pirnten printen
Recept, Smoothies och andra drycker, Utan raffinerat socker, Vegan
kommentarer 2

Iskall kaffedrink med superpowers

Iskall_kaffedrink_med_superpowers

Det har varit varmt i Holland de senaste dagarna! Så varmt att jag började leta efter alternativ till mitt dagliga och heta kaffe … Idag blir det iskall kaffedrink med superpowers här på bloggen!

För att göra det enkelt för mig själv (och för dig) förberedde jag direkt en lite större laddning av min kaffe och kakaoblandning och laddade den dessutom med extra superfoods. På det sättet kan vi båda snabbt sno ihop en god kaffedrink lagom till eftermiddagsdippen kommer.

I andra recept ser jag ofta att det används instant coffee, något som jag inte är ett sån fantast av. Jag sökte istället efter andra alternativ. Varför inte bara vanliga finmalda kaffebönor?
Jag malde de rostade kaffebönorna i en elektrisk kaffekvarn som jag hemma. Förutom att mala kaffebönor med den, använder jag den också för gör mitt eget buljongpulver och krossa torkade kryddor. En liten investering men värt vartenda öre om du frågar mig!

Raw solroslecitin och superfood

Till min kaffedrink har jag tillsatt flytande solroslecitin. Lecitinet ger en krämighet och en fluffig känsla som jag gillar.
Strukturen av själva lecitinet påminner om en tjock och klibbig honung. Det kan vara praktiskt att pensla lite olja på skeden innan du tar av lecitinet, då blir det mindre klibbigt på skeden själv och mer i din smoothie eller dryck.
Om du inte kan få tag på solroslecitinet eller inte vill använda det, hoppa över det och lägg till lite mer is och kanske en halv banan för att få den mer krämig.

Superfood Lucuma och Macapulver

Superpowern i drycken kommer från lucuma- och macapulver.
Lucuma från Peru är ett naturligt sötningsmedel från frukten med samma namn. På grund av dess känslighet under export är den enklast att få tag på i pulverform för oss som inte bor i just Peru ;0)
Lucuma kan man använda som sötningsmedel i både smoothisar och bakverk och alldeles särskilt bra passar den ihop med choklad tycker jag! Smaken påminner lite om vanilj och kola…

Macapulvret kommer från de peruvianska Anderna och består av ett pulver gjort av  den torkade rotfrukten Maca. Pulvret sägs innehålla flera nyttiga ingredienser för kroppen. Smaken är både lite söt och jordig och passar ypperligt tillsammans med choklad och lucumapulver. Om superfood kan man orda, men jag överlåter det till er. Jag tycker dom smakar gott i min mitt iskaffe.

Men nu är det väl hög tid att sätta igång!

Iskall_kaffedrink_med_superpowers_1

Iskall kaffedrink med superpowers

Kakaoblandning (fungerar perfekt att förbereda)
Blir en sats för ca 3-4 glas
3 matskedar av kakao (rå)
1,5 matsked lucumapulver
2 matskedar macapulver
1 tsk malt vaniljpulver
Valfritt; 2 matskedar fint malda kaffebönor
————–
Vid servering:
3-4 teskedar av kakaoblandningen ovan
2,5 dl mandelmjölk (eller annan växtbaserad mjölk som man föredrar)
En näve is
1-2 urkärnade medjouldadlar (mängden beroende hur söt du föredrar det)

Valfritt; 1 tsk raw solroslecitin

Hur gör jag?
1. Kakaoblandning;
Lägg alla ingredienser i lufttät behållare och skaka väl. Se till att allt är väl blandat.
Mal kaffebönorna fint i en (elektrisk) kaffekvarn. Tillsätt det malda kaffet till kakaoblandningen.
Nu är du redo för en härlig kaffedrink med superpower när som helst!

2. Dags för servering!
Häll mjölken i en mixer. Lägg till de urkärnade dadlarna och en näve is. Mixa allt väl.
Valfritt: Tillsätt raw solroslecitin. Mixa igen.
3. Lägg några hela isbitar ett stort glas. Häll över din nymixade kaffedrink. Dekorera med lite malt kaffe på toppen. Njut!

Detta recept är naturligt fritt från laktos och gluten.

2 Kommentare

    • Tack Angelique! Ja, det blir kanongott!
      Hoppas du provar det andan faller på :0)

      Hils,
      Isabel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *