pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Smakliga kokböcker, Soppor, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Leafs + somrig grön ärtsoppa med citron

Leafs_Good_cook_de_Kanter

Idag recenserar jag den holländska boken Leafs av Carola de Kanter. Ur boken lagar jag också en god, somrig grön ärtsoppa med citron.
Soppan är så långt ifrån vinterns ärtsoppa man kan komma och med några trevliga kaffirlimeblad i soppan får den en fräsch smak som passar utmärkt på sommaren.

Att laga mat i säsong är alltid rätt och om man dessutom har lyxen att kunna odla, skörda och tillaga sina egna grönsaker är det väl den ultimata mumman.
I boken Leafs följer vi med författaren in i hennes egna trädgård från tidig vår till senvinter. Odlingstips blandas med underbara recept och ljuvliga bilder med hundratals nyanser av grönt.

Carola de Kanter arbetar som receptkreatör för olika tidskrifter, lagar mat på tv och ger egna matlagningskurser i hennes köksateljé. Hennes gedigna kunnande speglar av sig i recepten och i valet av ingredienser. Ofta är recepten enkla att få till och med en spännande ”knorr” i smakkombinationerna.

Fattigmanskapris

Själv har jag snappat upp lite nya grejor från boken som jag tyckte var roliga. Som att man kan göra en slags ”fattigmanskapris” (jo så kallas det här) på de gröna, stora fröna som kommer efter blomning på indiankrasse….
Och sen blev jag sugen på att prova Parkia speciosa-bönan (eller stinkbönan som det kallas här… Hmmm. ) och långbönan (eller sparrisbönan som det också kallas på svenska) tillsammans med en het thailändsk pesto. Eller svampsoppan med en shot espresso i… Ni hör själva, mycket kul i köket!

Somrig grön ärtsoppa med citron

Från boken valde jag att göra en lätt, frisk och sommarlik soppa med gröna ärtor, citron och kaffirlimeblad. God som den är eller med lite utrörd tahini på toppen.
Kaffirlimeblad kan man köpa både färska och torkade.
Får du tag på färska och använder inte upp allt på en gång, går det utmärkt att förvara dem i en fryspåse i frysen. Deras läderartade blad klarar kylan utmärkt och så är du redo för nästa gång du vill göra thailändsk curry, Tom sin gai eller kanske en marinad till sommarens grillning. Bladen ger en fantastiskt god, frisk smak och en härlig doft till flera rätter.
Nu kör vi igång!

Somrig_grön_ärtsoppa_med_citron_2

Somrig_grön_ärtsoppa_med_citron

Somrig grön ärtsoppa med citron

4 personer
Ingredienser
2 purjolökar
neutral olja för stekning
2 vitlöksklyftor
1/2 grön chili, hackad
1 liter grönsaksbuljong
400 gram färska eller djupfrysta gröna ärtor
2 kaffirlimeblad
Saften av en citron plus zest  (helst bio)
Salt och peppar

Citronbasilika till garnering

Hur gör jag?
1. Tvätta purjolökarna och skär dem i ringar fram till mitten av den gröna delen. Fräs purjolöken i lite neutral olja. Riv eller pressa vitlök över och tillsätt den hackade chilin. Fräs tills purjolöken har mjuknat.
2. Tillsätt buljong och ärtor. Tillsätt även kaffir-limebladen.
Koka soppan tills alla grönsaker mjuknat, det tar ca 5 minuter.
3. Ta bort kaffir-limebladen och tillsätt rivet citronskal och hälften av citronsaften. Mixa soppan med en stavmixer.
4. Krydda med salt, peppar och resterande citronsaft.
Garnera med citronbasilika.

Leafs – vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin

Författare Carola de Kanter
ISBN 9789461431622
Förlag Good cook
Språk Holländska

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.