pirnten printen
Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Nötfritt, Recept, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Krispiga kroketter med vit sparris

Krispiga_kroketter_med_vit_sparris

Jo men visst hinner vi med ytterligare ett sparrisrecept innan säsongen är slut? Det blir krispiga kroketter med vit sparris idag!

Kroketter är ett riktigt holländskt påfund som man hittar i varje gathörn här. De består oftast av en röra av oxkött och mjöl som sedan friteras. Detta äter man tillsammans med senap och gärna med en öl till.

Gott, fettigt och trevligt på många vis men idag gör jag min egna variant på kroketter med vit sparris och panko (japanskt ströbröd) istället.
Resultatet blir ett mumsigt tilltugg som jag serverar med en fräsch sallad och tryffelmajonäs. Lite lyxigt, ganska onyttigt och mycket gott!

Den klassiska dubbelpaneringen av vetemjöl, ägg och skorpmjöl har jag bytt ut. Istället använder jag mig av rismjöl, en blandning av agaragar pulver och vatten och slutligen panko.

Vad är panko för något?

Panko är något av det godaste jag vet!
Det består av jäst vetebröd som är torkat och strimlat till tunna luftiga ”brödflingor”. Flingorna släpper ifrån sig fettet efter stekning och resultatet är att allt blir hundra gånger krispigare än med vanligt ströbröd.
Numer kan man även hitta glutenfritt panko (tack för tipset Tina på Grönt varje dag!) men skulle man inte få tag på det fungerar det faktiskt även bara med rismjölet. Det blir också krispigt efter friteringen även om det inte blir precis likadant.

Agar agar pulver

Agar agar kan man köpa som pulver och flingor. Det är ett geleringsmedel som utvinns ur rödalger (ett slags sjögräs) och används som ett vegetabiliskt alternativ till gelatin.
I det här receptet ska du använda dig av pulver eftersom flingorna inte löser upp sig lika snabbt.
Man får vara snabb i vändningarna när man jobbar med agar agar så här, annars hinner blandningen tjockna alltför fort. Om den trots allt skulle göra det, kan man tillsätta lite ytterligare vatten och röra ut och sen kvickt jobbar vidare.

Nu kör vi!

Krispiga_kroketter_med_vit_sparris_3

 

Krispiga_kroketter_med_vit_sparris_4

Krispiga kroketter med vit sparris

Blir ca 12 st små kroketter
Ingredienser
250 gram mjölig potatis
200 gram vit sparris
1 msk olivolja
Salt och peppar
1 msk finhackad bladpersilja
1 msk finhackad dill
2 tsk no-egg + 1/2 msk vatten

ca 1 dl rismjöl att rulla kroketterna i
—————–
2 msk agaragar pulver
2 msk vatten
ca 1 dl panko (eller rismjöl)

ca 1,5 dl neutral olja (ris eller solrosolja)

Hur gör jag?
1. Skala potatisen och skär dem i mindre kuber. Häll ner potatisen i en liten gryta och täck med vatten. Tillsätt lite salt. Koka potatisen under lock i ca 15 minuter eller tills det är mjuka. häll av potatisen. Ånga av potatisen för av bli av med de resterande vattnet. Det är viktigt att de är så torra som möjligt.
2. Skala sparrisen under tiden potatisen kokar. Skär den i mindre bitar och bryt av den sista träiga biten (spara gärna skal och den sista träiga biten till en god sparrissoppa!).
Koka upp vatten i en liten gryta. Tillsätt den skurna sparrisen till det kokande vattnet. Koka i ca 3 minuter och häll av vattnet i en trådsil. Det ska fortfarande finnas ett tuggmotstånd i bitarna! Ånga av sparrisarna för av bli av med de resterande vattnet. Det är viktigt att de är så torra som möjligt.
3. Mosa den fortfarande varma potatisen med en gaffel. Tillsätt oljan, salt, peppar och finhackade kryddor. Blanda no-egg och vatten i en liten skål, se till att det finns några klumpar kvar. Blanda ner det i potatisblandningen.
4. Hacka sparissen grovt och vänd ner i blandningen med en spatel.
5. Dela upp blandningen i 12 klumpar och rulla ut till små, tjocka ”prinskorvar”. Det kan vara bra att fukta händerna med kallt vatten emellan för att det inte ska klistra så mycket på händerna.
6. Rulla kroketterna i rismjöl runt om och på kortsidorna. Lägg dem på en tallrik och ställ in dem i kylen 1 timme.
7. Efter en timme är det dags att fortsätta.
Häll upp panko (alternativt rismjöl) på en tallrik. Blanda agaragar pulver och vatten i en liten skål. Doppa varje krokett först i agaragar-blandningen och sedan i panko alt rismjöl. Lägg kroketterna på ett smörpapper tills du gjort i ordning alla.
7. Dags att fritera! Använd en djup stekpanna och alltid ett lock till hands om oljan olyckligtvis skulle ta fyr (häll aldrig vatten i olja!).
Värm pannan  tills den är riktigt varm och häll sedan i ett lager med neutral olja (på så sätt undviker du att oljan börjar ryka!). När oljan är riktigt het lägger du ner 6 stycken kroketter åt gången. Om du lägger i för många på en gång kyls oljan ner och friteringen tar längre tid = sämre resultat!
8. Ta upp de heta kroketterna när de är gyllenbruna runt om. Lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper för att låta överflödig olja rinna av.
9. Servera din kroketter nyfriterade tillsammans med lite fräsch sallad och en god tryffelmajonäs.

Tryffelmajonäsen gjorde jag med aquafaba (se link men hoppa över vitlöken) och sen hackade jag i lite färsk tryffel. Skulle du inte få tag på det går några droppar tryffelolja lika bra!
Dags att njuta!

Detta recept är naturligt fritt från gluten (om du använt glutenfri panko),  laktos och ägg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.