och modiga smaker och ingredienser.
Jag kan inte vänta tills jag kan börja att prova ut alla recept!

Nopi (Yotam Ottolenghi and Ramael Scully)
ISBN UK: 9780091957162 Köp den via Bokus!
B
oken är tyvärr i nuläget ännu inte översatt till svenska.

Filed under: Ingen kategori, Smakliga kokböcker

av

Sharing the passion for food!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.