pirnten printen
Bakat, Glutenfritt, Laktosfritt, Recept, Vegan, Vegetariskt

Karamellig valnötspaj

Glutenfri_valnotstarta

Riktig lycka är ibland att få baka och servera en alldeles ljuvligt karamellig valnötspaj till sina nära och kära!

Fortfarande i slutet av oktober kan man här i Holland få tag på färska valnötter från bara runt hörnet. Deras mjuka skal ger enkelt efter och innehållet visar sig från sin bästa sida. Hinnan runt valnöten har ännu inte hunnit sätta sig riktigt och kan enkelt dras av. Kvar finns en mjäll nöt utan den annars så typiska beskheten för valnöten.
Lyckliga jag fick en hel drös med sådana här valnötter och började fundera febrilt på vad jag skulle göra. Det blev till sist en söt valnötspaj med kondenserad kokosmjölk. Krämig, knaprig och med lite salt karamell blev den farligt god!
Tur att vänner tittar in här titt som tätt här så jag inte hann äta upp hela pajen själv…

Skulle du inte få tag på färska valnötter går det alldeles säkert bra med helt vanliga från affären.

Glutenfri_valnotstarta_2

 

Glutenfri_valnotstarta_3

Karamellig valnötspaj

Pajdeg
Ingredienser
200 gram majsmjöl
50 gram maizena
1 nypa salt
45 gram / 0,5 dl strösocker
100 gram växtbaserat smör, kylskåpskallt
——————–
1 msk tapiocamjöl
15 gram / 1 msk kallt vatten
15 gram / 1 msk neutral olja (raps- eller majsolja)
3 gram / 1 tsk xanthangummi

Fyllning
Ingredienser
300 gram valnötter
320 gram kondenserad kokosmjölk
30 gram växtbaserat smör
10 gram / 10 gram rismjöl
En nypa salt

3 äpplen, ca 350 gram

Hur gör jag? (Pajbotten)
1. Blanda majsmjöl, maizena, salt och socker i en skål. Tillsätt smöret och nyp snabbt ihop det till en smulig deg. Blanda tapiocamjölj, olja och vatten i en lite skål och slå det över degen. Tillsätt även xanthangummi. Nyp snabbt ihop till en sammanhängande deg. Undvik att arbeta den för mycket!
2. Kavla försiktigt en tumma ut pajdegen i en kakform med lös kant. Täck den med plast och sätt in i kylen medan du förbereder fyllningen.

Hur gör jag? (Fyllning)
1. Förvärm ugnen på 200°C.
Hacka valnötterna lite grovt och häll dom i en liten gryta. Tillsätt de övriga ingredienserna till fyllningen och låt det försiktigt koka upp under omrörning. Låt det inte bränna i botten utan rör hela tiden. Koka några minuter med små bubblor och sta sidan medan du förbereder äpplena.
2. Skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Fyll pajbottnen med äpple och häll sedan över den varma fyllningen med valnötter.
3. Sätt in pajen i mitten av ugnen och baka 25 minuter. Täck pajen med folie efter halva tiden för att undvika att valnötterna bränns vid.
4. Låt pajen svalna av innan du tar loss formen runt pajen. Njut pajen som den är eller med lite vispad grädde* eller yoghurt*.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos.