pirnten printen
Bakat, Bröd, Frukost, Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, LCHF, Nötfritt, Recept, Vegan
Lämna en kommentar

Fröigt teff-knäckebröd

Crackers_with_teff_3

En enkel lyx är att kunna bjuda av sitt eget knäckebröd till frukost. Idag bakas det ett superenkelt och fröigt teff-knäckebröd här på bloggen!

 

I just detta knäckebrödet ska vi använda oss av teffmjöl. Ett underbart fullkornsmjöl som används mycket Etiopien och Eritrea där det odlats under en mycket lång tid. Där gör dom injera, ett fantastiskt tunnbröd av fröna som fermenterats och dagligen äts till många av måltiderna.

Vad är teff?

Teff (naturligt glutenfritt) kan numer köpas i Sverige både som helt frö/gryn och mjöl och har du ännu inte gjort bekantskap, kan receptet på knäckebrödet vara en enkel ingång till det.
Eftersom teffkornen är så små kan de inte skalas innan de mals, det innebär att teffmjöl alltid är ett fullkornsmjöl fullt av kostfiber och näringsämnen. Mjölet har en ganska mörk färg och ger ett härligt ”bite” i brödet.
För att få bästa resultat vid bakning fungerar det bäst att blanda teffmjölet med något annat sorts mjöl, till exempel durra, ris eller bovetemjöl. Annars riskerar du att få ett ganska tungt, klistrigt bröd som inte är så gott…
Fröna kan användas som ersättare till ris, quinoa etc och kan även kokas till en gröt, kanske som ett alternativ till havregrynsgröten.

Superenkelt att göra!

Knäckebrödet är ruskigt enkelt att göra och gott knaprigt med alla frön i. Förvara det i en plåtburk så behåller det sin knaprighet.
Du väljer själv vilken form och storlek du vill ha på knäckebrödet. Om du inte orkar skära brödet efter halva tiden, vänder du bara på brödkakan och fortsätter att baka av. Det kan enkelt brytas i lagom bitar senare. Eller gör du fina, runda munsbitar och toppas med något gott till drinken istället.
Nu sätter vi igång tycker jag!

Crackers_with_teff_2

Fröigt teff-knäckebröd

Blir en plåt, ca 20 små knäckebröd
Ingredienser
1 dl / 65 gram solrosfrön
1 dl / 65 gram hela linfrön
1 dl / 55 gram pumpafrön
1 dl / 60 gram sesamfrön (helst oskalade och inte rostade)
1 dl / 60 gram teffmjöl
1/2 dl / 35 gram bovetemjöl
1/2 msk gott flingsalt
———————–
2 dl / 170 gram vatten (kokande hett)
0,5 dl / 45 gram olivolja
———————–
eventuellt 1 tsk grovt stötta fänkålsfrön / kumminfrön / sesamfrön för att strö ovanpå
eventuellt 1 tsk gott flingsalt för att strö ovanpå

Hur gör jag?
1. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Sätt på ugnen på 150° C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Häll över oljan och det kokta vattnet. Blanda väl, akta så att du inte bränner fingrarna!
3. Platta ut degen tunt, tunt på bakplåtspappret. Fukta händerna med vatten så går det lättare! Strö eventuellt lite extra flingsalt och kryddor ovanpå den utbaxade degen.
4. Sätt in plåten i nedre delen av i ugnen. Sätt en timer på 25 minuter.
5. Ta ut plåten och skär knäckebrödet i lagom stora rutor. Vänd på alla skivor så att det bakas jämnt och inte bränns.
6. Baka knäckebrödet i ytterligare 30 minuter och låt det sen svalna på ett galler.
Förvara ditt alldeles egna knäckebröd i en plåtburk, då håller det sig knaprigt.

Detta recept är fritt från gluten, laktos och raffinerat socker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.