pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, LCHF, Middag, Nötfritt, Recept, Tastecelebration, Vegetariskt
kommentarer 6

Pumpa med halloumi, tomatsås och massor av smaker!

Halloumi_and_vegetables

 

Förra veckan hade vi gäster på middag. Jag tvivlade på vad jag skulle bjuda på. Mina tankar gick överallt, kors och tvärs för att tillmötesgå allas önskningar och favoriter. En timme innan gästerna skulle anlända, hade jag fortfarande inte bestämt mig! Med en lätt panikkänsla, bestämde jag mig slutligen för att laga det JAG ville ha utan att ta hänsyn till någon annan… Något fräscht med grönsaker i huvudrollen, en massa smaker och med enkla, billiga ingredienser som redan fanns i mitt kök. Snabbt skulle det gå dessutom. Nedan är resultatet.
Efter att ha ätit samma middag tre gånger till denna veckan, tror jag att jag kan kalla det en ganska lyckad sammanställning! För att få den klar inom 40 minuter, behöver du att planera de olika elementen något men jag lovar, du kommer fortfarande att vara en fantastisk värdinna utan svett i pannan.

Chockas inte av den långa listan nedan, det är verkligen enkelt!
En komplett middag med flera små rätter. Den är lätt att förbereda och enkel för alla runt bordet att komponera en egen favoritmiddag utav:

  1. Ugnsbakad, krispig butternut eller Kabocha pumpa med olivolja och Za’atar
    (Za’atar är en örtblanding från mellanöstern med vild, torkad timjan, oregano och mejram som blandas med rostade sesamfrön och salt. Ibland tillsätts även sumac.
  1. Tomatsås med körsbärstomater och lök
  2. För köttätarna runt bordet; kokt kyckling med gremolata och en god olivolja
  3. Gremolata
  4. Rostade pumpafrön
  5. Grönsallad med blad av grönkål eller ruccola och skivad avokado
  6. Knaprigt stekt Halloumi
    (Halloumi är en cypriotisk halvhård, salt färskost gjord av en blandning av get- och fårmjölk och ibland användbar komjölk)

Låt oss sätta igång!
4 personer
Jag har skrivit de olika delarna i den ordning som jag rekommenderar dig att göra det för att få den klar, så avslappnad som möjligt (vilket helst innebär innan gästerna har anlänt).

Ugnsbakad, krispig butternut eller Kabocha pumpa med olivolja och Za’atar
Ingredienser
1 butternut eller Kabocha pumpa
2 matskedar olivolja
2 teskedar eller Za’atar

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 210 grader.
2. Skär pumpan i två delar och ta bort fröna. Jag bryr mig aldrig att skala pumpan! Skär pumpan i skivor om ca 1 cm.
3. Placera skivorna på en bakplåt och häll över olivoljan och strö Za’ataar ovanpå. ”Massera” in olja och kryddor för att täcka alla skivor av pumpan helt.
4. Placera plåten i ugnen och ställ timern på 25 minuter.
Efter 25 minuter, vänd varje pumpaskiva sätt tillbaka plåten i ugnen igen. Ställa timern på ytterligare 20 minuter. Se till att pumpan inte bränns!

Tomatsås med körsbärstomater och lök
Ingredienser
1 burk körsbärstomater 400 g (företrädesvis från Mutti) + 1 burk vatten
En burk tomatpuré a’ 70 gram
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk/1 tablett glutenfri grönsaksbuljong
(1 tsk mörk agave sirap, inte LCHF! Men det blir mycket got med lite sötma …)
Salt och peppar
1 matsked deodoriserad kokosolja

Hur gör jag?
1. Hacka lök och vitlök fint.
2. Smält kokosolja i en djup kastrull och tillsätt lök och vitlök. Stek på svag värme tills allt är genomskinlig och mjukt.
3. Tillsätt resten av ingredienserna till grytan och låt det sjuda på låg värme i cirka 35 minuter. Rör om då och då för att undvika att det bränner i botten.

