pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Paleo, Recept, Soppor, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Värmande soppa med squash och saffran

Värmande_soppa_med_squash_och_saffran_closeup

Oktober innebär iallafall för mig att soppsäsongen har kommit igång på allvar. Gärna med mycket smak och fina grönsaker. Idag blir det en värmande soppa med squash och saffran!

I Sverige äter vi ju mest saffran runt jul men det är ju så gott så varför begränsa sig till bara en månad om året? I Frankrike gör man den fantastiskt goda rouillen (majonnäs) med saffran och cayennepeppar till fisksoppan, i mellanöstern förekommer saffran i var och varannan risrätt, i Spanien används den i paellan och i Indien i både glass och Biryani.

Saffran är den dyraste kryddan i världen så det är tur att det bara behövs några strån för att det ska ge rejält med både färg och smak till rätten. Lyckligtvis kombineras den här med den väldigt billiga och lättåtkomlig grönsaken squash. Njut av soppan till lunch eller middag. Du har den klar på ca 20 minuter. Om du tycker om fisk, är det gott att lägga till några räkor vid servering. Nu kör vi!

Värmande soppa med squash och saffran

2 personer

Ingredienser
Smak och luktfri kokosolja att steka i
1 stor gul lök
350 gram / 1 hel squash
4 champinjoner
2 tsk lös grönsaksbuljong
0,5 dl vatten
1 tsk vit miso
0,5 gram saffran
1/2 lite klyfta vitlök
Citronsaft
Salt och peppar

Tillbehör
1 dl pumpafrön
10 gram aramealger (valfritt)
Rivet citronskal
1 hel squash (skuren som tunna nudlar)

Hur gör jag?
1. Förbered grönsakerna, hacka löken fint, tärna 1 squash och skiva champinjonerna och vitlöken. Skär den andra squashen som långa tunna nudlar med osthyvel eller spiralizer.
2. Rosa pumpafrön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna och doftar ljuvligt. Häll över i en skål och låt svalna tills vidare. Blötlägg algerna i ljummet vatten i ca 20 minuter.
3. Smält lite olja i en kastrull och stek sedan löken glansig på låg temperatur i ca 5 minuter. Häll i den tärnade squashen och vitlök och bryn tillsammans med löken några minuter.
4. Häll på vatten, buljong, saffran, champinjoner och vit miso. Låt koka tills squashen är mjuk. Stavmixa soppan. Champinjoners kommer att reda av soppan så att den blir krämig.
5. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
6. Krama ur de blötlagda algerna och lägg i en skål för servering.
7. Servera soppan varm med tillbehören.
Njut!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och socker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.