Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, LCHF, Lunch, Middag, Paleo, Recept, Såser och dipper, Vegan, Vegetariskt

Bråttom! Vegansk pastasås med savoykål

skriven av Isabel

Alltså dessa dagar! De går alldeles för fort, de rusar förbi! Så många idéer och önskemål vad jag skulle vilja göra och så få timmar. Drömmer om att kunna lägga till en sisådär extra fem timmar varje dag…
Det är på dessa slags dagar, som recept som det här uppfinns; vegansk pastasås med savoykål. Klart på bara 15 minuter, med minimal disk efteråt och med billiga och nyttiga ingredienser. Vad kan du mer be om? Oh ja, jag glömde. Det smakar gudomligt!

Tills nyligen har jag faktiskt bara ätit rädisor råa men sedan en tid tillbaka har jag även börjat använda dem varma. Stek eller koka dem precis som de är och krydda med torkade eller färska örter plus kanske lite gott smör och salt ovanpå. De får en mild smak som fungerar med många olika rätter. Det blir så otroligt gott! Mjukt krispiga och med lite mindre tydlig senapsmak. Ett perfekt alternativ när man böjat tröttna på blomkål och grönsallad. Har du provat det?

För att göra rätten vegansk, använde jag kokosyoghurt (jag använde denna från Abbot Kinneys). Oroa dig inte, det kommer inte att smaka kokos tack vare de kryddorna och den lilla mängd av yoghurt som används. Om du inte lyckas hitta kokosyoghurt, kan du också ersätta den med kokosgrädde, cashewnötsmör, en mindre mängd mandelmjölk eller mascarpone om du inte har något emot laktos.

Låt oss sätta igång!

Pastasås med savoykål
För 2 personer

Ingredienser
1 squash
6-7 blad av savoykål
1 vitlöksklyfta, skalad
1 tsk löst buljongpulver (eller hemlagad grönsaksbuljong)
2 msk kokosyoghurt (eller mascarpone eller likvärdigt veganalternativ)
Salt och peppar
Saften av en lime
Några droppar tabasco eller lite chipotle-chilipulver
(färsk-)riven muskot
Ett knippe rädisor
2 dl frysta gröna ärtor

Hur gör jag?
1. Fyll en stor kastrull med vatten och placera den på spisen. Låt vattnet koka upp.
2. Under tiden vatten börjar koka: ta loss 6-7 blad från savoykålhuvudet.
Spiraliza squashen till pasta och lägg i en separat skål. Om du inte har en spiralizer, skiva istället squashen i tunna skivor och strima sedan den i tunna spagetti-look-alike strimlor. Rengör rädisorna, men behåll dem hela.
3. Lägg ner savoykålsbladen och vitlöksklyftan i det kokande vattnet och blanchera dem i 4-5 minuter. Ta ut kålbladen och vitlöken med en hålslev och låt allt rinna av i ett durkslag.
Lämna de resterande kokvattnet i grytan för de andra grönsakerna. Låt det koka upp igen.
4. Lägg de rengjorda rädisorna i det överblivna kokvattnet i grytan. Låt det koka i +/- 5 minuter. Lägg ner de frysta gröna ärtorna i samma gryta efter halva tiden.
Personligen föredrar jag squashpastan rå, men du kan också välja att lägga till det i det kokande vattnet samtidigt som ärterna om så önskas. När alla grönsaker är aldente silar du av vattnet från grönsakerna i ett durkslag.
5. Under tiden grönsakerna kokar: häll ner de blancherade kålbladen och vitlök i en mixerskål. Tillsätt också buljongpulver, kokosyoghurt (eller alternativ som nämnts ovan), saften av en lime, riven muskot, tabasco, salt och peppar. Mixa ihop tills du fått en slät sås. Eventuellt kan du behöva lägga till en matsked av kokvattnet för att hjälpa knivar att snurra runt i mixern. Kontrollera kryddningen ytterligare en gång innan servering.
6. Dela upp ”pastan” på 2 tallrikar och häll över den krämiga såsen. Häll rädisorna och de gröna ärtorna ovanpå. Njut!

Denna rätt är fri från gluten, laktos och socker.

Vill du laga mer kul mat med kål? Klicka här!