pirnten printen
Frukost, Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Lunch, Nötfritt, Recept, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan
Lämna en kommentar

Pannkakstårta med ingefärafyllning och snurrat äpple

Stacked_pancakes_with_ginger_filling_and_twisted_apple_5

Var det någon som viskade sportlov? Nån som berättade om härligt vinterlov med aktiviteter ute som inne? Nån som nämnde barn med röda kinder och ursprugna ben? Det låter som hög tid att bjuda på pannkakstårta med ingefärafyllning och snurrat äpple!

 

Godare mellanmål (eller frukost) får man leta efter. Nygjorda krispiga pannkakor med friskt äpple och söt fyllning är en riktig höjdare!
Tricket för att få till de krispiga pannkakorna är att inte stapla dom på varandra med sprida ut dem dem nybakade på ett galler. Självklart kan man också förbereda pannkakorna i förväg och förvara dem i kylen, fungerar lika bra vid tidsnöd.

Förberedning och tips

Om du hellre vill ha allt klart i kylen för att bara lägga ihop lagom till fikastunden, fungerar det perfekt att förbereda pannkakasfyllningen. Den håller enkelt ett par dagar i kylen i en luftttät burk. Skulle det råka bli något över efter tårtan, är den härlig att äta på rostat bröd eller stoppa i muffins som fyllning.

– Till pannkakssmeten har jag använt mig av en hel sats av min hemgjorda havregrädde. Skulle du inte den på lut, fungerar det även med cashew- eller mandelmjölk. Smeten kan förberedas samma dag och bevaras i kylen tills det är dags att grädda om det passar bättre med din planering.
– För att pannkakorna ska hålla ihop har jag gjort en blandning av bakpulver, potatismjöl och tapiocapulver. Detta kan också ersättas med 1,5 msk Noegg eller liknande äggersättningspulver + 1 tsk bakpulver om du har det hemma istället.
– Om du täcker de skurna äpplena (3-4 stycken) med citronsaft, håller dom sig fina i färgen i några timmar i kylen.
– Till serveringen behöver du även en näve valnötter eller rostade pumpafrön och kanel som den avslutande pricken över i i-et.

Nu kör vi!

Stacked_pancakes_with_ginger_filling_and_twisted_apple_4Stacked_pancakes_with_ginger_filling_and_twisted_apple_3Stacked_pancakes_with_ginger_filling_and_twisted_apple_1

Pannkakstårta med ingefärafyllning och snurrat äpple

4 personer

Ingefärafyllning

Ingredienser
ca 15 st / 140 gram bruna abrikoser (osvavlade)
1 / ∼ 150 gram mycket mogen banan (gärna med bruna fläckar)
25 gram skalad, färsk ingefära (eller mindre för lite mindre intensiv smak)

Hur gör jag?
1. Blötlägg abrikoserna i varmt vatten ca 15 minuter. Kläm sedan  ur vattnet och lägg dom i en mixerskål. Bevara blötläggningsvattnet.
2. Skala bananen och bryt i mindre bitar. Skala ingefäran, det går lättast med kniv tycker jag. Lägg ner banan och ingefära i mixerskålen med abrikoserna. Stavmixa tills du fått en tjock kräm. Om det behövs kan du tillsätta någon matsked av blötläggningsvattnet till blandningen för att enklare kunna mixa.
Bevara krämen i kylen i lufttät burk tills servering.

Pannkaksmet

ca 8 tunna pannkakor
Ingredienser
1,5 dl / 90 gram bovetemjöl
5 dl / 500 gram havregrädde
1
 stor nypa salt
2,5 tsk / 13 gram bakpulver
4 tsk / 15 gram potatismjöl
3 tsk / 15 gram tapiocapulver
1,5 dl / 135 gram ljummet vatten
2 msk / 25 gram solrosolja

Hur gör jag?
1. Stavmixa alla ingredienser väl. Låt smeten stå i 30 minuter.
2. Stek pannkakorna i teflonpanna med lite olja i botten. Stek på medelvärme på båda sidor. Vänd inte pannkakan förrän ytan blivit matt på ovansidan, då brukar den vara klar. Det kan ta lite längre tid än ”vanliga” pannkakor.
3. Lägg upp de färdiga pannkakorna på galler och låt de svalna. Stapla dom inte på varandra, då förlorar dom sin knaprighet!

Pannkakstårta

Dags att montera pannkakstårtan!
1. Du behöver 2-4 söt-syrliga äpplen. Börja med att snurra äpplena genom en spiralizer alt skär äpplena i tunna skivor. Lägg i en skål och kläm lite citronsaft över dom för att undvika att dom blir bruna.
2. Lägg en pannkaka på en stor tallrik, bred ut en tunt lager fyllning och äpple. Stapla vidare på samma sätt tills du använt upp alla pannkakor. På det översta lagret är det gott att strössla över grovt hackade valnötter eller rostade pumpafrön. Avsluta med en tunt lager kanel på toppen.
Servera och njut!

Detta recept är fritt från gluten, laktos, mjölkprotein, raffinerat socker och nötter om du väljer pumpafrön som dekoration.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.