Har du smakat paneer? Det är en indisk ost som du kan steka och kombinera med en massa olika såser. Den får en härlig skorpa när den steks och är ett perfekt vegetariskt alternativ när du är längtar efter något krispigt och gott. Och det bästa är att det är superenkelt att göra det själv hemma med bara några ingredienser (och lite tid).
Har man osten redan hemma, kan middagen vara klar på en kvart! Med andra ord; perfekt middag på en trött och stressad dag mitt i veckan! Eftersom du också ganska lätt kan få tag på paneer i en välsorterad livsmedels- eller hälsobutik, har jag beslutat att först ge dig receptet på själva rätten och sedan på egen, hemgjord paneer. Bara för att bevisa att jag också har snabbmat i min repertoar …
Låt oss sätta igång!
Middag till 2 personer
Ingredienser för huvudrätt med paneer med pak choi och curry
200 gram färsk paneer
En stor rödlök
1 tsk gul currypasta (fråga dina egna smaklökar hur starkt du vill ha det)
Smör och deodoriserad kokosolja att steka i
3-4 färska tomater
1 dl grädde eller kokosmjölk
5 “blad” av pak choi
Hur gör jag?
1. Skär paneer i 1×1 cm tärningar och stek bitarna i en separat stekpanna i deodoriserad kokosolja. Låt den stekta osten svalna på en separat tallrik medan du förbereder såsen.
2. Skala och skiva löken.
3. Skiva pak choi i lämpliga munsbitar.
4. Skär tomaterna i mindre bitar (1×2 cm tärningar)
5. Smält lite smör eller ghee i en djup stekpanna. Tillsätt löken. Stek försiktigt på låg värme tills löken mjuknat. Tillsätt currypastan och bryn försiktigt för att utveckla smakerna.
6. Tillsätt tomater och grädde till pannan och rör ihop. Låt det försiktigt sjuda på låg värme. Efter ca 5 minuter, tillsätt pak choi och låt det sjuda i såsen ytterligare några minuter.
7. Servera såsen i en djup tallrik och strö dina stekta bitar av paneer ovanpå.
För en lite mer avancerad version (och mycket välsmakande!), Tillsätt några hackade cashewnötter och färsk koriander. Njut!
Hemlagad paneer
Detta recept ger ca 200 gram färdig ost.
Du behöver en ostduk eller en nutbag att kunna sila osten
Ingredienser
2 liter färsk helfet mjölk
5-6 msk färsk citronsaft (ca 2-2,5 citroner)
1,5 tsk salt
Hur gör jag?
1. Förbered en ostduk i ett durkslag i diskhon.
2. Häll all mjölk i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt salt. Låt det försiktigt börja koka. Rör då och då med en träsked för att kontrollera att mjölken inte kommer bränner i botten.
3. När mjölken är strax under 100 grader (cirka 93 C om du använder en termometer), sänk värmen och tillsätt lite citronsaft i taget. Rör om i vätskan. Inom några minuter separerear mjölken sig i vassle och ost. Fortsätt att röra och hälla i citronsaften tills du har en tjock ostmassa.
4. Fånga upp all ostmassa med en hålslev och placera den i den förberedda ostduken i durkslaget. Vik försiktigt duken runt ostmassan.
5. Placera en en stor skål ovanpå ostduken och fyll skålen med vatten för att göra den riktigt tung. Detta gör att du trycker ut all vassla från osten. Låt osten stå I rumstemperatur med tyngden ovanpå i ca 1-3 timmar.
6. När all vassle är borta från ostmassan, har du en stadig bit färsk ost som du skär i bitar. Den kommer inte att smälta vid stekning.
Osten kan förvaras i saltat vatten i kylskåp tills dagen efter om det behövs men inte längre så.
2 Kommentare