pirnten printen
Bakat, Glutenfritt, Laktosfritt, Recept, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Pizza med cassava, ”ostsås” och grönsaker

Cassavapizza_med_ostsås_och_grönsaker

Cassava är en ny kompis i mitt kök. En kompis som jag tror jag kommer att mycket roligt med! Idag fixar jag en enkel pizza med cassava i botten, hemgjord ”ostsås” och toppar den med grönsaker.

Jag älskar att gå och handla mat! Till och med den dagliga turen till mataffären för middagen kan allt som oftast bli ett härligt avbrott på dagen och en upptäcksfärd…
Om man då dessutom kan kombinera sådana besök met ett eller annat besök i en affär med mat från andra världsdelar då är min vecka gjord! Jag kan riktigt se fram emot och njuta av att äntligen få gå hitta nya smaker och ingredienser. Kanske är det i en kinesisk affär i Amsterdam, en marockansk eller indonesisk grönsaksaffär i Haarlem eller en rawfood-marknad som poppat upp någonstans. Överallt kan man hitta ny inspiration!
Ett bra tips är att helst gå i en sådan affär tidigt i veckan och i början av dagen. Då kan man både få hjälp och tips av kunnig personal som har tid. Det är guld värt när man ska lära känna en ny ingrediens.

Idag blir det en av mina senaste upptäckter nämligen cassava. Det blir alltså cassavapizza med ostsås och grönsaker. Cassavan är roligt att jobba med och tack vare sin neutrala smak finns det alla möjligheter att göra roliga saker med den.

Den frysta cassavan påminner till utseendet om ett vitt fiskblock och är enkel att jobba med. Man lägger helt enkelt ner den i kokande vatten och låter den koka tills den är mjuk. Mixa den sedan i en mixer och du ska se hur den snabbt förvandlas till en mycket klistrig puré. När den svalnat av får du nästa överraskning! Tillsammans med kokosmjöl och eventuellt lite olja får du en fantastisk deg som välvilligt låter sig formas till allt möjligt.

Tänk vad jag är glad för mina upptäcktsfärder i mataffärerna!

Cassavapizza_med_ostsås_och_grönsaker_1

Pizza med cassava, ostsås och grönsaker

Ingredienser
400 gram fryst cassava
Kokosmjöl (så mycket som behövs, en sådär 2 dl ungefär)
Eventuellt lite olivolja

Förslag till topping till pizzan;
Vegansk ”ostsås”
Ostronskivling hårt stekt i lite olja, tamari, agavesirap och pyttelite liquid smoke
Grillade grönsaker (till exempel sparris, squash, aubergine)
Färska eller soltorkade tomater, skurna i mindre bitar alt skivor
Mandelfeta
Färska örter (till exempel basilika, repad timjan eller bladpersilja)

Hur gör jag?
1. Koka upp vatten i en större gryta. Lägg ner den frysta cassavan. Koka ca 25 minuter.
2. Häll av cassavan i ett durkslag och häll därefter den direkt i en mixer. Mixa den direkt tills du fått en vit jämn och kletig massa, det tar bara nån minut. Du kan behöva stoppa mixern någon gång för att putta ner cassavan från sidorna.
3. Häll genast upp den mixade cassavan på en skärbräda. Fös ihop den någorlunda och låt den svalna. Purén kommer att vara vansinnigt klistrig till att börja med men ju mer den svalnar av desto mindre klistrigt blir det.
4. Strö över kokosmjöl när purén har svalnat av helt. Knåda in mjölet och tillsätt mer kokosmjöl tills du fått en lättarbetad deg. Ta bort eventuella hårda bitar som inte har mixats sönder.
5. Sätt på ugnen på 215° C. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
Häll några droppar olivolja över degen och kavla ut den. Lägg den utkavlade pizzabottnen på den förberedda plåten.
6. Bred ut ostsåsen och baka av pizzan tills du fått fina ljusbruna fläckar runt om på pizzan.
7. Toppa pizzan med den fyllning du tycker bäst om. Baka eventuellt ytterligare fem minuter för att få allt varmt.

OBS! Cassava kan man inte äta rå, den måste tillagas på något sätt annars kan den orsaka förgiftning.
Läs mer om cassava här!

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos.

Cassavapizza_med_ostsås_och_grönsaker_2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *