pirnten printen
Bra och billig mat, Grönsaker, Nötfritt, Recept, Sötsaker, Tastecelebration, Utan raffinerat socker
kommentarer 5

Mjuk pepparkaka med vita bönor och pekannötter

 

Nästan jul!
De smaker och lukter som jag mest associerar med jul är saffran, kanel, pomerans, kryddnejlika, ingefära och massor av olika typer av torkad frukt och nötter. Med andra ord, det är hög tid att börja använda några av dessa kryddor.I Sverige är vi mycket fokuserade på traditioner i allmänhet (mycket mer än här i Nederländerna om jag jämför de båda länderna) och särskilt när det kommer till jul. I de flesta familjer i Sverige, äter vi ju varianter av samma mat varje jul (och påsk och midsommar); det fina gamla julbordet. Det är inte tråkigt, det är precis som vi vill ha det. Varje år 0 🙂 Här i Holland däremot kan man lika gärna äta ostfondue som rådjursstek på julafton, det finns verkligen inte ett uns av tradition här förutom kanske julfrukosten. Men ja, där gäller det bara att smälla till med allt som får plats på bordet och som man vanligtvis kanske inte unnar sig så är man i hamn…

Jag och min holländske man har ofta diskussioner om detta. Han tycker att vi svenskar är lite fastvuxna i våra traditioner och jag i min tur tycker att holländarna inte vårdar sitt ursprung… Och så håller vi på, varje år. Bara det är ju en tradition vid det här laget haha!  Jag fortsätter att vidhålla att traditioner och ritualer är enormt viktigt, även 2015.

Hur som helst. Dessa tankar ledde mig till pepparkaksbak med goda julkryddor. Jag ville baka en mjuk pepparkaka som fungerade både som kaka och som tunt skivad och rostade i ungefär två timmar på 100 grader skulle fungera perfekt med ost och en god aprikoschutney. Chutneyn fungerar även kanon till ugnsbakat kött, morgongröten, yoghurt eller t.o.m. som fyllning till en kaka.

Mina kriterier för kakan var att det skulle vara riktigt gott naturligtvis men också att kakan skulle vara bra för min (och din!) kropp. Resulatet blev denna kaka bakad med bönor istället för mjöl. Det fungerar verkligen perfekt och jag vågar säga att ingen av dina gäster kan berätta vad den hemliga ingrediensen är! Istället för raffinerat socker har jag använt torkade katrinplommon och en mycket liten mängd kokossirap. Torkad frukt och sirap innehåller fortfarande mycket socker och ska användas med försiktighet. För detta tillfälle har jag valt att försöka hitta en gyllene medelväg. Om du föredrar, eller om du planerar att äta kakan med ost istället, kan du förmodligen bara hoppa över sirapen. Pekannötterna ger en trevlig crunch till kakan, men det fungerar perfekt utan också om du inte tål nötter. Så, vad väntar du på?

Låt oss sätta igång!
Mjuk pepparkaka med pekannötter
En liten kakform. Du behöver en köks- eller stavmixer för detta recept.

Ingredienser
260 gram cannellini eller flageolet bönor
4 ägg
1 tsk vaniljpulver
40 gram deodoriserad kokosolja
80 gram katrinplommon
1,5 tsk mald kanel
2 tsk mald kardemumma
1/4 tsk mald kryddnejlika
15 gram kokossirap (dadelsirap fungerar också om du inte kan hitta kokossirapen)
2 tsk bakpulver

Valfritt: 30 gram grovhackade pekanöttero plus 10 hela pekannötter för dekoration ovanpå.

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 160 grader. Förbered en liten bakform med bakplåtspapper.
2. Häll av bönorna i en trådsil och skölj de konserverade bönorna väl i rinnande vatten.
3. Tillsätt bönorna och alla andra ingredienser förutom pekannötterna i din mixerskål. Mixa tills tills du har en verkligt smidig smet. Se till att det inte finns några synliga bönbitar i smeten!
4. Hacka 30 gram pekannötter grovt och vänd ner dem lika i smeten med en spatel.
5. Häll smeten i formen. Se formen är helt täckt. Slå gärna bakformen i botten lite så att det inte finns inga lufthål.
6. Valfritt: dekorera tårtan med hela pekannötter på toppen av kakan, Se till att du trycker ner dem bara lite så de inte kommer att bränna i ugnen/
7. Grädda kakan i 70 minuter.
8. Låt kakan svalna något innan du skär den i tunna skivor.
9. Kakan är trevligt med en kopp te eller i tunna skivor tillsammans med smör och en skiva stark ost (tex riktiga cheddar) och kanske lite hemlagad aprikoschutney, se recept nedan.

Aprikoschutney
Ingredienser
100 gram torkade aprikoser (helst torkade utan sulfiter, du känner igen dem på den bruna färgen)
1/2 tsk hela fänkålsfrön
1 kanelstång
En liten tumme färsk ingefära
Tillräckligt med vatten för att täcka ingredienserna i grytan(ca 200 g)

 

Hur gör jag?
1. Skär aprikoserna i mindre bitar och lägg i en liten kastrull.
2. Mal fänkålsfröna i en mortel. Skala den färska ingefäram och riv den grovt.
3. Tillsätt alla kryddor till grytan med aprikoser och täck med vatten.
4. Låt allt sjuda försiktigt tills aprikoser är précis mjuka.
5. Ta bort kanelstången och de största bitarna av ingefära från pannan. Mixa hälften av chutney med en stavmixer tills den är helt slät. När du är klar, blanda det med resterande aprikoser igen för att få en fin struktur.
Njut!

Soft gingerbread cake

5 Kommentare

  1. So impressed Isabel! Looks like the perfect flavor combinations in my opinion. Any time a recipe calls for grinding whole fresh seeds in a mortar and pestle, I’m in. Especially if apricots are involved. Maybe it’ll be a new holiday tradition? Thanks for the beautiful sharing!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *