pirnten printen
Smakliga kokböcker, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan
Lämna en kommentar

Rå matglädje och Weinernougat

ra_matgladje_erika_frost

Ibland får man en bok i handen som man önskar att man själv hade skrivit. Det här är en sådan bok. Första gången jag bläddrade i Rå matglädje, visste jag inte var jag skulle titta eller hur snabbt jag skulle kunna läsa allt. Allt är så ruskigt gott i den här boken! Precis som Weinernougaten som ni får recept på i det här inlägget.

Än så länge har jag bara hunnit prova portabelloburgaren, kantarellpeston, hemgjord sweetchilisås, tryffelaioli, hembakta majstortillas och roti. Och så nougaten som jag bjuder på i den här posten… Kvar finns resten av alla färgrika recept glädjande nog.
Egentligen kom denna bok ut i somras men eftersom det var omöjligt att välja ut ett recept tog det lite tid. Till sist fick jag bara sätta ett finger i registret och säga det här receptet blir det. Och vilken choklad sen! Ljuvligt gott!

Författaren Erika Frost driver ett mycket framgångsrik Instagramkonto under namnet Loveliveraw. Därtill driver hon caféet Open new doors plus en restaurang, båda med en vegansk inriktning och dessutom ofta raw. Hon har, bokstavligt, gjort en spännande resa som kock på ett skolskepp under sex år och under de långa seglatserna experimenterat med mat. Ofta med tydliga intryck från de olika resmålen men även med mycket svenska ingredienser och smaker.

ra_matgladje_wiener_nougat

Weinernougat

Från boken har jag valt en nougat till er. Den är riktigt god med en rik och fyllig chokladsmak och knaprig av hasselnötterna. I receptet står det omnämnt att det kan vara svårt att få ihop smeten och mycket riktigt, det blev det. Jag löste det genom att smälta ytterligare lite kakaomassa och kokosolja som jag tillsatte. Detta ingår alltså inte i orginalreceptet men jag tänkte att det kanske var flera än jag med en halvkass mixer. Och det ska inte stoppa en sådan här goding. Den är väl värd jobbet!

Nougat

Ingredienser
50 gram kakaomassa (dvs hel kakaoböna som malts, du hittar det ofta via nätbutiker)
4 dl / ∼360 gram + 1/2-1 dl hasselnötter (skalade)
1,5 dl kokossocker
———————————
(jag la till 50 gram smält smak- och luktfri kokosolja, ytterligare 50 gram smält kakaomassa och en pyttenypa salt)

Hur gör jag?
1. Börja med att smälta kakaomassan över ett vattenbad.
2. Mixa 4 dl nötter till ett fint mjöl och häll den smälta kakaomassan och sockret i mixerkannan. Nu börjar den lite trixiga delen. Du ska mixa detta till en så jämn smet som möjligt men utan att överhetta mixern. Mixa det gärna i omgångar, alltså mixa, låt mixern vila, mixa och så vidare. På så sätt förstörs inte näringsämnena.
Eftersom jag hade stora problem att få ihop det till en smet la jag till lite ingredienser. Då orkade knivarna köra runt så att det blir alldeles mjukt och härligt.
3. När massan är helt slät, lägger du över den i en lite fyrkantig form klädd med bakplåtspapper och trycker i 1/2-1 dl hela nötter. Jämna till ytan och låt nougaten stelna i kylen en stund innan du skär den i bitar. Förvara i kylen.

Titel Rå matglädje – vegansk, lyxigt och jäkligt gott

Författare Erika Frost
ISBN 9789113070681

ra_matgladje_wiener_nougat_closeup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.