Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Middag, Recept, Vegan, Vegetariskt

Rostad valnötssås med pasta

skriven av Isabel

Hörde ett intressant inslag på radion häromdagen om vardagsmat. Är ni bra på det? Om inte, har jag ett gott förslag att lägga till i er matplanering; rostad valnötssås med pasta.

Det finns ett program på Sveriges radio P1 som jag älskar mer än allt annat, Meny. Fy dundrans vad jag älskar det programmet! Så grymt bra. Det är verkligen otroligt hur många vinklar Tomas Tengby och Nina Frogneborn kan hitta på ämnet mat! Tack och lov för SR play, jag vet inte hur många timmar som förgyllts i köket med deras intervjuer och reportage.

Jaja, avsnittet från den 21 september 2017 handlade om människor med ett ointresse av att laga mat (say what?!) och hur man då löser vardagsmaten. En liten aha-upplevelse för mig. Ja just det, det finns liksom faktiskt människor som inte tycker om att stå i köket och som inte tycker det är roligt att trolla fram magi i grytorna. Jo, det är klart. Det visste jag ju. Fast det finns ju liksom inte i min värld…
Nåväl, jag tog mig en funderare på vardagsmat. Hur löser jag det och hur löser DU det? Mina recept tar ofta lite längre tid. Kanske behövs det lite mer fokus på just vardagskäk här på bloggen? Vad säger du?

Idag har jag iallafall en förberett ett recept på en snabb middag. Jag gör en härligt, krämig sås av rostade valnötter och svamp. Jag äter det gärna med lite svarvade grönsaker istället för traditionell pasta men det avgör du ju själv.

Vi sätter väl igång direkt?

Rostad_valnötssås_med_pasta_4

Rostad_valnötssås_med_pasta_3Pasta med rostad valnötssås

2 personer
Ingredienser
1 dl valnötter plus 1/2 dl osaltade macademianötter
1 gul lök
150 gram skogschampinjoner
2 vitlöksklyftor
2 msk kokosolja att steka i
2 dl osötad cashewmjölk eller annan växtbaserad mjölk
2-3 msk tamari
Citronsaft av 1/2 citron
Salt och peppar

Istället för traditionell pasta
1 vintermorot och 1 squash
1 äpple med frisk smak
Hackad blad- eller kruspersilja

Hur gör jag?
1. Förbered grönsakspasta, skölj, skala eventuellt och spiraliza squashen och moroten till en pasta. Skulle du inte ha en spiralizer, kan du även hvvla grönsakerna med en osthyvel. Lägg allt i en skål tills vidare. Hacka persiljan fint, ta gärna med lite stjälkarna också. Dom har massa smak!
2. Rosta valnötter och macademianötter i en torr stekpanna tills dom är gyllenbruna. Häll över dom i en skål och låt svalna.
3. Skala och skiva den i skivor om ca 0,5 cm. Skiva champinjonerna och vitlöken fint. Smält lite kokosolja i en djup stekpanna och bryn löken på låg värme i ca 7 minuter tills de är alldeles mjuka och fina. Lägg till de skivade champinjonerna och vitlöken i stekpannan och stek på låg värme tills allt är mjukt.
Häll av hälften av blandningen i en skål. Sätt till sidan tills vidare.
4. Häll ner de rostade nötterna och cashewmjölk i stekpannan. Låt allt koka upp och koka ihop några minuter. Rör då och då. Förbered äpplet genom att skära det i tunna skivor.
5. Häll hela innehållet i stekpannan i en mixer. Mixa tills du fått en fint, krämig sås.
6. Häll tillbaka såsen i stekpannan och tillsätt den resterande lökblandningen. Smaka av med salt och peppar, tamari och citronsaft. Värm upp såsen igen på låg värme.
7. Servera såsen med grönsakspastan tillsammans med ett tunt skuret äpple och fint hackad persilja. Ringla gärna några droppar olivolja över.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos.