Till dagens lunch gjorde jag ett par goda plättar med rödbeta och pepparrotssås till. Tänkte att ni kanske också vill ha receptet?
Ännu mer grönsaker i säsong och denna gången blir det med rödbetor. Just till rödbetor verkar det finnas någon slags love or hate-realtion för många. Dess lite jordiga, söta smak faller inte alla i smak. Eller har dom bara inte ännu fått den fantastiska smaksensationenen av nyupptagna rödbetor, lätt kokta och serverade med smör och flingsalt…. Det och lite kokt potatis, gröna blad och en hemmalagen aioli är allt som behövs för att ta mig tillbaka till bardomens evigt soliga somrar.
Det är fortfarande nåt visst att se de jordiga rödbetorna med sin vackra blast ligga på köksbordet. Som något särskilt kommer att hända. Det kan bli en förrätt, en varmrätt eller en dessert. De kan bli bästa kompisar med både choklad och hallon eller någon syrlig marinad. De kan få blomma ut som knapriga chips eller få bidra med sin fantastiska färg i ett bröd. De kan skapa en powerjuice eller enkelt skapa en färgrik sallad. Eller så kan det ju bli plättar.
Dagens plättar har jag gjort med fullkornsmjölet teff. Teff är naturligt glutenfritt och en fantastisk källa till en massa gott för både kropp och knopp. Dessutom har det en neutral smak som är rolig att jobba med i både bröd (såsom detta Grytbakat chiabröd med rejäl skorpa eller detta Fröigt teff-knäckebröd .
För att smeten skulle bli fast och fin att jobba med, la jag dessutom till tapiocamjöl som i detta fall ersätter äggen i ”vanliga” plättar.
Till sist la jag till en enkel sås som jag smaksatte med riven pepparrot. Den här gången gjorde jag den med pinjenötter som är riktigt enkla att jobba med. Ingen blötläggning behövs (som t.ex. med cashewnötter) och dessutom är dom så enkla att mixa att det går finfint att få till en krämig sås men en enkel stavmixer.
Nu kör vi!
Plättar med rödbeta och pepparrotssås
till ca 20 st plättar
Ingredienser
2 dl / 100 gram krämig kokosmjölk (eller annan växtbaserad krämig mjölk)
140 gram rivna färska rödbetor
2 dl / 120 gram teffmjöl
2 dl / 120 gram tapiocamjöl
2 msk olivolja
Örtsalt, så mycket som du vill
Hur gör jag?
1. Blanda alla ingredienser i en hög mixerskål och mixa tills du fått en jämn smet. Låt smeten stå i fem minuter för att puffa till sig lite.
2. Förbered ett plättlägg och olja in det väl med en neutral olja. Häll i smeten och grädda plättarna på ganska låg värme tills de är genombakade. Deg är dags att vända på dem när smeten inte längre glänser i pannan. När dom är färdiga ska plättarna ha en knaprig utsida och en mjuk insida.
3. Lägg upp de färdiga plättarna på en tallrik och fortsätt steka tills smeten är slut.
4. Servera plättarna varma som dom är eller med olika tillbehör. Jag serverade mina med baby-grönkålsblad, lite färska rödbetor och en pepparrotssås med pinjenötter (se recept nedan). Lite rostade frön kan också vara gott att toppa med.
Pepparrotssås med pinjenötter
Ingredienser
1 dl pinjenötter
Lite olivolja
Några droppar citronsaft
En liten vitlöksklyfta
ca 1 tsk riven pepparrot (färsk eller färdigriven)
Salt och peppar
(eventuellt några teskedar kall växtbaserad grädde av tex ris, soja eller havre)
Hur gör jag?
Häll pinjenötterna i en hög mixerskål. Tillsätt de övriga ingredienserna och stavmixa till du fått en jämn kräm. Smaka av med salt och peppar.
Om det skulle vara svårt att få krämen helt jämn kan man tillsätta några teskedar kall växtbaserad grädde och fortsätta mixa tills du fått en jämn, fin sås.
Detta recept är naturligt fritt från gluten, laktos och raffinerat socker.