pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Recept, Sallader, Såser och dipper, Vegan, Vegetariskt
kommentar 1

Morot – lifehack

Morotspure_med_färsk_ingefära

Ibland tittar man in i sitt kylskåp och tänker det finns INGENTING där. Verkligen ingenting utom kanske lite potatis, någon lök och morötter. Och då har man egentligen ganska mycket… Idag riktar jag strålkastaren mot moroten och sätter den i sitt rätta ljus.

Egentligen är nog moroten en kameleont. Dold i vardagslunk och lunchbespisningens rivna variant, ovarsamt nerlagd i en ergonomisk djup burk i aluminium.
Eller nyss uppdragen ur jorden, endast avspolad i regnvattentunnan och och avbiten i morgonljuset där du står i pjamas och gummistövlar. Jo, så smakar nog moroten som allra godast…
Eller kanske har du lyckan att få tag på stora söta vintermorötter på torget i mars? Rejäla rötter som fått växa långsamt, lagrats med kärlek och på köpet fått en robust, rik och lite jordig arom. En så totalt annorlunda smak och upplevelse än sommarmorötterna! Jo, en grönsakernas kameleont är den nog.
Idag leker jag med vintermoroten, kryddor och olika tillagningssätt. Gemensam nämnare är att den funkar när som, vardag eller fest.
Idag blir det Morot – Lifehack eller helt enkelt ”morotsknep att ta till för att underlätta vardagen” (när man trodde att kylen egentligen var tom).

Morötter med hel anis

4 portioner
Ingredienser300 gram vintermorötter
ca 2 msk neutral olja
1,5 tsk hela anisfrön
2 msk dadelsirap
Ca 1 dl vatten

Hur gör jag?
1. Skala eller skrapa morötterna. Skär dem i skivor om ca 1/2 cm var. Förkoka gärna morötterna några minuter i kokande vatten för att förkorta tillagninstiden. Häll av vattnet och låt rinna av.
2. Ta en djup stekpanna och häll i lite olja.  Tillsätt de ev förkokta morötterna och stek ca 5 minuter eller tills morötterna fått lite yta.
3. Tillsätt den hela anisfröna till stekpannan och blanda runt. Stek ytterligare några minuter och tillsätt sedan dadelsirap och ca 1 dl vatten. Blanda runt och låt vätskan koka in. Nu bör morötterna vara klara med ett visst tuggmostånd. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera morötterna varma eller kalla. Det blir gott vilket som.

Morötter_med_anisfrön_och_agave

Morotstzatziki

4 portioner
Ingredienser
2 stora vintermorötter, ca 300 gram
2 dl (soja-) joghurt
1 vitlöksklyfta, riven
Ca 1 msk olivolja
En nypa salt och vitpeppar

Hur gör jag?
1. Skala och riv morötterna grovt.
2. Blanda joghurten med riven vitlök, olivolja och lite salt och peppar väl.
3. Tillsätt morötterna och blanda. Låt gärna tzatzikin stå och mogna i kylen någon timme innan servering.

Morotstzatiski_med_sojayoghurt

Morotspuré med färsk ingefära

2-4 portioner (beroende på serveringstillfälle)
Ingredienser
250 gram vintermorötter, skalad och kokad mjukt
Ca 20 gr / a halv tumme färsk ingefära, fint riven
1 msk växtbaserad grädde (jag tog risgrädde)
Salt och vitpeppar
10 gram växtbaserat smör/margarin

Hur gör jag?
1.  Skala eller skrapa morötterna. Skär dem i mindre bitar, det är inte så viktigt hur de ser ut, de ska ändå mixas. Koka morötterna tills dom blivit mjuka. Häll av vattnet i ett durkslag.
2. Häll över morötterna i en hög mixerskål och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Tänk på att färsk ingefära kan vara starkare än man tror, prova dig fram!
Servera puréen  varm eller kall som tillbehör.

Morotssallad med svarta senapsfrön och mynta

4-6 personer
Ingredienser
1,5 tsk svarta senapsfrön
4 rivna morötter
1 tsk salt
Saften av 2 lime
I näve grovt hackade myntablad

Hur gör jag?
1. Börja med att rosta senapsfröna i en torr stekpanna utan fett. Rosta tills dom börjar sprätta (täck med ett lock så att dom inte hoppar ut). Ta bort stekpannan från värmen och häll upp fröna i en skål, låt svalna.
2. Riv morötterna och lägg i en skål.
3. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl. Klart!

Morotssallad_med_svarta_senapsfrön_och_mynta

1 kommentarer

  1. Jane Betts says

    Så poetiskt och vackert du skrivit om morötterna! En riktig höjdare.
    Tyvärr har jag ofta inte alla dina udda ingredienser hemma. men något skulle jag kunna göra. Håller på att lära mig medelhavskust. Men har mest kommit till färsk ingefära och finare olivolja, samt svarta oliver.

    Hälsar
    Jane

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *