pirnten printen
Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Middag, Nötfritt, Recept, Såser och dipper, Tillbehör, Vegan, Vegetariskt
kommentarer 4

Rostad nypotatis med körsbärsrelish och inlagda senapsfrön

Rostad_nypotatis_med_körsbärsrelish_och_inlagda_senapsfrön

Idag bjuder jag på rostad nypotatis med körsbärsrelish, inlagda senapsfrön och en smakrik misosås. Det blir en underbar tallrik med mycket smaker!

Alltså, nypotatis ska man egentligen inte göra så mycket med. Den är fantastisk som den är. Alldeles nyupptagen ur jorden och underbar i smaken.

Däremot kan man göra goda tillbehör!

Till dagens middagsfest ordnade jag fram lite olika; det blir en lite söt körsbärsrelish, en lite rolig variant av inlagda senapsfrön och en misosås med risvin. Recepten är enkla att sno ihop och kan med fördel förberedas dagen innan servering (förutom själva potatisen).

Tillbehören kommer att liva upp massor av middagar här hemma framöver.
Misodressingen passar lika bra till ris, grillade grönsaker eller tofu.
De inlagda senapsfröna strösslar jag över en sallad, lägger i en sås och eller på en hamburgare.
Körbärsrelishen måste ätas upp fort eftersom den inte innehåller så mycket socker att den konserveras. Den blir härlig till både ost, på en macka och som en extra touch till en paj. Skulle du vilja bevara den, kan du istället frysa den platt i en plastpåse eller i en iskubsform och och därmed njuta av den även i vinter.

Ingredienserna

Ingredienserna finns just nu i säsong men går absolut att säsongsanpassa.
Lyckligtvis fungerar den rostade potatisen lika bra med mer stärkelserik vinterpotatis och andra kryddor. Dillfröna och den färska dillen ger varandra en rik variation i smakerna.
Skulle du inte få tag på dillfröna hoppar du bara över dom.
Vill du göra det enkelt för dig köper du urkärnade körsbär.

Miso

Misosåsen är gjord med vit misopasta som är lite söt i smaken, den går tyvärr inte att ersätta med något annat. Men jag hoppas ända att du tar dig tiden att leta upp den, oftast är den enkel att hitta online eller i affärer med asiatisk mat. Den är så fantastiskt god både i söta desserter, ost, soppor, smör och röror!
Såsen innehåller även mirin eller japansk risvin. Det är ett sött matlagningsvin oftast med ingen eller mindre alkoholhalt (beroende på var man köper den). Du känner säkert igen smaken från den i en teriakisås där den används tillsammans med soja.

Det här inlägget är mitt bidrag till Månades gröna, en matutmaning där syftet är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Gilla gärna gruppen på Facebook så får du roliga recept från en massa bloggare. Denna månad är temat lämpligt nog nypotatis.

Men nu tycker jag vi sätter igång!

Körsbärsrelish

Körsbärsrelish

1 burk
Ingredienser
350 gram urkärnade körsbär ((helst färska)
1 stor (ca 60 gram) charlottenlök
2 msk/20 gram kokossocker
1 msk / 15 gram vitvinsvinäger

Hur gör jag?
1. Kärna ur körsbären. Skala och skiva löken.
2. Lägg alla ingredienser i en liten gryta. Låt det koka upp och koka sedan försiktigt under omrörning ca 20 minuter. Lök och körsbär ska fortfarande ha lite stuns när det är klart.
3. Häll upp din relish i ren glasburk och förvara i kylen.
Relishen är hållbar ca 3-4 dagar i kylen.

Inlagda_senapsfrön

Inlagda senapsfrön

1 burk
Ingredienser
1 dl /75 gram gula senapsfrön
3 dl / 300 gram vatten
1,5 dl / 150 gram vitvinsvinäger alt äppelvinäger
110 gram agave
1,5 tsk / 8 gram fint salt

Hur gör jag?
1. Häll senapsfröna i en trådsil och skölj dem väl i vatten. Häll över dom i en liten gryta och tillsätt övriga ingredienser.
2. Täck med lock och låt allt koka upp. Sänk värmen och koka sedan vidare 1 timme under lock. Rör om då och då för att undvika att det bränner i botten.
3. Sterilisera en glasburk genom att hälla kokande vatten i den och locket. Låt det stå några minuter och upprepa proceduren.
Häll upp de färdiga senapsfröna inklusive lag i glasburken. Förvara i kylen.

Smakrik misosås
Ingredienser
2 msk vit misopasta
ca 3 msk mirin (risvin)
3 msk solrosolja (eller annan neutral olja)
ca 1 msk citronsaft

Hur gör jag?
1. Mät upp alla ingredienser i en liten skål och blanda väl. Smaka av så att du får en fin balans mellan det salta från mison, det söta från risvinet och det syrliga från citronsaften.
Förvara såsen i kylen, den är hållbar upp till en vecka.

Rostad nypotatis

2 personer
Ingredienser
ca 400 gram nypotatis
lite olivolja
En bra nypa gott flingsalt
1/2 tsk dillfrön, grovt stötta
——————–
Till servering
Hackad dill
Tunt skivad rödlök
Olika sorters sallad, jag tyckte det passade bra med lite bittra sorter såsom endive och radicchio men du bestämmer själv.

Hur gör jag?
1. Förvärm ugnen till 200 grader. Tvätta och skrubba bort jorden från nypotatisen, behåll skalet.
Ta fram en bakplåt och täck med bakplåtspapper (så slipper du diska jobbig plåt efteråt…).
2. Skiva potatisen tunt, max 1/2 cm. Ju tunnare du skivar, ju snabbare kommer maten på bordet!
3. Stöt eller mal dillfröna grovt.
Lägg potatisskivorna på plåten. Häll över lite olja, flingsalt och de stötta dillfröna.
4. Sätt in plåten i ugnen och baka 10 minuter. Vänd försiktigt runt skivorna en gång och baka ytterligare 10 minuter. Klart!
Njut din krispiga potatisskivor med de goda tillbehören plus färsk dill, skivad rödlök och salladsblad.

Det här receptet är naturligt fritt från gluten och laktos.

4 Kommentare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.