pirnten printen
Frukost, Glutenfritt, Laktosfritt, LCHF, Paleo, Raw food, Recept, Sockerfritt, Tastecelebration, Utan raffinerat socker, Vegan
kommentar 1

Krämig cashewyoghurt med hemlagad granola

Cashew_yoghurt_with_homemade_granola

På internet och i olika kokböcker kan du hitta recept på cashewyoghurt. Ett bra alternativ om du vill skippa mjölkprodukter i din kost och ändå njuta av en krämig yoghurt. Receptet nedan har jag lånat från en härlig blogg som heter Nillas kök. En riktigt fin blogg med gluten- och laktosfria recept. Besök gärna hennes blog (länk klick)!Men tillbaka till yoghurten. Det är ett mycket enkelt recept, det enda du behöver är lite tid och tålamod. Efter det, kan du njuta av den krämiga (och mycket hälsosamma) yoghurten. Den håller upp till fem dagar om du förvarar den kallt och väl täckt.

Jag äter gärna min yoghurt med en mycket enkel sockerfria granola med kardemumma. Det är också gott att lägga till några färska eller tinade varma bär. Om du inte bryr dig så mycket om socker, är dessutom lite lönnsirap väldigt gott till.

Den vackra skålen för min yoghurt, har jag fått som gåva från min käre vän Frank. Skålen kommer från serien Troja och gjordes omkring 1960 för Rörstrands av Carl Harry Stålhane. En sån skönhet!

Låt oss sätta igång!
Cashew yoghurt
Ca 8 portioner. Man äter mindre portioner än med normal yoghurt. Det är så mättande!
Du behöver en stark mixer för att göra yoghurten, ju starkare, destu lenare yoghurt.

Ingredienser
4 dl cashewnötter (råa) plus tillräckligt med vatten för blötläggning
3 dl ljummet vatten
4 kapslar med probiotika
1 tsk vaniljpulver, eller mer efter smak

Hur gör jag?
1. Blötlägg cashewnötterna i 5-10 timmar i rumstemperatur. Vattnet ska täcka cashewnötterna helt och hållet.
2. Sila bort blötläggningsvattnet och blanda nötterna med nytt, ljummet vatten (37-40 ° C) i en höghastighetmixer.
Om du inte har denna typ av mixer; mixa nötterna i din vanliga kökmixer och häll sedan över den gryniga krämen i en hög mixerskål och mixa det ytterligare med en stavmixer. Detta kommer också att ge det verkligt släta resultat som du vill ha.
3. Vid behov, justera konsistensen med lite extra vatten. Häll isåfall försiktigt lite i taget så konsistens inte blir alltför lös.
4. Tillsätt probiotia (öppna kapseln och strö i pulvret) till blandingen. Mixa väl.
5. Häll yoghurten i en ren skål och täck med plastfolie. Låt sedan “krämen” vila i ca 24 timmar i rumstemperatur.
Smaka på yoghurten, är det så surt som du vill ha det? Om inte, täck det igen och låt den vila i ytterligare 8-12 timmar vid rumstemperatur.
6. Förvara i kylskåp.

Hemgjord granola med kardemumma
Blir en ganska liten sats för 15-20 små portioner.
Förvaras torrt i en plåtburk eller glas-skål med ett lock.

Ingredienser
90 gram pumpafrön
90 gram solrosfrön
60 gram oskalade sesamfrön
70 gram cashewnötter
60 gram oskalade mandlar
30 gram deoderiserad kokosolja + 1 msk varmt vatten
3 droppar vaniljextrakt (jag använder droppar från Holy Lama spice drops)
————-
En nypa havssalt
1 tsk färsk, finmalen kardemumma

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Förbered en bakplåt med en bakplåtspapper. Mät upp pumpa-, solros- och sesamfrön. Hacka cashewnötter och mandel grovt. Lägg allt på samma plåt. Blanda med händerna.
3. Smält kokosolja och blanda det med varmt vatten och 3 droppar vaniljextrakt. Häll blandningen över nötter och frön och arbeta in all olja och vatten med dina hander. Sprid ut blandingen i ett tunt lager på plåten.
4. Placera plåten i mitten av ugnen. Låt granolan rostas långsamt. Ta ut plåten då och då och rör om med en träspatel för att undvika att det bränner. Ta ut när granola ger en härlig doft i köket och har en vacker gyllene färg.
5. Låt granola svalna och lägga sedan till salt och finkornig kardemumma. Blanda väl.
6. När granolan är kall, häll allt i en plåtburk eller en glasskål med lock.
Granolan håller 4-5 veckor utan att förlora någon smak.
Njut!

Förutom att använda granola till min yoghurt, använder jag den dessutom gärna till mina smoothisar, bröd och kakor när jag vill ha något krispigt.

Detta recept är fritt från gluten, socker och laktos.
Det är lämpligt för vegan, Paleo och LCHF.

 

 

1 kommentarer

  1. Pingback:Apelsinblomsvatten och rosenvatten - Tastecelebration

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *