pirnten printen
Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Nötfritt, Paleo, Sallader, Smakliga kokböcker, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 2

The new green salad + vildrissallad med rostad pumpa

The_new_green_salad_tastecelebration

Boken The new green salad av Therese Elgquist är en riktigt fin bok om såväl varma som kalla sallader. Idag recenserar jag boken och lagar dessutom en varm vildrissallad med rostad pumpa.

Boken The new green salad är full av färgrika foton på inbjudande rätter som funkar hela året runt. För det är klart att man kan äta sallader hela året! Man behöver ju egentligen bara tänka i säsong och på temperatur.

Therese Elgquist är matskribent, foodstylist och receptkreatör och arbetar för flera större uppdragsgivare, The new green salad är hennes första kokbok.
I boken visar författaren hur man med enkla medel kan skapa roliga sallader med både mycket smak och färg och olika texturer. Glöm isbergssallad med torr gurka och rhode island-dressing! Istället samsas olika sorters gryn, baljväxter, grönsaker och bladgrönt på tallrikar och fat. Slutligen toppas de med frön, nötter och spännande dressingar.

Ja det är en sann fröjd att läsa boken! Så mycket gott och inte en pekpinne i närheten som ropar vad man inte får eller bör äta. Bara ren matglädje med mycket tips om roliga ingredienser och lite planering för att enkelt få till en sallad som passar lika bra till en vanlig middag som till fest.

Recepten är vegetariska men ger alltid tips om hur man enkelt kan få dem både veganska och/eller glutenfria. Så fiffigt tänkt!
En sak som jag hade önskat var kanske lite mer klimatvänligt tänk i recepten och eventuellt mer fokus på svenska ingredienser. Men, men. Detalj som jag själv kan fylla i när jag står i matvaruaffären eller i köket.

De flesta ingredienser är enkla att hitta i vanlig daglighandel men det finns även mer specifika ingredienser såsom rött ris, farro och kelpnudlar. Produkter som enkelt kan hittas i hälsokostaffärer eller online.

Vildrissallad med rostad pumpa

För receptet idag har jag valt en vildrissallad med rostad pumpa.  Just vildriset visade sig vara en ganska kostsam investering men väl värd sitt pris. Riset, som egentligen är ett frö från en gräsväxt snarare än just ris har en härlig smak. Lite nötig, med ett gott tuggmotstånd och en nästan lite rökig smak.

The_new_green_salad_salad_vildrissallad_med_rostad_pumpa

Boken är skriven på ett entusiastiskt sätt som säkert tilltalar både den ovane och mer vana kocken i köket. Planering är som alltid A och O när det gäller att få fram maten snabbt på bordet. Koka till exempel extra ris eller gryn till middagen dagen innan så har du din lunchsallad klar på ett kick. Eller gör en extra sats bönbollar så att du kan frysa in några.
Med små medel tipsar författaren hur vi alla kan göra goda sallader på kortare tid.

Dressingen till dagens vildrissallad, är otroligt god med fräsch smak av apelsin och chili. Däremot tyckte jag den blev lite lös så jag tillsatte faktiskt pyttelite xantangum för att få den lite mindre rinnig. Det fungerade utmärkt. Ett annat ”trick” skulle säkert vara att tillsätta ytterligare en dadel men då får man balansera sötman istället.
Dessutom la jag dadeln direkt i apelsinjuicen efter jag kärnat ur den och lät den ligga där tills det var dags att göra dressingen. På det sättet hann dadeln bli lite blötlagd och därmed mjukare när det är dags att mixa den och det i sin tur innebär mindre splash från stavmixern. Dina väggar och kommande städhumör kommer att bli gladare så…

Till salladen serverar Theres en härlig örthummus men receptet till den ser du i boken när du köpt den. Hint, hint!

Seså, dags för sallad!

The_new_green_salad_salad_vildrissallad_med_rostad_pumpa_3

Vildrissallad med rostad pumpa

Grön bas
2 dl vildris (160 gram) vildris (4 dl kokt)
100 gram grönkål (jag fick bara tag på svartkål…)
1 kg hokkaidopumpa (eller annan matpumpa t. ex butternut)
2 rödlökar
250 gram haricot verts
2 avokado (jag hoppade över den)
100 gram ekologisk mâchesallad
1 msk kallpressad olivolja
1 msk rapsolja
1 krm himalaysalt
1/2 krm nymalen svartpeppar

Dadelvinägrett

Ingredienser
1 färsk dadel
2 msk mild kallpressad rapsolja
3 msk ekologik färskpressad apelsinsaft
1 krm chiliflakes
Himalaysalt
Nymalen svartpeppar

Topping
1 dl pekannötter (jag rostade pumpafrön istället)

Hur gör jag?
1. Koka vildriset enligt anvisningar på förpackningen eller använd förkokt. Låt svalna.
2. Ta bort stammen från grönkålen och riv i mindre bitar. Massera med 1 msk kallpressad olivolja och en nypa salt. Ställ åt sidan.
3. Värm ugnen till 200° C. Skala, gröp ur kärnorna och skär pumpan i skivor. Skala och skär löken i klyftor. Lägg pumpa och lök på en bakplåtpappersklädd plåt. Blanda med rapsolja, salt och peppar.
Rosta i mitten av ugen i 20 minuter. Blanda runt efter halva tiden.
4. Koka upp en kastrull med vatten. Ånga eller förväll bönorna i 7 minuter. Lägg sedan över dem direkt i en bunke med kallt vatten för att avstanna tillagningen (och behålla den gröna färgen).
5. Rosta pekannötterna (eller pumpafröna) i en torr, het stekpanna. Låt svalna. Gröp ur advokadorna med en sked.
6. Kärna ur dadeln. Mixa ingredienserna till dadelvinägretten, smaka av med salt och peppar.
7. Blanda samman vildris, pumpa, lök och bönor med hälften av vinägretten. Varva mâchesallad, grönsaksris, grönkål och urgröpt avokado på ett stort fat. Toppa med pekannötterna. Servera med resten av dadelvinägretten och örthummus (recept finns i boken) vid sidan av.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos.

The new green salad

Therese Elgquist
Bonnier fakta
ISBN 9789174246315
Språk svenska

The_new_green_salad_salad_vildrissallad_med_rostad_pumpa_2

2 Kommentare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.