pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Middag, Recept, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Grön pytt i panna med picklad rödkål och hummus

Pyttipanna_med_picklad_rodkal_och_hommus_2

Idag blir det grön pytt i panna med picklad rödkål till middag hos oss. Vanligtvis brukar man väl göra just pytt på rester fast jag brukar hinna äta upp mina rester till lunch och står alltid utan till just middagen. Så idag blir det pytt i panna med färska ingredienser som inte tar många minuter längre att fixa till.

Jag är ett fan av att förkoka grönsaker och på så sätt få god mat på bordet snabbt. Något som ofta behövs här i huset med två arbetsnarkomaner som plötsligt inser att hungern kom tillbaka denna dagen också…
Ingredienserna är vanliga och smakerna härligt rika. Servera gärna din pytt med picklad rödkål och kanske lite bönor eller hummus för att få en komplett måltid.

Pyttipanna_med_picklad_rodkal_och_hommusPyttipanna_med_picklad_rodkal_och_hommus_3

Grön pytt i panna

3-4 personer
Ingredienser
1 palsternacka
300 gram rotselleri
700 gram potatis
200 gram morötter
1 stor gul lök (ca 400 gram)
Salt och peppar
Olja att steka i

Hur gör jag?
1. Skala löken och skär i tärningar eller skivor. Börja steken löken på låg värme. Rör om då och då. Stek tills löken blivit alldeles mjuk och nästan genomskinlig. Häll av löken i en skål när den är klar.
2. Sätt på en gryta med vatten och låt det koka upp. Skala under tiden grönsakerna och tärna dem i den storlek du vill ha. Försök få dem så jämnstora som möjligt.
3. Förkoka grönsakerna några minuter i det kokande vattnet och häll sedan av dem i ett durkslag.
4. Ta en djup stekpanna och låt den bli riktigt varm. Tillsätt 2 msk olja i pannan. Stek de förkokta grönsakerna i stekpannan tills dom fått en fin stekyta. Tillsätt då löken och låt den steka med för att bli varm.
Om man vill, är lite finhackad dill inte så dumt att blanda ner i pytten. Det ger en härlig somrig smak på en annars ganska vintrig rätt.

Picklad rödkål

Ingredienser
250 gram färsk rödkål
1,5 msk äppelvinsvinäger
1/2 tsk hela fänkålsfrön
Salt och peppar
(eventuellt en tesked agave för sötning)

Hur gör jag?
1. Strimla kålen så fint som möjligt, gärna med hjälp av en mandolin eller matberedare men en vass kniv fungerar också utmärkt!
2. Blanda kålen i en skål med vinägern och krydda väl med salt och peppar. Massera kålen med händerna tills den blir lite mjuk.
3. Stöt fänkålsfröna i en mortel grovt och blanda med kålen. Låt det hela marinera tills serveringen.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *