Frukt och grönsaker, Ingen kategori, Smakkompisar

Glasört – en salt smakkompis

skriven av Isabel

Glasört, havsfänkål, havssparris eller sjökorall. Alla namn för samma växt. En växt utan blad men med ”köttiga” stjälkar fördelat i mindre stjälkar. Varje stjälk liknar en klo. På amerikanska kallas det inte för inte ”chicken claws”… Dagens salta smakkompis är glasört.

Sedan ett antal år kan vi här i Holland köpa glasört på både marknader och i vanliga mataffärer. Innan dess var det mest den lokala befolkningen längs kusterna som kände till delikatessen. Den kallades då ofta förr för fattigmans-sparris.  I både Frankrike och England har den ätits under en längre tid.
I Sverige är min erfarenhet att man mest ser den i delikatessaffärer eller på restaurang. Men kanske har det ändrats de senaste åren? Som utlandssvensk har man inte alltid koll på vad som händer hemmavid…
Om du tycker om glasörten men har problem med att hitta den i butik, kan du också odla den själv i en kruka eller på friland.
Plantera glasörten i soligt läge i en väldränerad, lätt sandig jord. Vattna den med en blandning av saltat vatten. Om du låter lite av växten stå kommer den till och med själv att fröså sig själv.

Växten (som alltså inte är ett sjögräs) växer i salta våtmarker, på havsklippor, stränder och kärr som regelbundet överspolas med salt havsvatten längs Nordatlanten och Nordsjökusten. Där trivs den som allra bäst.
I Holland säljs den oftast färsk men i Frankrike hittar man den även inlagd i vatten eller vinäger.

Tastebud_glasort_3

Säsong för glasört

Allra bäst är glasörten i juni till och fram till tidig sensommar. Sen blir växten lite mer läderartad, får en bitter smak och är inte längre lika njutbar.
Om du får chansen att köpa glasört, leta efter klart gröna växter som ser friska och utan vita eller bruna fläckar.
När du väl fått tag i det, bör du inte låta dem ligga särskilt länge i kylen. Ät helst upp dem samma dag! Skölj stjälkarna i kallt vatten innan tillagning för att få bort all eventuell sand och grus
Undvik att frysa in glasörten då det kommer att påverka konsistensen. Skulle du absolut inte ha tid att ta hand om dina grönsaker, bör du blanchera dem kvickt innan frysning.

Hur äter man glasört?

Man kan med fördel äta den rå, blancherad eller wokad.
Vid blanchering, kokar du upp vattnet och lägger sedan ner glasörten. Var försiktig med att tillsätta salt eftersom växten i sig är salt!
Koka tills du fått den konsistensen du vill ha, du väljer själv. Knaprig eller mjuk som britterna gärna vill ha den efter 10 minuters kokning. Spola av dem i kallt vatten när de är klara för att ’stanna av” kokningen.
Servera gärna glasörten med lite olja eller smör, nymalen peppar och vinäger eller citron. Det blir ett gott komplement till flera rätter. Eller våga tänk utanför ramarna. Kanske passar något sött, nötigt, knaprigt eller kryddigt?
Oftast serveras glasörten som ett vackert garnityr som dessutom ger en speciell smak från havet.
Smaken är salt och konsistensen god knaprig.
I Indien har forskare vid Central salt and marine chemicals research institute hittat en process för att göra ett kulinariskt salt gjord av glasörten. Det heter Saloni.

Glasörten finner sina smakkompisar hos andra gröna grönsaker som sparris och kål men även tillsammans med baljväxter och pasta fungerar den utmärkt.
Man kan även använda sig just av havssmaken från glasörten och därmed förstärka känslan av hav i en rätt utan att använda varken fisk och skaldjur.

Om nån dag eller två kommer det ett enkelt recept med glasört. Håll utkik efter det.
Hoppas att du blir nyfiken att prova glasört, det är ett roligt tillägg i det gröna köket!