pirnten printen
Kryddor, Smakkompisar, Tastecelebration
kommentar 1

Pepper is hot!

När man talar om smakkompisar, kan man ju absolut inte glömma bort peppar! Så många olika pepparsorter det finns i världen: gröna, svarta, vita. Rosépeppar, spansk kryddpeppar och cayennepeppar, Sichuanpeppar och så ett antal olika vilda pepparsorter. Plus ännu lite till… Det finns en hel värld att utforska när det gäller peppar! Några är varma och några mer rökiga. Några av dem nästan inställsama. Alla med sin egen personlighet och instruktionsbok.

Hur många av dem har du i ditt skåp? Jag är rädd att jag har dem alla. Min man klagar alltid om hur svårt det är att stänga skåpdörrarna. Kan inte riktigt förstå klagomålet, man kan ju inte annat än att känna sig rik med ett sådant proppfull skåp:0)

Visste du att rosépeppar inte alls är familj till den ”riktiga” pepparn, utan med cashewnöten? Det innebär också att om du är allergisk mot cashewnötter, pistasch och mango, bör du också vara försiktig med denna skönhet. Den milda smaken fungerar perfekt med vitt kött såsom kyckling, kalv och fisk, Ja till och med även i desserter! Jag tenderar att använda det på allt för att vara ärlig.

Varje maträtt har sina egna behov av peppar. I Sverige använder vi oss ofta av kryddpeppar tillsammans med sill och andra tunga traditionella kötträtter såsom kalops. Här i Holland används det också ofta till framförallt vinterrätter. Måste fundera på vad man mer kan göra!

Ingenting lyser upp en mörk höstkväll som en varm soppa gjord av kastanj eller rotselleri, med en liten dust av cayenne. Varmt och vackert!

Har du försökt Sichuanpeppar eller den så kallade kinesiska koriandern? En fantastisk krydda som inte är en peppar faktiskt. Kryddan är relaterad till citrus familjen, något man lätt kan förstå när man äter rätter som tillagas med Sichuanpeppar. Smaken är unik med citronövertoner och skapar lätta domningar i munnen när man äter den. Det lilla gulaktiga kornet fungerar perfekt med fläsk, nötkött, vitlök, ingefära … Åh, jag måste laga något snart med detta!

Verktyg
Som vid all matlagning, se till att du har rätt verktyg för att få ut den bästa smaken. Det bästa du kan göra är att använda en mortel och bara mala så mycket som du behöver för det specifika ögonblicket. Om du har problem med bullerkänsliga grannar kanske du av hänsyn bör reglera denna aktivitet till vissa stunder på dagen. Men hey, för en god sak går man långt eller hur?
Ett annat alternativ är att hitta den bästa pepparkvarn som finns att köpa. När den väl hittas, sätt ditt namn på den och vårda den väl för resten av ditt liv. Om du hittar två av dem, köp dem båda och använd en för malning av en annan fantastisk krydda, kardemumma. Mer om det snart.

Det finns så mycket mer att ta reda på om peppar men denna heta hyllning får fortsätta en annan gång.

Vad är din bästa tips för att ge peppar en huvudroll? 

 

Filed under: Kryddor, Smakkompisar, Tastecelebration

av

Sharing the passion for food!

1 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.