För köttätarna runt bordet; kokt kyckling med gremolata och en god olivolja
Ingredienser
3 kycklingfiléer (3 räcker gott och väl till 4 fyra personer eftersom du har så mycket annan mat också)
1 liter hemlagad kycklingbuljong eller 2 tsk glutenfri grönsaksbuljong + 1 liter vatten
1 matsked god olivolja, Maldon salt + gremolata

Hur gör jag?
1. Låt kycklingbuljongen koka upp.
2. Lägg de rengjorda kycklingfiléerna i den kokande buljongen. Låt det koka på svag värme i ca 30 minuter.
3. Vid servering, skiva filéerna från kortsidan och lägg på en vacker tallrik. Strö över Maldon salt, en god olivolja och gremolata. Behåll resten av gremolata i en liten skål så att var och en kan förse sig själv senare.

Rostade pumpafrön
Ingredienser
100 gram råa pumpafrön

Hur gör jag?
Placera en torr stekpanna på spisen, häll ner pumpafröna och stek tills fröna börjar ”poppa”. Rör runt med en träspatel. Häll dem i en skål när de är gyllene och låt dem svalna av tills servering.

Gremolata
Ingredienser
En rejäl näve bladpersilja (inklusive stjälkarna, de är underbara krispiga och har mycket smak!)
1 vitlöksklyfta
Citronskal från en citron

Hur gör jag?
Hacka bladpersiljan (inklusive stjälkar) och vitlök fint. Riv citronskalet (bara det gula!). Häll över allt i en skål och blanda väl.
Om du vill vara helt säker på att gremolatan håller sig fin till serveringen; fukta ett dubbelvikt hushållspapper, pressa ut vattnet och täck gremolata med det tills servering.

Grönsallad med blad av grönkål eller ruccola och skivad avokado
Ingredienser
1 påse tvättade gröna blad (eller gör det själv)
2 avokado

Hur gör jag?
Tvätta och skär salladen om det behövs. Lägg i en stor skål.
Skiva avokadon och placera i en separat skål.

Eventuell egen salladsdressing
Blanda olivolja, vinäger, Tabasco, bara lite honung / agave / lönnsirap (inte LCHF), salt och peppar.
Just för denna gång, föredrar jag att servera salladen utan dressing till middagen. Det är redan så mycket smaker som pågår i resten!

Stekt halloumi
Ingredienser
250 gram halloumi
2 msk deodoriserad kokosolja

Hur gör jag?
1. Skär halloumi i skivor (ca 1/2 cm).
2. Smält kokosolja i en stekpanna. Placera ostskivorna i stekpannan och stek på medelvärme tills de är gyllene. Vänd dem stek vidare på den andra sidan. Servera så snart som möjligt när det är klart.

Servering
Servera rätterna i separata skålar. Det gör det möjligt för var och en att skapa sin egna favoritmiddag. Strö rostade frön och gremolata ovanpå allt. Ett glas rött vin till kan vara ruskigt gott, njut!

Halloumi_with_veggies

6 Kommentare

  1. Pingback:Tastebud: Broth and concentrated stock | TASTECELEBRATION

    • Thank you, it is really SO good!
      Your recipes are also looking really nice and I share your wish of ever going to Morocco, until then we enjoy their lovely herbs and spices ;0)

  2. After reading about Gremolata from your post above, I was intrigued, never having heard of it before. We still have an abundance of fresh itallian parsley in our Seattle garden and lemons and garlic from the market this weekend so we made a bowl. Wow! Such a a flavor zinger! We sauteed diced carrots and half moons of green and yellow summer squash in butter, and tossed with pan toasted blanched almonds and lots of the Gremolata. In our mouths, it was though it was midsummer again, wonderful! Thanks for expanding my food lexicon Isabel!

    • What a nice mail from you, this made me really happy! It sounds like a fantastic combination with the carrots, almonds and gremolata. Gremolata brings indeed summer on any table! 👍👍👍

  3. Pingback:Smakkompis: kaka din egen fond - Tastecelebration

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *