pirnten printen
Bakat, Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Smakliga kokböcker, Sötsaker, Vegan
Lämna en kommentar

Chokladbollar + recept på chokladbollar med vit choklad och citron

Chokladbollar_Mia_Öhrn

För ett tag sedan kom den färglada boken Chokladbollar av Mia Öhrn. Idag blir det recension och chokladbollar med vit choklad och citron!
Mia Öhrn har en gedigen bakgrund som matskribent och konditor. Hon skriver för flera av Sveriges största mattidningar och har även givit ut 18 böcker om allt från kladdkaka, hur man startar café (eller kanske just inte…) till franska bakverk. Nu har författaren alltså tagit sin an ytterligare en klassiker – chokladbollen. Det kan ju faktiskt inte bli annat än gott!
Chokladbollar är ju superenkla att få till, innehåller ganska ”vanliga” ingredienser och är dessutom oftast billiga att göra. Perfekt att fixa till med andra ord…
Och även om boken just heter ”chokladbollar” finns det en hel massa varianter utan just choklad i boken, vad sägs om kikärtsbollar med lakrits och fikon, semmelbollar eller kanske matcha-tebollar med hampafrön?
På de härliga fotona ringlas smält choklad, doftas det kakaopulver och strösslas det i brokiga nyanser…

Boken är skriven på ett mycket lättillgängligt sätt med enkla instruktioner och okomplicerade moment. Recepten ackompanjeras sedan av alldeles bedårande foton med en härlig styling runt omkring. Små leksaksbilar lastas med en boll, färgrika assietter garneras med ätliga blommor och ljuvliga koppar med guldrand fylls med rykande kaffe. Allt väl genomtänkt och härligt att se!

Chocolate_balls_with_white_chocolate_and_lemon

Receptet jag valt från boken är alldeles ljuvligt gott. Kombinationen av vit choklad och citron är nästan oslagbar.Får man dessutom den rostade, vita, knapriga chokladen runt om är det som en godishimmel öppnat sig…. Sött och syrligt och ganska enkelt att få ihop. Det är väl bara den där rostade chokladen som skulle ställa till det lite men oroa dig inte, det är enkelt med lite vakna ögon som håller koll på så att det inte bränner.

Nu kör vi!

Chokladbollar med vit choklad och citron

Ca 20 bollar
Smet

200 gram vit (vegansk) choklad
4 dl havregryn (glutenfria)
150 gram växtbaserat smör
4 msk strösocker
Finrivet skal av 1 citron, nära ekologisk
4 msk nypressad citronsaft

Garnering
175 gram vit choklad

Hur gör jag?

1. Garnering
Hacka den vita chokladen som bollarna ska rullas i grovt och sprid ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Rosta i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter tills chokladen blivit gyllenbrun. Rör om då och då och passa noga så att den inte bränns. Låt svalna och hacka sedan chokladen.
2. Smet
Bryt chokladen till smeten i bitar. Lägg i en matberedare tillsammans med havregryn, smör, socker och citronskal och saft.
Mixa i ca 3-4 minuter till en ganska slät smet. Har du ingen matberedare kan du smälta chokladen istället och sedan arbeta ihop alla ingredienser i en bunke.
3. Forma smeten till bollar och rulla dem i den rostade chokladen. Låt stelna i kylen och förvara sedan kallt.

Receptet är naturligt fritt från laktos och gluten (om du använder dig av glutenfria havregryn). Tänk på att vegansk vit choklad oftast innehåller någon slags nöt- eller mandelsmör.

Chokladbollar_med_vit_choklad_och_citron

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.