Oh sommar, vart tog du vägen?
Du kom för sent i år och du sprang din kosa allt för fort. Kvar finns jag med minnen av värme, ljumma vindar och ett sömnigt kaffedrickande utomhus. Jag drömmer om varma nätter, tunna filtar och dålig sömn (på grund av den korta men stundom outhärdliga värmen för att vara ärlig). Minnet av färska, solvärmda bär i mun. Barfota och klädd i lösa skjortor. Livet är något enklare på sommaren; färre bekymmer. Mer kul. Helt enkelt.
MEN! Augusti och september gör att tomaterna smakar som bäst nu; solen har gjort sitt, vattnet har strilat ner till rötterna, jorden har varit generös med sin näring och trädgårdsmästare har att fått ge plantorna all sin kärlek.
Jag sitter här med min förlust av sommaren men finner mig stående med perfekt röda tomater i min hand. Det enkla livet kan gå vidare för ytterligare en kort stund.
Låt oss sätta igång!
(för 2 personer som tilltugg eller för 1 person som lunch)
Ingredienser
2 mogna tomater (helst biologiskt om möjligt)
En mozzarella (oh ja, om du kan få tag på den verkliga buffelmozarellan är det såklart ännu bättre)
Charlottenlök i tunna skivor
Olivolja (den grönaste du kan hitta och med en tydlig smak av grönt gräs)
Maldon salt
Färskmalen svartpeppar
Oregano och kanske lite färsk basilika
Hur gör jag?
Skiva tomater och lök, riv mozarellan, stänk några stänk av oljan och avsluta med örter, salt och peppar. Så enkelt är det med riktiga ingredienser med mycket smak.
Njut!