pirnten printen
Bakat, Glutenfritt, Laktosfritt, Recept, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan
Lämna en kommentar

Knapriga småkakor med sylt och kaffe

Knapriga_småkakor_med_sylt_och_kaffe

De här knapriga småkakorna med sylt vinner inte skönhetspriset men hjälp vad goda de blev! Perfekt med en kopp hibiskuste en varm sommardag.

För några veckor sedan hade jag en mysig kaffedate med min bloggkollega Monique från den holländska bloggen ”Het meisje met de voedselallergie” (fritt översatt ”Flickan med matenintoleranserna”).
Hon berättade om sin allergi för majs och plötsligt slog det mig hur mycket jag brukar använda majsmjöl i bröd och kakor. Direkt ville jag komponera en kaka åt henne för vår nästa date. Så här är den. Min superknapriga småkaka med sylt och malda kaffebönor.

Kaffebönorna la jag faktiskt till av misstag i tron av att jag hade malda vaniljfrön i burken… Så kan det gå när man återanvänder burkar men är slarvig med att skriva på vad som ligger i (och inte använder näsan…)
Hur som, det visade mig bli så gott att jag bestämde mig för att behålla det i receptet. Kaffet smakar man knappt, det lägger bara till en lite vuxen touch som fungerar perfekt med den svarta vinbärssylten som jag använde sist.
Du bestämmer själv vad som passar dina smaklökar; Bara vaniljpulver, vanilj och kaffe eller varför inte lite chokladpluppar och ingen sylt alls. Jag lovar, det kommer att bli gott hur som.

Till receptet har jag använt potatisstärkelse och jag har märkt en stor skillnad i  de olika märkena (här i Holland finns det flera sorter). Ibland smälter kakorna ut och ibland håller de sin ”syltkakeform” perfekt. Oavsett form blir de underbart knapriga.

Låt oss sätta igång!

Knapriga_småkakor_med_sylt_och_kaffe_2

 

 

Knapriga_småkakor_med_sylt_och_kaffe_1

Knapriga småkakor med sylt och kaffe

100 gram smält kokosolja (smak och luktfri)
65 gram kokossocker
60 gram mandelmjöl
150 gram potatisstärkelse
60 gram bovetemjöl
20 gram tapiokamjöl
En nypa salt
1 tesked finmalda kaffebönor + en nypa malt vaniljpulver (eller endast 1 tesked med malt vaniljpulver och inget kaffe)
————–
Omkring 75 gram sylt. Jag har provat både med min raw krusbärskompott (länk) och sylt med svarta vinbär från butiken, det blev kanon vilket som. Ta den sylt du har hemma eller föredrar. Det mesta fungerar!

Hur gör jag?
1. Förvärm ugnen på 200 °C. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
Smält kokosoljan. Häll den i en skål och tillsätt kokossockret. Vispa blandningen i några minuter.
2. Lägg till de övriga ingredienser och blanda med en spatel eller händerna tills allt är väl blandat. När du är klar har du en ganska lös smet som du kan forma.
3. Rulla små bollar med händerna och placera bollarna på den förberedda plåten. Lämna tillräckligt med utrymme runt dem, de kan smälta ut och bli större i ugnen (se kommentar ovan i texten).
Gör ett litet hål i mitten av varje kaka. Lägg till en liten tesked sylt i varje kaka.
Sätt in plåten i ugnen i ca 10 minuter.
5. Låt kakorna svalna på plåten och bli hårda. Ju kallare de blir, desto mer knaprighet får de.

Detta recept är fritt från gluten, laktos och majs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.