Min kärlek till det arabiska köket växer för varje dag sedan ett antal år. Ett så spännande kök! Jag var därför riktigt uppspelt över att gå till bokpresentation för denna holländska bok, Mitt arabiska kök eller som den riktiga titeln lyder; Mijn arabische keuken.
Mounir Toub, författaren, är en ung framgångsrik kock boendes i Holland men med rötter i Marocko. Han har tillägnat sitt första kokbok till sin mamma; den som introducerade honom i första hand till god mat och en lycklig barndom där mat gavs en viktig roll. Den stora betydelsen av hans mor är ett återkommande tema genom hela boken. Det är personligt skrivet på ett sådant gulligt sätt; chef Mama ger stränga instruktioner till en professionell kock men också till sin son. Jag tror att många av oss foodies kan känna igen relationen och vilken roll familjen har spelat för vår framtida passion, mat!
Bilderna, som tagits av Saskia Lelieveld, är enkla med vackra färger och små, perfekta detaljer. Bara att titta på dem, gjorde att jag omedelbart ville springa in i köket och börja laga maten från boken!
Det arabiska köket
Om du är nykomling i det arabiska köket, bör du omedelbart göra en lista för de viktigaste kryddorna och örterna att använda. Du behöver färsk och mycket bladpersilja, koriander, mynta och bladen från bladselleri. De viktigaste kryddorna är ingefära, kanel, apelsinblomsvatten, rosenvatten och saffran. Så, Nu är du redo att göra de mest utsökta rätterna som tajine, harira (en krämig soppa) eller kanske couscous (som ju lika bra går att göra med blomkål som bekant, se recept här).
Även om grönsaker och färska örter har en oerhört stor roll i det marockanska köket, är recepten ofta fokuserade på kött och fisk. Men det fantastiska är att du enkelt kan göra många av rätterna vegetariska i en handomvändning utan att förlora alla spännande smaker!
Ur boken har jag valt det första recept som jag genast visste att jag var tvungen att göra. Grillad halloumi med mynta och honung. Det kan ju liksom inte gå fel med saltad ost, färsk mynta, söt-syrliga granatäpplekärnor och krispiga nötter…
Låt oss sätta igång!
Grillad halloumi med mynta och honung
2 personer
Ingredienser
200 gram halloumi
En knippe mynta
2 vitlöksklyftor
En inlagd citron (läs mer om de här)
4 msk olivolja
Salt och nymalen peppar (var försiktig med saltet dock eftersom den inlagda citronen och osten är ganska salt i sig självt!)
2 msk honung (kan också ersättas med agave eller lönnsirap om du skulle föredra det)
En näve färska granatäpplekärnor
En näve hackade pistagenötter (eller mandelflarn som jag hade hemma istället)
Hur gör jag?
1. Skär halloumin i skivor om ca 3 cm. Grilla skivorna på båda sidorna helt kort i en het grillpanna.
2. Plocka myntabladen och skär dem i mycket tunna strimlor. Skala vitlöken och hacka den fint. Skär skalet av den inlagda citronen i tunna strimlor. Blanda olivolja med mynta, vitlök och inlagt citronskal och krydda med salt och nymalen peppar.
3. Placera den grillade halloumin i en ugnsfast form och fördela örtblandingen över halloumin.
3. Ringla över lite honung och placera den ugnsfasta formen ca 2 minuter under en het grill så att honung kan karamelliseras.
4. Ta bort formen från grillen. Strö granatäpplekärnor och pistagenötter över halloumin och servera genast.
Tips: Du kan förbereda allt och strax före middagen, placera den ugnsfast formen under grillen.
Detta recept är fritt från gluten.
Titel Mijn arabische keuken
Författare Mounir Toub
ISBN 9789048831616
Förlag Carrera Culinair
Språk Holländska
Pingback:Det ruskigt goda granatäpplet!