Frukost, Laktosfritt, Paleo, Raw food, Recept, Smoothies och andra drycker, Sockerfritt, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan, Vegetariskt

Rå smoothie med drakfrukt och saffran

skriven av Isabel

När vi var i Spanien för några dagar för jobb, besökte jag naturligtvis också Mercado de la Boqueria i Barcelona. Denna jättematmarknad återfinns mitt i stan, längs Les Rambles där alla turister och ficktjuvar möts på samma långa gata.

Jag besökte marknaden tillsammans med min make och en elev som vi hade med oss från vårt universitet, Frederique. Lyckligtvis kom vi redan några dagar innan vår resa på att vi båda delar samma intresse. MAT! Jättekul med andra ord! Frederique har ett trevligt Facebook-konto med massa recept (på holländska) ,”Receptenpret met Fred”.

Medan vi gick runt på marknaden diskuterade vi alla godsaker som vi såg och naturligtvis köpte vi en del av dom också. Tro mig! Om jag hade haft en bil, ett kylskåp och lite mer gyllene riksdalerm med mig skulle jag köpt mycket, mycket mer! Nu blev det istället en stor flaska fruktig olivolja, en röd paprika chimichurri spicemix, ett naturligt färgämne för paella, truffeltapenade, torkad svamp, saffran och en underbar rosa drakfrukt. Inte en dålig fångst alls!

Idag vaknade jag tidigt på morgonen och fantiserade om vad man skulle kunna göra med drakfrukten. Det här är resultatet, en raw smoothie med massa gott. Det kostar dig lite förberedelser men varje steg är mycket enkelt.

Låt oss sätta igång!
2 glas
Du måste förbereda cashewmjölken och chiagel några timmar i förväg.

Ingredienser (se för varje del av smoothien nedan)

Cashew mjölk med saffran
2 dl (200 ml) cashew mjölk (företrädesvis hemlagad eller från GoGreen)
Cirka 8 strån av bra saffran

Hur gör jag?
1. Häll cashewmjölken i en kastrull och tillsätt saffran.
2. Sätt på plattan och rör om försiktigt medan mjölken blir varm. Om du vill ha det raw, arbeta med en termometer och ta bort plattan vid 42 grader. Om inte, låt det sjuda försiktigt några minuter.
3. Låt blandingen svalna i kylskåpet några timmar. Cashewmjölken blir tjockare när den blir kall.

Chiagel
2 tsk rå chiafrön
1 dl (100 ml) vatten

Hur gör jag?
Blanda chiafrön och vatten och låt det svälla i minst 30 minuter i kylskåp.

———————– Nu är det dags att göra smoothien!

Den gula delen av smoothien
1/2 fryst banan i skivor
1,5 dl (150 ml) av blandingen med cashewmjölk och saffran
2 tsk smält, deodoriserad kokosolja

Hur gör jag?
1. Smält kokosoljan i vattenbad eller micro.
2. Lägg alla ingredienser i en skål och mixa väl med en stavmixer.

Den rosa delen av smoothien
1/2 rosa drakfrukt
1/4 fryst avokado i mindre bitar
2 teskedar chiagel (se ovan)
2 teskedar råa, torkade blåbär
2 droppar av (rå) vaniljessens eller 1/2 tsk vaniljpulver

Hur gör jag?
1. Lägg alla ingredienser i en hög mixerskål och mixa det med en stavmixer.
2. Häll den rosa delen av smoothien i ett glas och häll sedan den gula smoothien över.
3. Som en final touch, häll de sista droppar av den rosa smoothien på toppen och gör en virvel med ett vasst verktyg (som en gaffel, grillpinne etc).

Njut!