pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, LCHF, Lunch, Middag, Nötfritt, Paleo, Recept, Tastecelebration, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 3

Blomkålsblast med tryffeltapenade

Jag har kastat bort rent guld under många, många år men till slut ser jag ljuset! Jag talar om de blasten från blomkål. Krispigt, lätt att krydda upp och nästan gratis. Har du gjort samma sak som jag? Tja, nu är det dags att stanna upp och faktiskt börja använda detta vad vi normalt kanske skulle se som något för den gröna soptunnan.

Det här är ett trevligt recept för ett snabbt tillbehör att servera tillsammans med kött, fisk, omelett etc. Och om du råkar få över, har jag dessutom kommit på ett gott recept till en stor quiche (gluten- och laktosfri) med rökt lax. Två i ett, bra mat på något som du normalt kanske skulle kasta bort och ingen matavfall. Topp!

Låt oss sätta igång!
Tillbehör för 4 personer (eller två om du också vill göra quichen)

Ingredienser
4 msk äkta smör (använd inte kokosolja för detta, det ger en fiskliknande smak!)
300 g spetskål eller samma mängd skivad svartkål (Cavalo nero)
1 purjolök
Blasten av en blomkål
2 tsk tryffeltapenade
2 msk grädde (paleo eller vegan? Använd 2 msk cashewmjölk i stället)
Citronsaft från 1/2 citron
Persilja
——–
En handfull pumpafrön

Hur gör jag?
1. Tillsätt pumpafrön till en torr stekpanna. Rosta dem kort tills de ser gyllene ut. Häll över dom i en liten skål för att förhindra fortsatt rostning. Sätt åt sidan så länge.
2. Skär blasten från blomkålen i skivor (~ 1/2 cm). Lägg dem till en djup kastrull med smält smör. Stek på medelvärme (de är hårdare än resten av grönsakerna och behöver därfö lite mer tid).
3. Skär purjolöken i skivor (~1 cm) och kålen i mindre bitar. Lägg ner dem efter 5 minuter i pannan med blomkålsblasten. Sänk värmen och fortsätt att steka. Vänd regelbundet på grönsakerna med en träspatel för att undvika att de blir brända.
4. När alla grönsakerma är nästan al dente, tillsätt grädden (eller cashew mjölk), tryffel tapenade, salt och peppar, citronsaft. Låt det sjuda några minuter.
5. Avsluta med att tillsätta lite hackad persilja och rostade pumpafrön.

Njut!

3 Kommentare

  1. Pingback:Nut- and gluten free quiche with salmon | TASTECELEBRATION

  2. Pingback:Tastebud: Cabbage and kale | TASTECELEBRATION

  3. Pingback:Kål i mängder! - Tastecelebration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.