pirnten printen
Bakat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Middag, Nötfritt, Paleo, Recept
kommentarer 2

Quiche med rökt lax och blomkålsblast

Quiche with salmon and veggies

Jag hatar att kasta mat! Jag har t.o.m. gjort det till en daglig tävling med mig själv i hur jag kan återanvända eller göra något nytt med redan existerande mat i mitt kylskåp.
Jag tror att det är något jag lärt mig hemifrån från mina föräldrar restaurang. Det sägs att någon vis kock i ett restaurangkök har sagt det följande ”din vinst (eller förlust) ligger i soppåsen”. Det ligger en hel del sanning i det … Även i våra egna kök. I allmänhet i Europa, slänger vi runt ~ 105 kg mat per person och år! Det innebär att av allt som vi köper i mataffären, är 19% omedelbart avsett för sopor (och det I sin tur innebär runt 1600 kr per person och år) *. Sjukt!

Att ta hand om rester och vara kreativ i att göra något nytt av det, är ett sätt att visa respekt för hela livsmedelskedjan – maten själv, råvaror, distributörer och producenter. Så. Nog för det dåliga samvetet på en söndag. Låt oss fokusera på den roliga delen av detta! För några dagar sedan kom jag på denna riktigt goda quiche. Gjord bland annat på det goda tillbehöret med blomkålblast och tryffeltapenade. En win-win för 4 hungriga personer!

Låt oss sätta igång!
4 personer, 175º C
Du behöver en matberedare eller en elektrisk kaffekvarn för detta recept

Ingredienser (Pajdeg)
40 gram sesamfrön alt sesammjöl
120 gr solrosfrön
20 gr kokosmjöl
40 gr smält kokosnötolja (deodoriserad)
1 ägg
30 gr chia-gel (inklusive blötläggningsvattnet)
25 gr kallt vatten

Ingredienser (Fyllning till quichen)
Hälften av receptet av grönsakerna som används i blomkålblast med tryffel tapenade (länk till recept)
100 gr rökt lax i bitar (vegetarian? Hoppa helt enkelt över laxen)
3 ägg
250 gr kokosmjölk
1 tsk fransk dijonsenap
Salt och mald vitpeppar
En näve dill

Hur gör jag?
1. Börja med att göra chiagel. Lägg 2 tsk chiafrön i en skål. Täck fröna med vatten, bör vara ca 2 cm over fröna. Låt svälla i kylskåpet ca 30 minuter tills du har en gel.
2. Pajdeg: Tillsätt solrosfrön till matberedaren. Kör mixern tills du har ett grovt mjöl, tillsätt sedan resten av ingredienserna till mixern och kör tills allt är väl blandat.
3. Lägg degen i en torr pajform (du behöver inte smörja den). Blöt händerna och använda fingrarna för att fördela degen jämnt. När du är klar, pricka pajdegen lite överallt med en gaffel. Detta för att den inte ska hasa ner under avbakningen. Låt pajdegen vila i kylskåp 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 175 grader. Placera pajformen på en plåt. Grädda ca 10 min. Låt inte degen bli för mörk, då blir det omöjligt att skära den senare!
5. Fyllning: Vispa äggen i en skål och tillsätt kokosmjölk, salt och peppar, senap och hackad dill. Blanda väl.
6. Häll de redan förberedda grönsakerna (från blomkålsblast-receptet) i den bakade pajformen. Lägg bitar av rökt lax ovanpå grönsakerna.
7. Häll äggstanningen över grönsakerna och laxen. Placera åter pajformen i ugnen. Grädda i 45 minuter.
8. Njut din quiche med en god sallad och kanske ett glas vin.

* Källa: Voedingscentrum, Nederländerna

2 Kommentare

  1. Pingback:Side dish with cauliflower leaves and truffel tapenade | TASTECELEBRATION

  2. Pingback:Tastebud: Cabbage and kale | TASTECELEBRATION

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *