pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Nötfritt, Paleo, Recept, Såser och dipper, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 2

Hemgjord sojasås av svamp!

Svampsoja_2

Det här receptet är bara så coolt! Visste ni att man kan göra hemgjord sojasås av svamp? Alltså hur coolt är det! 

Ni vet ibland läser man ett recept som man bara hakar upp sig på, som man bara vet att man måste göra nån gång. Det kan vara ett foto som attraherar, en spännande ingrediens eller en smak som gör att man vet att man bara MÅSTE göra det. Fast inte just då.
Just så var det med det här receptet. Det var med i tidningen Lantliv mat och vin förra året och har fram tills för någon vecka sedan legat vid mitt nattduksbord och ropat. Glöm mig inte! Du kommer väl ihåg! När ska vi?
Så. Nu ska vi.

Och ja, helt plötsligt var svampsäsongen (nästan) över så jag fick ta mig till min grönsakshandlare istället. Jag köpte en blandning av färska bruna champinjoner, shiitake, kantareller, kungsmussling och ostronskivling. Lite Himalaya-salt fick också åka med i korgen och sen var saken biff. Hem till köket, skära, blanda och vänta. Och skaka burken ibland…
Och äntligen fick jag smaka min egna hemgjorda soja. Så coolt! Den smakar salt (dah!), har perfekt brunsvart färg och kommer att smaka ljuvligt i kommande höstgrytor.
Ibland kan man undra varför man väntade så länge med att göra det där receptet…

Hemgjord sojasås av svamp!

Blir till en liten flaska (knappt en halv liter)

Ingredienser
1 liter blandad svamp (ju mörkare svamp, desto mörkare soja)
2 msk gott salt (jodfritt)

Hur gör jag?
1. Rensa svampen väl. Det är viktigt att inga jordrester = bakterier följer med!
2. Skär svampen ganska grovt i bitar och varva den med salt i väl rengjord burk avsedd för en liter (jag brukar alltid hälla kokande vatten i burken ett par gånger innan jag använder den).
3. Låt burken stå i rumstemperatur i tre dygn och skaka den då och då så allt blandas väl.
4. Sila bort svampen, jag använde en silduk för att få sojan helt klar men en finmaskig sil skulle säkert också fungera. Låt det stå och rinna av ett par timmar eller skynda på det lite genom att krama duken alt pressa ut vätskan med en sked.
5. Koka upp vätskan och skumma av väl med hjälp av en sked. Häll upp sojan i en väl rengjord flaska eller burk. Förvara den i kylen så håller den ett par månader (fast den kommer säkerligen vara slut innan dess).
Sojan luktar till en början lite sött men kommer att ändra smak allteftersom och bli mer nyanserad i smaken.

Detta recept är naturligt fritt från gluten, laktos och sojabönor.

2 Kommentare

  1. Louise says

    Nice!!

    Vet du om svampen bör vara helt färsk eller går det bra med torkad som man blöter upp igen i vatten?

    • Hej Louise,
      Tack, vad kul!
      Jag har själv bara prövat med färsk svamp och eftersom man inte använder någon vätska alls utan helt förlitar sig helt på vätskan från svampen själv tror jag att färsk svamp är att föredra. Men man vet ju aldrig… Prova (om du kan avvara så mycket fin torkad svamp…)!

      Berätta gärna hur det gick!
      Vänliga hälsningar,
      Isabel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *