pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Laktosfritt, Paleo, Raw food, Recept, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 2

Fruktläder av säsongens frukt och grönt

Fruktläder__tastecelebration_com

Med all fantastisk frukt och grönt som finns just nu är det en fröjd att göra göra sitt eget torkade fruktgodis eller så kallat fruktläder (som är en översättning från det engelska ordet fruit leather). Det är riktigt enkelt att få till och roligt att experimentera med!

Jag har valt att göra tre olika sorter av fruktgodiset. Jag använde mig av säsongens finaste plommon, körsbär, morot och äpple. Tack vare den långsamma torkningen på låg värme koncentreras smakerna enormt. Dessutom är det ett fantastiskt fiffigt sätt att ta tillvara på frukt, bär och grönsaker!

Det är enkelt att fixa till godiset, man kör helt enkelt frukten till en fin puré i en mixer och brer sedan ut den på en bakplåtspapper och plåt. Man kan även kombinera flera frukter i olika färger och ber ut olika puréer bredvid varandra. På så sätt kan man skapa vackra färger och roliga smakkombinationer. Idag har jag valt att smaksätta min puréer med varma kryddor istället.

Förvaring

Man kan förvara fruktlädret i rumstemperatur i en lufttät behållare med lock i säkert två veckor förutsatt att det är helt genomtorrt. Jag har även provat att rulla upp lädret i portionsbitar och styckfrysa dem. Det funkade fint det med. Tina dom i rumstemperatur så har du snabbt något att tugga på.

Fruktläder av säsongens frukt och grönt

Plommon_och_kardemumma_fruktläder_tastecelebration.com

 

Plommon_och_kardemumma_fruktläder_tastecelebration.com_2Plommon med varma kryddor-läder

1 kilo plommon, urkärnande
200 gram / ca 2 st mycket mogna bananer
2 tsk kanel
1 tsk grovmalen kardemumma
2 tsk agave

Körsbär med sichuanpeppar-läder

1 kilo körsbär (färska eller frusna och tinade utan saften), urkärnande
100 gram medjouldadlar, urkärnade
1 tsk malen sichuanpeppar

Äpple och morots-läder

3 morötter, skrapade och skurna i mindre bitar
4 äpplen, skalade och skurna i mindre bitar
2 tsk agave
1 tsk citronsaft

Hur gör jag?
1. Skölj och kärna eventuellt ur frukten alternativt skala den. Skär den eventuellt i mindre bitar. 2. Äpple och morots-läder
Skär frukt och grönsaker i mindre bitar. Lägg allt i en lite gryta, tillsätt agave och citonsaft och koka på svag värme under omrörning tills allt blivit mjukt, cirka 10-15 minuter.
Låt det svalna av och mixa sedan allt tills du fått en fin, jämn puré. Gå vidare till steg 3.
Plommon-läder och körsbärsläder
Lägg den färska frukten i en mixer tillsammans med övriga ingredienser som står i receptet.
Mixa tills du fått en en helt jämn puré.
3. Bred ut purén på förbereda bakplåtspapper. Per sats blir det ca 3 ”plåtar” till en torkugn och till vanlig ugn ca 2 plåtar.
4. Torka purén tills den är helt torr och känns seg som läder. Temperatur 42°C i torkugn och runt 50 grader i vanlig ugn. Ju lägre temperatur, desto segare resultat men det innebär även att den behöver längre tid att torka.
Lite beroende på hur tjockt du brett ut de olika puréerna, tar det ca 12 timmar i torkugn och ungefär hälften i en vanlig ugn. Släpp gärna ut fukten då och då om du gör fruktlädret i en vanlig ugn. Lättaste är att sätta något (typ en träslev eller liknande) i kläm i ugnsluckan så att du får en lite springa.
Om lädret torkar långsamt, kan man försiktigt lossa fruktlädret och vända på hela purén efter halva tiden och fortsätta torka på baksidan.
5. Klipp fruktlädret i bitar medan det fortfarande är varmt.  Du väljer själv om du vill rulla upp lädret eller klippa i det mindre bitar. Man kan också göra fina figurer av lädret och till exempel använda som dekoration på desserter och bakelser.

Tips!
Snabbast torkar purén i kanterna så det kan vara smart att bre ut den lite tjockare just där och tunnare i mitten. Då brukar man få ett jämntorrt resultat utan torra kanter.

Dessa recept är naturligt fria från gluten, laktos och nötter.

Körsbärs_fruktläder_tastecelebration_com

Morot_och_äpple_fruktläder_tastecelebration_com

2 Kommentare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.