pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Middag, Nötfritt, Paleo, Recept, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Vegan risotto med kålrot, marinerad lök och facon

 

Jag älllllllllskar risotto! Det ska vara krämig med en al dente kärna i mitten av varje riskorn. Mjuk, rik och tröstande. Endast ett litet problem. Riset. Massor av ståtliga kolhydrater som jag försöker undvika. Tja, inget annat att göra än att tänka i nya lösningar. helst vill jag också att detn ska vara utan produkter med laktos. Liksom som en extra utmaning. Hmmm.Detta är min krämiga lösning: en risotto gjord med kålrot. För ett veganistisk alternativ till Parmesan kan man använda näringsjäst. Jästen (som ser ut som små flingor) är gjord av deaktiverade jäst och är populär bland vegetarianer och veganer för sin nötaktiga, ostliknande smak. Oftast strör du flingorna över din färdiga rätt men det fungerar precis lika bra att blanda med när du gör skapar rätten som till exempel med pesto. Det funkar att använda näringsjäst till denna risotto också men låt mig vara ärlig, det blir inte samma sak som med en riktig parmesan. Det är upp till dig att välja…!

Den här gången bestämde jag mig för att smaksätta min risotto med saffran. Detta är naturligtvis frivilligt och du kan lika gärna ta bort det som lägga till andra kryddor som till exempel dill, torkad svamp, persilja etc.
Jag har valt att servera min risotto tillsammans med enklelt marinerad rödlök (fungerar verkligen med allt!). Och Facon. Facon är ett vegetariskt alternativ till bacon. Krispiga, salta och riktigt roliga att prova. Fungerar perfekt med dina söndagspannkakor också. Om de förvaras på rätt sätt, kommer det att hålla sig fräscha upp til 3 veckor. Om du inte hunnit äta upp dom innan!

Låt oss sätta igång!
Risotto med kålrot och saffran
För 2 personer. Du behöver en mixer för att göra detta recept.

Ingredienser
1 skalad kålrot (ca. 275 gram)
1 schalottenlök
en klick smör (eller vegan alternativ)
1 dl torrt vitt vin
1,5 dl kokande vatten och 1 tsk grönsaksbuljongpulver (eller hemlagad)
1 gram saffran (valfritt)
2 tsk cashewsmör
en nypa salt
1 dl parmesan eller 1,5 tsk näringsjäst

Hur gör jag?
1. Rengör och skala kålrot och schalottenlök. Hacka schalottenlök fint.
2. Placera kålrotet i din mixer och låt den gå tills du har små bitar i storleken av ett riskorn.
3. Tillsätt schalottenlöken i en kastrull med en klick smält smör. Låt löken steka långsamt tills den är genomskinlig.
4. Låt vattnet koka upp I en annan gryta. Tillsätt grönsaksbuljongen.
5. Tillsätt den mixade kålroten till schalottenlöken och låt den brynas försiktigt ett par minuter. Häll grönsaksbuljongen över grönsakerna. Det ska bara knappt täcka grönsakerna.
6. Tillsätt även det vita vinet, salt och saffran och rör om försiktigt. Låt allt koka tills kålroten är mjuk. Rör om då och då och se om du behöver hälla i mer buljong.
7. När kålroten är mjuk, bör även all vätska har reducerats så mycket att risotto bara är lite fuktig. Tillsätt cashewsmöret och rör om tills du har en krämig risotto.
8. Tillsätt den rivna parmesanen och blanda igen. Om du föredrar en vegan version, av risotton, strör du istället näringsjästen ovanpå vid servering.

Marinerad rödlök
En liten skål, perfekt för 2 personer
Ingredienser
1 rödlök
saften av en lime
en nypa havssalt (jag föredrar Maldon)
några droppar (raw) agave eller lönnsirap

Hur gör jag?
1. Skala löken. Halvera den och skiva den tunna skivor. Lägg den i en liten skål.
2. Strö salt på löken och se att skivor är täckta. Låt det stå i några minuter.
3. Häll limejuice och agave på löken och massera in allt med dina fingrar.
Låt det stå tills servering.

Facon
Ingredienser
2,5 dl naturella kokosflingor
0,5 matsked liquid smoke (eller lite mindre beroende på hur rökig smak du föredrar)
1 msk tamari (glutenfri sojasås)
0,5 matsked lönnsirap eller (raw) agave
Några stänk av vitlökspulver
En nypa krossad svartpeppar
1,5 msk smält deodoriserad kokosolja

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper. Häll kokosflingorna på bakplåten.
3. Blanda de övriga ingredienserna i en skål. Täck kokosflingor helt med vätskan och låt det marinera i fem minuter. Sprid ut flingorna över plåten.
4. Placera plåten i ugnen och ställ in timern på fem minuter.
5. När du är klar, blanda runt flingorna och sprid ut på nytt. Placera plåten tillbaka i ugnen. Ställa in timern på ytterligare 5 minuter. Rör om igen bland flingorna och placera plåten en sista gång i ugnen. Håll ett vakande öga på kokosflingorna, de kan bränna snabbt nu!
6. Ta ut plåten från ugnen när Faconet är mörkt, gyllene och krispigt. Låt det svalna på plåten.
Facon håller i en lufttät burk upp till tre veckor.
Njut!

Dessa recept är alla glutenfria. Risotton är lämplig för LCHF, vegan och Paleo (för de två sista, ändra parmesan till näringsjäst). 
Marinerad rödlök och Facon innehåller små mängder agave eller lönnsirap och är därför inte lämpligt för LCHF.

Turnip

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.