pirnten printen
Glutenfritt, Laktosfritt, Nötfritt, Smakliga kokböcker, Vegan, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Gröna burgare + sötpotatisburgare med mandelfeta och vinägersvärta

Grona_burgare_Martin_nordin

Idag står det burgare på menyn! Receptet kommer från den fina boken Gröna burgare skriven av Martin Nordin. Självklart får du dessutom en recension av boken liksom recept på rolig sötpotatisburgare med mandelfeta och vinägersvärta.

Det första man slås av är hur grymt snygg boken är. Det märks att Martin Nordin jobbar med reklam och kommunikation till vardags. Proffsiga, snygga foton med inbjudande burgare av alla dess slag.

Förutom en hel drös med burgare baserade på både grönsaker, kål, svamp, rotfrukter och olika linser och bönor, bjuder författaren på en massa goda tillbehörs-idéer. Vad sägs om guacamole gjord på gröna bananer, havtornsmajonnäs, kimchi på salladskål och rabarber eller hemgjord ketchup? Namnam!

Det är roligt att se hur man kan tänka på ett nytt sätt kring något så klassiskt som en hamburgare. Vad är egentligen en hamburgare? Ett byggpaket med fabriksbröd, kött, lite grönsaker, sås och kanske någon picklad gurka? Eller kan den lika gärna bestå av hembakad brioche, säsongens grönsaker, hemslagen majjonäs? Så klart den kan!

Det svåraste tror jag för många nybörjare (och mer inbitna för den delen) är att få en burgare eller biff som håller ihop. I boken visar Martin hur man smidigt kan lösa det. Ibland med hjälp av ägg men även genom att utnyttja de olika konsistenserna som bönor, linser eller olika kolhydratkällor såsom ris och potatis till exempel kan ge. Det går alltså utmärkt att få till en fin burgare utan animaliska produkter!

Den andra svårigheten med att gå över till mer grönsaker, kan vara att man saknar den rika smaken som kött och fisk kan ge, den så kallade umami-smaken. Det löser författaren med att använda mycket långsamt rostad lök, torkad svamp, misopasta och sjögräs. Utmärkta exempel på riktiga smakgivare!

Ur boken har jag valt ett spännande recept med sötpotatisburgare med mandelfeta och vinägersvärta. Fetaosten bytte jag ut mot hemgjord mandelfeta (se länk för recept) och i boken serveras burgaren på ett briochebröd, välj själva vilket bröd som passar bäst till din burgare. Jag bakade mitt eget bröd till men i övrigt har jag följt receptet.
Det blir en spännande smakbrytning mellan det söta från sötpotatisen och den svarta vitlöken, den smakrika pepparblandningen och de nattsvarta salladslökarna. Riktigt kul att fixa till!

Nu kör vi!

Gröna_burgare_och_sötpotatisburgare_med_fetaost_och_vinägersvärta_1

Gröna_burgare_och_sötpotatisburgare_med_fetaost_och_vinägersvärta_2

 

Sötpotatisburgare med mandelfeta och vinägersvärta

till 6 burgare
Ingredienser
6 medelstora sötpotatisar
Rapsolja
6 msk havssalt

Vinägersvärta

1 tsk rostad pepparkrydda, se ingredienser nedan
2 salladslökar
2 msk mörk maltvinäger eller rödvinsvinäger
3 klyftor svart vitlök (läs mer om svart vitlök här!)
Salt

Rostad pepparkrydda

2 msk korianderfrön
2 msk sichuanpeppar
2 msk hel svartpeppar

Till servering
6 hamburgerbröd
Smör till bröden (eller växtbaserat alternativ)
300 gram fetaost (jag tog min mandelfetaost)
Färsk mejram eller oregano

Hur gör jag?
1. Värm ugn till 200° C.
2. Gör pepparkryddan till vinägersvärtan.
Hetta upp en torr stekpanna på medelvärme. Rosta korianderfrön, sichuanpeppar och svartpeppar tills fröna börjar bli gyllenbruna och du känner en tydlig doft av kryddorna.
Stöt kryddorna i en mortel eller mixa dem till ett fint pulver. Förvara i glasburk.
3. Skär av den gröna blasten från salladslöken. Lägg blasten på en plåt med bakplåtspapper och grilla den hårt i ugnen till den är helt svart – det tar ca 20 minuter. Skiva den vita delen av löken tunt och spara till garnering. Lägg den brända blasten i en mixer och mixa till ett fint pulver. Tillsätt vinäger, svart vitlök och 1 tsk pepparkrydda och mixa till en jämn konsistens. Smaka av med salt.
4. Hetta upp olja i en stekpanna tills den börjar ryka. Stek sötpotatisen runtom tills skalet är krispigt, på gränsen till bränt. Lägg över potatisen i en ugnsform, strö över havssalt och baka i ugn i ca 45 minuter eller tills de är helt mjuka.
5. Dela potatisarna på längden och gröp försiktigt ur innehållet med en sked – försök att få ut allt i ett svep så att potatisarna inte mosas.
6. Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen.
7. Forma sötpotatisköttet till 6 runda biffar så gott det går, antingen för hand eller med hjälp av en stansring.
Lägg en sötpotatisbiff på varje bröd. Pensla på vinägersvärtan, smula över (mandel-)fetaost och toppa med den skivade salladslöken och lite färsk mejram och oregano.

Detta recept är naturligt fritt från gluten, laktos (om du använder en växtbaserad fetaost) och nötter.

Titel Gröna burgare
Författare Martin Nordin
ISBN 9789174246308
Förlag Bonnier fakta
Språk Svenska (fast boken kommer att ges ut (eller är redan) utgiven på holländska, engelska, finska och franska).

Gröna_burgare_och_sötpotatisburgare_med_fetaost_och_vinägersvärta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.