pirnten printen
Ingen kategori, Middag, Recept, Smakliga kokböcker
Lämna en kommentar

Sirroco + Persisk gryta med kvitten och saffran

Om du är kokboksfantast precis som jag, har du förmodligen hört talas om boken Persikan skriven av författaren Sabrina Ghayour? Detta är hennes andra bok som nyligen publicerades på holländska. Ur boken Sirroco har jag valt en spännande persisk gryta med kvitten och saffran.

 

Ordet ”Sirroco” betyder en varm, torr vind som kommer från öst och går i riktning väst. Den beskrivs ibland som varm och kryddig.
Sirocco är med andra ord det perfekta namnet för att beskriva maten med starka rötter i mellanöstern som vi allt oftare lyckligtvis ser och njuter av här i väst. De subtila smakerna och de aromatiska tonerna skapar tillsammans spännande äventyr. Det blir en njutning för alla i köket, både under matlagningen och måltiden.

Nya ingredienser
I mellanöstern kök finns det många spännande och kanske nya ingredienser såsom hibiskusblom, rosenvatten, pul biber (turkiska chiliflakes), Za’atar, berberisbär och nigellafrön etc.
Alla ingredienser som ger en uttalad och intressant smak till de olika rätterna. Om du inte fått tag på dem ännu, är det dags att gå på äventyr till en ny butik för att hitta dem!
Recepten i boken är alla enkla och ganska snabba att fixa till. Ofta ingår kött eller fisk men med lite fantasi, kan du enkelt omvandla dem till både vegetariska och veganska alternativ om du skulle föredra det. De rika smakerna kommer du garanterat att få på köpet!

Tonen i boken är avslappnad och med personliga anekdoter av författaren som växte upp i Storbritannien men med en persisk härkomst. Detta leder ibland till roliga recept som den typiskt brittiska klassikern fish & chips gjord med koriander och paprika.
Boken är enkel att ta till sig för alla äventyrliga i köket. Författaren uppmuntrar läsaren att inte ta recepten på alltför blodigt allvar ; oroa dig inte för om du inte kan hitta den specifika ingrediensen. Mellanösterns kök är flexibelt och fullt av smak!

Persisk gryta med kvitten och saffran

Ur boken har jag valt att göra en kryddig persisk gryta med kvitten och saffran. Kombinationen med frukt i en varmrätt ska tydligen vara typsik för det persiska köket. Gott blir det iallafall. Kvitten är egentligen stenhårda, lite bittra päron som behöver tillagas för att kunna njutas av. Först då blir dom härligt söta och mjuka.
I boken görs grytan med lamm, men jag beslutade mig för att göra det med rotselleri istället.
Låt oss sätta igång!

Stew_with_saffron_and_celeriac_2

Stew_with_saffron_and_celeriac_3

Stew_with_saffron_and_celeriac_3

Persisk gryta med kvitten och saffran
6 personer
Ingredienser
Vegetabilisk olja till stekning
2 stora lökar, grovt hackade
En hel rotselleri, skalad och skuren i tjocka skivor (i receptet står 800 gram benfria lammfiléer , skurna i 2,5 cm bitar)|
1 tsk gurkmeja
2 stora nypor saffranstrådar
1 tsk mald kanel
2-3 msk agavesirap (i receptet står honung)
Saft av 1/2 citron
Havssalt och nymalen svartpeppar
2 stora kvitten
150 gram torkade delade, gula ärtor

Hur gör jag?
1. Sätt en stor kastrull på spisen och tillsätt lite olja.. Häll i den hackade löken och stek den försiktigt tills den blivit genomskinlig. Sänk värmen.
2. Tillsätt rotsellerin i skivor och stek på båda sidorna ca 5 minuter. Akta så att rotsellerin inte bränns!
3. Tillsätt gurkmeja, saffran och kanel följt av agave och citronsaft. Häll så mycket kokande vatten till grytan som behövs för att täcka rotsellerim och strö salt ovanpå.
4. Sänk värmen och låt grytan sjuda i 20 minuter utan lock. (Om du gör grytan med lamm istället, bör det koka i ca 1 timme). Rör om då och då så att inget fastnar i botten. Tillsätt mer vatten om det behövs.
5. Skala päronen och ta bort kärnorna. Skär små kvitten i halvor och de större i kvartar.   Häll lite olja i en stekpanna och stek kvitten gyllene. Det är viktigt att de inte blir alltför bruna, då förstörs den underbara färgen av saffranet i grytan senare. Ställ den färdiga kvitten åt sidan tills vidare.
6. Tillsätt de gula ärtorna till grytan, rör om väl. Tillsätt lite extra vatten om det behövs. Låt det sjuda i ytterligare 30 minuter.
7. Ta bort grytan från värmen och tillsätt de förstekta kvitten. Sätt lock på grytan och låt den stå i ca 20 minuter. Servera grytan med basmatiris.

Stew_with_saffron_and_celeriac

Stew_with_saffron_and_celeriac

Sirocco – fabulous Flavours from the East
Sabrina Ghayour
Utgivare Mitchell Beazley
ISBN 9781784720476
Boken finns i nuläget endast på engelska (och holländska)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.