pirnten printen
Frukt och grönsaker, Smakkompisar
Lämna en kommentar

Smakkompis Cassava

Cassava_Tastecelebration

Vad är egentligen cassava? Precis som potatis i norra europa och bakbananen i Afrika, Asien och Latinamerika är cassavan en stapelvara och då särskilt i tropikerna. Idag tittar vi närmare på spännande cassava!

Plantan kan bli upp till fem meter hög men det är själva rotknölarna man framförallt äter även om bladen också kan ätas.
Varje rotknöl i sig kan bli riktigt stor, upp till 10 kg! Rotknölen har ett brunt, tätt och segt skal som är lättaste att skära bort med en vass kniv. Innanmätet har en vit till lätt ljusgul färg.

De långa knölarna innehåller mycket (resistent) stärkelse men inte så stora mängder protein och vitaminer.
För att kunna äta cassavan måste den tillagas på något sätt annars är den giftig på grund av blåsyra. Det är framförallt i skalet giftet sitter men det är och förblir viktigt att inte äta den rå! Istället kan man lösa det genom att rosta, fermentera, mala eller koka rotknölarna.

I affären hittar man ofta förädlad cassava i form av cassavamjöl, tapiocamjöl och tapiocapärlor.
Det är stor skillnad på cassavamjöl och tapiocamjöl! Cassavamjölet består av skalad, torkad och mald cassava medans tapiocamjölet har utvunnits ur själva stärkelsen från cassavan vilket gör det näringsfattigt men funktionell i samband med glutenfri bakning och redning.
Tapiocamjölet kan binda ihop och ge en seg konsistens till bakverk. Något som är ganska unikt för glutenfria mjöl. Tapiocamjöl blandat med vatten kan dessutom användas som äggersättning i recept som kräver just ägg. Nillas kitchen har skrivit mer om det här (följ länk)
Förutom den förädlade cassavan kan man naturligtvis dessutom kan man ofta hitta den både färsk, frusen och i olika produkter såsom chips till exempel.

Cassava_Tastecelebration_1

Baka med cassava?

Tapiocamjöl smakar neutralt och har en lätt, puderliknande konsistens vars egenskaper ofta jämförs med vanligt vetemjöl.
Ofta kan man hitta tapiocamjöl i butiker som säljer asiatisk mat eftersom det ofta används där som redning i såser och liknande. Som bindemedel (lika med förtjockningsmedel) ger tapiocan en högblank, genomskinlig glans vilket kan vara behändigt i både såser, soppor och desserter.
Det kan skilja ganska mycket i kvalité på mjölet har jag märkt så ta dig tid att prova igenom några märken.
Cassava är naturligt fri från både gluten och nötter vilket gör den lämplig för personer med allergier.
De cassava-  och tapiocamjöl som säljs i affärer i den västliga delen av världen har genomgått noga kontroller och man behöver därför inte oroa sig för eventuella gifter.

Smaken på cassava?

Smaken på cassava är neutral och varken söt eller bitter fast det finns flera varianter med mer än mindre bitter smak. Rent generellt gäller ju mer bitter smak, desto mer blåsyra som måste tas ur innan man kan äta den.
Den cassava som säljs i vanliga affärer är alltså egentligen ganska smaklös vilket naturligtvis öppnar upp för en massa möjligheter att just lägga till smaker!
Eftersom jag själv blev lite skrajsen när jag läste om att cassavan var giftig, gick jag och köpte frusen, skalad och skuren cassava som kunde gå rakt ner i grytan.
Men det går naturligtvis precis lika bra att köpa färsk cassava. Dela gärna cassavan i mindre bitar (det blir enklare att hantera då) och skär av  det sega skalet med en vass kniv. Dela cassavan i mindre bitar och koka den tills den är mjuk. Diska alla redskap mycket väl efteråt och och tvätta händerna noga.

Cassava är roligt att jobba med. Inom kort kommer ett första recept här på bloggen, en pizza! Det kommer alldeles säkert att bli fler i framtiden!

Filed under: Frukt och grönsaker, Smakkompisar

av

Sharing the passion for food!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.