pirnten printen
Bra och billig mat, Frukost, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Middag, Nötfritt, Recept, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Tofu med smaker från det marockanska köket

Sunny_tofu_with_taste _from_Morocco_2

Glöm smaklös tofu, den här är det bra drag i! Superenkelt att fixa till men du behöver lite tid eftersom löken ska bli riktigt mjuk så att den blandar sig fint. 

 

Jag brukar steka en ganska stor mängd när jag ändå är på gång. Då räcker den både till en rejäl lunch, lite nattamat en sen kväll från krogen och kanske lite till frukostmackan. Om jag inte måste dela så klart…
Grönsaker varierar ni efter vad ni har hemma men löken är viktig tycker jag förutom alla kryddor. Den här gången valde jag att bli lite inspirerad av de goda smakerna i det marockanska köket med både inlagd inlagd citron, spiskummin och färsk koriander. Men man skulle lika gärna kunna gå mer åt det italienska eller varför inte svenskt med lite dill och pepparrot?

Hur som, det här blir gott. Prova det gärna!

Tofu med smaker från det marockanska köket

För två hungriga
Ingredienser
Smak och luktfri kokosolja eller annan neutral olja att steka i
2 gula lökar
4-5 stora champinjoner
1/2 squash
1 näve körsbärstomater, delade
325 gram fast tofu, naturell
1 krm dutt gurkmeja
1/2 tsk rökt paprikapuder
2 krm spiskummin
1 tsk torkad timjan
1/4 inlagd, inlagd citron, tunt skivad
1 näve goda oliver, halverade
En näve koriander, basilika eller bladpersilja
Peppar och (svart) salt

Hur gör jag?
1. Börja med att skala löken, dela den på hälften och strimla den i grövre strimlor. Skiva champinjonerna. Häll upp olja i en stekpanna och sätt på plattan. Häll i löken och stek ca fem minuter på låg värme, den ska bli mjuk och genomskinlig. Tillsätt därefter den skivade svampen och fortsätt att steka på lite högre värme i ytterligare fem minuter.
2. Dela squashen i fyra delar och skiva den i tunna skivor. Dela körsbärstomaterna.
Tillsätt squashen och tomaterna till de andra stekta grönsakerna.  Stek vidare tills alla grönsaker är al dente. Krydda med salt och peppar.
3. Häll över alla grönsaker i en separat skål och ställ åt sidan.
4. Låt tofun rinna av på ett hushållspapper och tryck med handen för att få ut så mycket vätska som möjligt. Smula sedan sönder tofun på en skärbräda.
5. Häll upp olja i stekpannan och sätt på plattan. När pannan är varm, tillsätt tofun. Stek på ganska hög värme och rör ofta i botten av stekpannan så att det inte bränner fast. Stek tofun i ca fem minuter. Tärna under tiden en halv saltad citron fint, ställ åt sidan.
6. Tillsätt alla kryddorna till tofun och rör runt väl.
7. När tofun är helt klar, tillsätter du de förberedda grönsakerna och den tärnade citronen till stekpannan.
8. Hacka en näve koriander, persilja eller basilikablad lite grovt och vänd ner i röran. Strössla generöst med oliver. Klart!
Njut din tofu som middag med lite fräsch sallad, till lunch som pålägg, som nattamat kall eller varför inte som frukost!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker.

Sunny_tofu_with_taste _from_Morocco_1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *