pirnten printen
Frukost, Glutenfritt, LCHF, Lunch, Middag, Nötfritt, Recept, Tastecelebration
kommentarer 7

Comfortfood: fyllda pannkakor till frukost, lunch eller middag

Filled_pancakes

Jag är en väderperson, jag kan bara inte rå på det. Ljus, sol, moln och regn har en enorm påverkan på mig (som för många andra förmodar jag). Höstsäsongen har drabbat Nederländerna med regn och lite lägre temperaturer (även om vi har haft den varmaste oktober någonsin här enligt nyheterna). Mörkret gör det frestande att stanna inne, tända några ljus och äta riktig comfort food. Så det gör jag helt enkelt!

Till middag häromdagen, gjorde jag pannkakor fyllda med svamp och en fräsch sallad. Det blev så gott och lyckligtvis jag hade lite över till frukost. Och sen var jag bara tvungen att göra dem igen till lunch med en annan fyllning …

Fyllda pannkisar är så himla enkla för vilken tid som helst på dagen; hemma, i matlådan på jobbet eller i ryggsäcken på långpromenad. Varma eller kalla spelar ingen roll. Enkelt, mättande, lite härligt old-style och sååå gott!

Jag har tänkt ut like olika fyllningar, kanske har du ocksaå ett gyllene tips som du vill dela med dig av i kommentarerna?

Låt oss sätta igång!
Pannkakor
8-9 tunna pannkakor

Ingredienser
4 ägg
2 dl grädde
2,5 dl  vatten
1 msk fiberhusk
En nypa salt

Deodoriserad kokosolja att steka pannkakor i

Hur gör jag?
1. Lägg alla ingredienser i en hög mixerskål och mixa det med en stavmixer tills du har en slät smet. Låt blandningen vila i 5 minuter, den kommer att bli lite tjockare.
2. Efter 5 minuter, mixa smeten med stavmixern igen och upprepa detta varje gång du tar från blandningen.
3. Tillsätt en tesked kokosolja till stekpanna och låt den smälta. Tillsätt ca 1 ½ dl av smeten så att den täcker stekpanna. Vicka och vrid stekpanna några gånger för att få ett jämnt, tunt skikt av blandningen.
4. Håll temperaturen låg och väpna dig med tålamod. Vänd inte pannkakorna för fort, då går dom sönder!
5. När pannkakan är gyllene på båda sidor, låt den svalna av på en stor tallrik. Upprepa tills du har en hög med pannkakor.
6. Njut av dina tunna pannkakor med vispad grädde, clotted cream eller Philadelphiaost och kanel eller sockerfri sylt eller fyll dem med en mer matig fyllning (se recept nedan).

Fyllning med svamp
Ingredienser
2 stora gula lökar
250g skogschampinjoner
1 dl grädde
1 tsk tamari (glutenfri sojasås)
Peppar (salt behövs inte då tamarin är salt i sig själv)

Smör / ghee att steka in
Ca 1 dl riven ost som är lämplig för gratinering

Hur gör jag?
1. Tillsätt smör i en stor stekpanna. Skala och skiva löken (inte för tunt). Lägg ner löken i det smälta smöret. Stek sakta löken på mycket låg värme i ca 10 minuter. De ska bara bli mjuka och lite ljusbruna. Rör runt då och då med en träspatel.
2. Borsta ren svampen medans löken steker. Skär dem i skivor.
3. Tillsätt de skivade champinjonerna till löken i stekpannan efter 10 minuter. Fortsätt steka på en låg temperatur tills allt är mjukt.
4. Tillsätt grädde, tamari och peppar. Låt det sjuda och tjockna under några minuter.

Dags att montera pannkakorna!
1. Sätt på ugnen på 220 grader.
2. Placera en pannkaka på en skärbräda. Ta en matsked av svampblandingen och lägg den i början av den ena sidan av pannkakan. Rulla försiktigt ihop pannkakan med fyllning inuti.
3. Placera försiktigt pannkakan i en ugnsfast form och upprepa tills formen är full.
4. Täck pannkakorna med riven ost och placera formen i ugnen.
5. Gratinera tills osten smält och är gyllenbrun. Njut med en fräsch sallad!

Fyllning med grönsaker
Ingredienser
1/2 squash
2 stora tomater (om du har tid, kanske du föredrar att flå dem i hett vatten först)
2 skivade vårlökar
1 dl grädde eller smulad fetaost
½ dl hackad persilja
Salt och peppar

Smör / ghee att steka in
Ca 1 dl riven ost som är lämplig för gratinering

Hur gör jag?
1. Tillsätt smör i en stor stekpanna. Skiva salladslöken och tärna squash och tomater. Lägg allt i det smälta smöret. Stek långsamt grönsakerna på låg värme. De ska bara bli mjuk men inte få så mycket färg. Rör då och då med en träspatel.
2. När grönsakerna är mjuka, tillsätt grädde eller smulad fetaost, hackad persilja och peppar och låt den sjuda några minuter.
3. Följ instruktionerna ovan för montering av pannkakor etc.
Njut!

Fyllning med kyckling och ädelost
Ingredienser
Resterna från en grillad kyckling
Ädelost

Hur gör jag?
1. Lägg lite kall, rensad kyckling och ost på varje pannkaka och rulla ihop.
2. Placera som ovan i en ugnsfast form och täck med riven ost. Sätt i ugnen och gratinera tills de är gyllene. Se till att kycklingen är riktigt varm och att ädelosten har smält.
3. Pressa lite färsk citronsaft över vid servering. Njut!

7 Kommentare

  1. Inspiring stuffed pancake instruction. I am intrigued but am wondering where to find this fiber husk ingredient. Is it the husk of a seed? We may call it by a different name here in the States. Beautiful blog, thanks!

    • Thank you, how very kind of you!
      Fiber husk or Psyllium Husks as it is also called, can be bought via Iherb.com . More information about the ingredients you can find here; http://husk.dk/en/ . It is such a handy little thing if you like to cut your carbs and/or bake gluten free. Hope you manage to get it!

      • Thanks Isabel. Now that I knoe that it is Psyllium Husks I’ll have no problem getting this and try stuffing some pancakes here in Seattle. Thanks!

        • I’m very happy with your comment and have updated the recipe. Sometimes difficult with the product names!

  2. Pingback:Comfort food: Filled pancakes for lunch, dinner or breakfast | GeorgetownJesse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *