pirnten printen
Frukost, Glutenfritt, Recept, Tastecelebration, Utan raffinerat socker, Vegetariskt
kommentarer 2

Frukostbröd med bitter marmelad

Breakfast_with_bread_and_jmarmelade

Jag har alltid varit en person som gillar frukost, jag vaknar upp och jag är hungrig. När man försöker att skära ner på kolhydraterna, då måste tänka noga på vad man ska äta till frukost. Oftast äter jag bara ett stekt ägg eller fet yoghurt med hemlagad musli, men då och då saknar jag enkelheten med att bara ta en macka.Tyvärr är jag i allmänhet inte så förtjust i low carb bröd, de smakar ofta för mycket ägg, för mycket fibrerhusk eller inte alls bröd. Lyckligtvis, tack vare den svenska kocken Birgitta Höglund och hennes paleo-blogg har jag nu funnit ett bröd jag gillar. Den lite sura smaken från äppelcidervinägern och de grova valnötterna påminner om ett surdegsbröd. Nedan har jag använt ett recept från Birgitta och lagt till några förändringar som passade mig bättre. Klicka på länken för att komma till det ursprungliga receptet!

För att äta med brödet, har jag förberett en bitter apelsinmarmelad med kanel och saffran. Marmeladen görs utan konserveringsmedel eller socker vilket innebär att den har en mycket begränsad livslängd i kylskåp (+/- 2 dagar). Jag njöt av marmeladen med clotted cream, men Philadelphia ost eller bara smör skulle naturligtvis fungera perfekt!

På min andra smörgås hade jag helt enkelt bara lagt skivad avokado, tunt skivad rödkål, lite vårlök, salt och peppar och ett stänk av en god olivolja på toppen.

Låt oss sätta igång!

Valnötsbröd
Ingredienser
150 g valnötter
100 g smör
2-3 msk malda fänkålsfrön
6 ägg
250 gr turkisk yoghurt
2 msk äppelcidervinäger
200 ml mandelmjöl
200 ml pofiber (mycket fint malda potatisflingor, ger knappast några kolhydrater i slutresultatet)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 ½ msk hela psylliumfröskal
3 ½ msk malda linfrön

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 150ºC. Smörj en brödform(1 ½ liter) noggrant. Mal fänkålsfröna.
2. Krossa valnötterna grovt med en mortel eller hacka dem med en kniv.
3. Smält smör och blanda med den malda fänkålen och låt svalna. Blanda alla de torra ingredienserna i en annan skål.
4. Vispa äggen med en elvisp tills de är fluffiga och blanda i smör, mjölk, vinäger och yoghurt.
5. Tillsätt de torra ingredienserna till skålen och vispa på låg hastighet. Blanda väl.
6. Använd en slickepott för att hälla degen i brödformen. Jämna ut ytan med blöta hander.
7. Täck formen med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
8. Ta bort folien och baka ytterligare 45 minuter. Låt brödet svalna något i formen, och ta sedan ut brödet ur formen. Låt brödet svalna på ett galler utan att täcka det så förblir det knaprigt.

Skiva brödet när det har svalnat helt. Frys skivor individuellt för att njuta av dem efter behov. Tina brödet i en brödrost, då smakar brödet nybakat!

Bitter apelsinmarmelad
Ingredienser
1 apelsin
1 tsk malt vaniljpulver
En droppw vaniljessens (jag använder detta från Spice drop)
En droppe saffransessens(jag använder detta från Spice drop), riktiga saffran trådar fungerar naturligtvis också perfekt!
2 kanelstänger (eller mald kanel)
1 tsk kokossocker (jag gillar marmeladen bitter men fråga dina egna smaklökar och medvetande). Du kan också använda mullbär eller blötlagda gojibär för att söta marmeladen om så önskas.

Hur gör jag?
1. Rengör apelsinen väl och täck hela frukten med vatten i en gryta med lock. Koka i ca 2 timmar på medelvärme. Låt apelsinen svalna i vattnet och dela sedan den i fyra delar. Kärna ur och ta bort stora synliga vita membran i apelsinen. Detta kan också förberedas dagen innan du gör marmeladen.
2. Tillsätt de fyra bitarna av hel apelsin (inklusive skal) till din mixerskål. Tillsätt övriga ingredienser (förutom kanelstängerna). Låt mixern köra tills du har en grov marmelad konsistens.
3. Häll över marmeladen i en kastrull. Tillsätt kanelstängerna.
4. Låt det sjuda på låg värme och reducera till en önskad struktur för din smak. Rör då och då med en träsked för att undvika att det bränner i botten. Låt marmeladen svalna något eller ställ i kylskåp tills dagen efter. Som alltid. utvecklas smaken ytterligare efter en dag.

Njut av marmeladen på det goda brödet. Jag strödde lite extra hampafrön och bipollen ovanpå min macka.

 

2 Kommentare

  1. Pingback:Raw chocolate and orange cake with cashew (raw, paleo and gluten free) | TASTECELEBRATION

  2. Pingback:Rå choklad och apelsin tårta med cashewnötter - Tastecelebration

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *