pirnten printen
Bakat, Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Recept, Sötsaker, Vegan
Lämna en kommentar

Jordgubbstårta med limoncellokräm

Strawberry_cake_with_limonchello_cream

Den här tårtan har jag experimenterat med ett tag och nu lagom till min födelsedag är jag äntligen nöjd. Idag bjuder jag på en underbar jordgubbstårta med limoncellokräm!

Det började egentligen med att jag letade efter vispgrädde till en kaka, sen letade jag efter en äggkräm till en klassisk mandeltårta. Fast båda två utan både grädde och ägg. Jooo, alltså jag gillar verkligen utmaningar i köket… Fast det har du säkert redan förstått.

Sagt och gjort, efter lite grunnande och experimenterade kom jag på krämen som blev som ett substitut för både grädde och kräm i ett.
Den är fantastiskt enkel att göra och behöver bara lite tid att svalna av i kylen. Idag har jag gjort den med limonchello men den kan också ersättas med koncentrerad fläderblomssaft eller en annan god ”vätska” (tänk saft, alkohol etc) om man vill. Det blir alldeles underbart gott!

Kakan har jag trilskades med men nu är jag jättenöjd. Den blir så saftig och fin! Om man vill kan man lägga till malen grovmalen kardemumma eller kanel om det passar smakpaletten bättre.

Men vi sätter väl igång, saftkalas ska man aldrig vänta med!

Strawberry_cake_with_limonchello_cream_3

Jordgubbstårta med limonchellokräm

 

Glutenfri tårtbotten/sockerkaka

Ingredienser
3 dl 195 gram / 6.95 oz rismjöl
1 dl / 50 gram / 1.80 oz kikärtsmjöl
2 tsk / 8 gram / 0,30 oz bakpulver
1 nypa salt
2 dl/105 gram / 3,70 oz kokosblomsocker
2 droppar vaniljessans (mängd beroende på hur koncentrerad essansen är)
Skalet av 1 hel citron (biologisk)
1,5 tsk / 6 gram / 0,25 oz äppelcidersvinäger
1,5 dl / 120 gram / 4,30 oz solrosolja
3 dl / 285 gram / 10,2 oz mandel- eller kokosmjölk  (osötad)

Hur gör jag?
1. Förvärm ugnen på 175° C. Använd helst en kakform med lös kant, 30 cm i diameter. Formens storlek är viktig för slutresultatet! Pensla kakformen med lite olja.
2. Häll ner alla torrvaror i en bunke. Sila gärna mjöl och bakpulver i en trådsil för att undvika eventuella mjölklumpar i smeten.
3. Tillsätt alla våta ingredienser till bunken och rör om väl.
4. Häll upp smeten i en kakformen och grädda i mitten av ugnen 35 minuter. Kakan ska vara torr när du provar med en provsticka.

Limoncellokräm

Ingredienser
2 dl / 190 gram / 6,65 oz mandelmjölk (osötad)
1 dl limoncello
2 msk kikärtsmjöl
1 tsk smak- och luktfri kokosolja
ca 2 tsk agavesirap
1 msk citronsaft
En pyttenypa salt

Hur gör jag?
1. Blanda mandelmjölk, limoncello och kikärtsmjöl i en liten gryta. Vispa väl så att det inte finns några mjölklumpar kvar.
2. Sätt grytan på spisen på medelhög värme. Vispa hela tiden!
3. Sänk värmen när blandningen börjar sjuda svagt med små bubblor. Vispa ytterligare några minuter. Gör sylttricket genom att hälla en liten tesked av krämen på en tallrik. Dra ett finger genom såsen. Om den inte går ihop utan fortsätter vara uppdelad i tvã ”högar” är krämen tillräckligt stadig.
4. Rör ner kokosoljan och smaka av med agavesirap, citronsaft och en pytteliten nypa salt.
5. Häll över den färdiga krämen i en skål. Ställ skålen i kylen ca 2 timmar för att svalna. Det kan vara bra att röra om i såsen efter halva tiden för att undvika att kokosoljan bildar ett lager på ovansidan.
Ta ut krämen en stund innan den ska serveras.
Dekorera kakan med kräm och toppa med jordgubbar. Det är gott att marinera jordgubbarna i fint skuren mynta och lite kokossocker lite innan men inget måste. Servera den dekorerade tårtan omgående.

Detta recept är naturligt fritt från gluten, ägg och laktos.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *