pirnten printen
Ingen kategori, What's cooking?
Lämna en kommentar

Vad kokar i grytorna just nu?

Hej allihopa,
Det händer hela tiden något nytt runt bloggen så hög tid att berätta vad som är på G just nu!

Mandelmanns kokbok på holländska

Ingen har väl missat paret Marie och Gustav Mandelmann som under året gjort en fantastisk succé med både bok och tv-serie? På sin gård Djupadal driver de ett helhetsjordbruk med ekologisk odling och djurskötsel.
I höstas fick jag det roliga uppdraget att översätta boken. För några veckor sedan kom boken äntligen ut här i Nederländerna! Det var så roligt att få hålla den holländska versionen i min hand och se alla de 50.000 ord som vi översatt.  Det är inte utan att jag är lite stolt.
Det första holländska exemplaret av boken fick jag äran att överräcka till Marie och Gustav själv i påskas. Det blev ett fint möte på gården i deras underbara kök med nymalt kaffe, god hemgjord toscakaka och skratt.

Skånes matfestival

I början av juni, utbryter den årliga festivalyran i Europa! Själv ska jag stå på Skånes matfestival i Brösarp (Österlen). Festivalen är en kombination av mathantverkare, företag, kockar, förädlare och andra människor som på ett eller annat sätt arbetar med mat och som vill dela med sig av sin kunskap och sin passion för mat. Alla chanser att fördjupa dig i matens underbara värld!

På programmet står bland annat masterclasses med stjärnkocken Daniel Müllern (från Årets kock), Martin Morand (från Dessertmästarna) och naturligtvis Titti Qvarnström (köksmästare på Bloom in the Park i Malmö och den första kvinnan i Sverige att få en stjärna i Guide Michelin). Wow, säger jag bara!
Själv ska jag genomföra hela fyra workshops under tre dagar;

Kikärtan – from nose to tail

Med en burk kokta kikärtor kan man nå långt, tro mig!
Fredagen den 2 och söndagen 4 juni håller jag en mini-matlagningskurs med fokus på kikärtor. Det blir både hela kikärtor, kikärtsmjöl och kikärtspad som vi ska jobba med.
Efter avslutad kurs, packar vi in era hemgjorda godingar så att ni kan njuta av dem till kvällens middag hemma. Recepten får ni självklart med er så att ni kan upprepa era bravader hemmavid!
Förköp krävs för deltagande i workshop och biljetter köper man viaSkånes matfestival (länk).

Matbilderna som gör att man vill slicka telefonen!

Lördag den 3 juni och söndagen den 4 juni håller jag i en snabbkurs i ljus, styling och filter för att kunna ta bilden med stort B. Bilder som gör vem som helst hungrig, inspirerad och med en vilja att rusa in i köket direkt.

Tallrikar, bestick, dukar och mat finns på plats. Det är bara du som fotograf som saknas!
Lite teori först och sen sätter vi igång och övar. Självklart delar vi våra bästa alster under festivalens gång! Efter avslutad workshop får du med dig en lathund att ha bredvid dig nästa gång du ska föreviga din godaste mat.
Förköp krävs för deltagande i workshop och biljetter köper man via Skånes matfestival (länk).

Kommande workshops

Söndagen den 9e juli och måndagen den 10 juli (för alla matglada semesterfirare!) kommer jag att ha matlagnings-workshop på Österlen (se kalendern här på bloggen för information och anmälan).
Dessutom kommer jag att göra några nedslag i samband med boksläppet av Mandelmanns bok här i Holland. Mot sommarens slut kör jag loss igen med ett nytt program i både Sverige och Holland för sensommar, höst och vinter.

Landje van de boer

En skillnad mellan Sverige och Holland är att i Sverige finns inte så många människor på en väldigt stor yta. I holland är det precis tvärt om. Det är helt enkelt förbaskat trångt ibland!
I Nederländerna har de flesta av våra vänner knappast ens en trädgård. För oss som bor i stan och har en längtan ut till fågelkvitter, bisurr och lukt av jord är öppna trädgårdar något av det bästa man kan ha.
För några veckor sedan hittade vi en ny (för oss) guldgruva. En trädgård som drivs helt och hållet av frivilliga som tillsammans skapar en vacker trädgård med både grönsaker och blommor. I växthuset stod kålen på tillvänjning och bredvid kunde man få köpa saft och te av färsk mynta men en hembakad muffin.
Ett litet himmelrike på jorden. Inte så långt från från stadens brus men alldeles ljuvligt för en svältfödd svensk som längtar efter egen trädgård. Självklart hade jag med mig min kamera… Tänk, även om våren varit ovanligt kall här i Holland är krusbären redan så stora. Det kan ibland bli förvirrande med säsongsmat när man har hjärtat boendes i två länder…

Kom och säg hej på Skånes matfestival!
Isabel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.