pirnten printen
Frukt och grönsaker
Lämna en kommentar

Smakkompis; fänkål

fennel_closeup

Fänkålsfröna stöter vi ofta på i bröd och olika fiskrätter men hur ofta gör du något med färsk fänkål? Idag en riktigt god smakkompis; fänkål!

Den färska fänkålen har en ganska intensiv anissmak och är härligt knaprig. Skär av de översta, ofta lite träiga stjälkarna och det understa rotfästet. Om du har fått fin fänkålsdill med, spara den och använd den till soppor, risotto eller varför inte som vacker dekoration?

Färsk fänkål

Jag älskar färsk fänkål och ni som följer mig på Instagram, vet att jag till och med brukar äta den till frukost! Knaprigt och gott för magen att starta upp dagen med. Perfekt att kombinera på en frukosttallrik med andra grönsaker såsom krämig avocado, körsbärstomater, mild gurka etc. Vem sa att man tvunget måste äta macka eller gröt till frukost?

En klassisk kombination är att kombinera fänkål med apelsin och kanske lite nötter till en fräsch sallad. De lite syrliga granatäppelkärnorna gör sig också mycket väl ihop med den färska fänkålen. Hyvla fänkålen på mandolin eller skär dem tunt till en sallad. Det behövs bara lite god olivolja och salt på toppen så är saken biff.
Fänkålen blir också alldeles ljuvlig om man skär den i lite tjockare skivor och karamelliserar den tillsammans med socker och apelsinsaft. En alldeles förträfflig smakkombination!

fennel_cut_open

Tillagad fänkål

Den intensiva anissmaken i fänkålen försvinner när man kokar den. Då blir det bara en mjäll och ljust grön rund rot kvar som är underbar att gratinera i ugn eller att använda i grytor och soppor.
Jag föredrar att lägga ner den skivad i kokande vatten innan jag gratinerar den. Då går det lite snabbare i ugnen och jag har bättre koll på hur mjuk jag vill att den ska vara. Jag tycker bäst om när den är mjuk men med lite ”bite” men kocken bestämmer…

Se till att köpa fina exemplar av fänkål, de ska vara hårda, fasta och utan större bruna fläckar. Du bör använda dem ganska omgående även om de säkert klarar nån dag eller två i kylskåp.

Fänkålsfrön

De små grågröna fröna från fänkålen innehåller massa smak!
I Sverige använder vi dem mer än gärna i olika bröd såsom tunnbröd eller i söt limpa. I flera av medelhavsländerna används kryddan också flitigt men då framförallt i olika sorters grytor,soppor och risrätter. Om du går till en indisk restaurang får du ofta efter avslutad middag och ihop med räkningen, sockerdragerade fänkålsfrön i olika färger.
Det tros sedan lång tid tillbaka att fröna ska vara bra för matsmältningen och det är faktiskt rätt gott och fräscht att tugga på fröna även om det kan kännas lite konstigt.
I affären säljs det ofta både malda och hela fänkålsfrön. De hela är alltid att föredra även om det förorsakar lite mer arbete. Mortla dem (eller kör dem i en elektrisk kaffekvarn) och du känner snart den milsvidda skillnaden i smak! Det är värt lite armgymnastik, jag lovar dig!

Hoppas du är lika entusiastisk för fänkålen som jag är. Om inte. ge det en chans och upptäck en fantastisk grönsak att lägga till din repertoar.

Inom kort kommer det flera recept med fänkål här på bloggen!

 

Filed under: Frukt och grönsaker

av

Sharing the passion for food!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *