pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, Recept, Sötsaker, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Ugnsbakade fikon med mandel

Ugnsbakade_fikon_med_mandel

Det här är en nästan barnsligt enkel dessert men oh så god! Ugnsbakade fikon med mandel går kvickt att fixa till och kräver ingen förberedelse. En perfekt dessert alltså.

Visst känns det lite lyxigt med färska fikon och så gott det är sen! Såsen av apelsin, mandel och dadelsirap bara gifter sig i munnen och passar alldeles utomordentligt tillsammans med lite yoghurt eller vaniljglass. Det blir en enkel men lite lyxig avslutning på vilken middag som helst.

Jag har räknat på 1,5 fikon per person men annars är det ju bara att lägga till. Jag måste erkänna att jag slukade två innan jag ens hann tanka tanken på att dela med mig…

Och du, det här receptet fungerar även kanon med fikon som inte är riktigt mogna. Kan vara fiffigt då det ibland kan vara ett lotteri i fikonvärlden.
När du väljer ut dina fikon, titta så att de har vacker färg och jämn yta i skalet. Dom får gärna vara mogna och lukta solvarmt men absolut inte kännas sumpiga eller lukta surt. Tänk på att färska fikon är riktigt ömtåliga och behöver ömma händer vid hantering.

Nu är det dessert-time tycker jag!

Ugnsbakade_fikon_med_mandel_3

Ugnsbakade fikon med mandel

3 personer
Ingredienser

5 fikon
2 msk dadelsirap
En liten näve skållad mandel, flisad
Skalet av en apelsin (helst ekologisk)
Saften av 1 apelsin
5 små teskedar smör (växtbaserat)

Hur gör jag?
1. Sätt på ugnen på 200° C. Ta fram en liten ugnsform och smörj den med lite olja eller smör.
2. Skölj fikonen och skär av skaftet. Skär även lite, lite undertill så att varje fikon kan stå stadigt. Kryssa toppen av fikonet med en kniv och öppna upp kanterna på varje fikon lite. Sätt alla fikonen i ugnsformen, dom får gärna stå lite trångt!
3. Ringla dadelsirap över alla fikonen. Flisa mandeln i tunna bitar och strö dem över fikonen. Riv apelsinskalet fint över fikonen.
Dela apelsinen och kläm ur saften och häll över. Klicka ut en liten tesked smör över varje fikon och sätt formen i ugnen i ca 15 minuter.
Servera fikonen varma, gärna med lite yoghurt* eller vaniljglass*.

Detta recept än naturligt fritt från gluten och laktos* (beroende på vilken yoghurt eller glass du tar).

Ugnsbakade_fikon_med_mandel_2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.