pirnten printen
Glutenfritt, Ingen kategori, Laktosfritt, Recept, Sötsaker, Utan raffinerat socker, Vegan
Lämna en kommentar

Mörka chokladtryfflar med miso (och bönor)

Chocolate_truffles_with_kidney_beans_and

Bästa matälskare! För några dagar sedan introducerade jag den vita miso för dig. Missade du det? Klicka här!
Som du nog förstått vid det här laget blev jag väldigt snabbt ett stort fan av denna krämiga pasta och var naturligtvis tvungen att prova den överallt ! 

Jag har gjort veganmuffins (recept kommer upp senare) och naturligtvis rotsellerigratäng med jordnötssås som jag la upp i torsdags. Men nu är det dags för nästa utmaning! Att använda den vita mison till något sött… Jag beslöt att göra chokladtryfflar. Med bönor och miso. And oh my, de blev farligt goda! Om du vill göra det ännu lite mer festligt, kan du även hälla några droppar calvados eller whisky till smeten.
Helgen är räddad!

Lås oss sätta igång!

Mörk chokladtryffel med miso (och bönor)
Gör cirka 25 bollar (om du inte äter av smeten under tiden du gör dom  *blink blink)

Ingredienser
1 burk röda kidneybönor (eller 220 gram ”hemkokta”)
90 gram / ca 4 hela medjoul dadlar
30 gram / 4 msk rå kakao
1 tsk vaniljpulver
80 gram kokosnötolja (lukt och smakfri)
1/2-1 tsk vit miso

Dekoration: 70 gram äkta mörk choklad (minst 70%). Om du är vegan, se till att du får ett mjölkfritt alternativ. Andra alternativ är kakao, fint hackade mandlar, riven kokos, lucuma, stött kardemumma, malen kanel eller olika bärpulver.

Hur gör jag?
1. Skölj försiktigt bönorna med kallt vatten i en sil så att eventuell ”burksmak” försvinner.
2. Tillsätt alla ingredienser (inklusive bönorna) på en gång i en mixerskål. Mixa väl tills du har en jämn och fin tryffelsmet.
3. Rulla smeten till små bollar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Om smeten är mycket mjuk, behöver du kanske ställa in den i kylskåp alt frys en kort stund för att göra det lättare att rulla bollarna.
4. När bollarna är rullade, placera dem i frysen i ca 30 minuter.
5. Förbered under tiden en liten kastrull med vatten. Låt det koka upp och placera en liten skål ovanpå pannan (sk vattenbad). Bryt chokladen i skålen och låt den smälta helt över det kokande vattnet.
6. Ta ut de nu hårda bollarna och rulla dem i den smälta chokladen. Täck dem helt och lägg tillbaka dem på bakplåtspappret. Den smälta hokladen räcker till ungefär hälften av bollarna. Resten rullade jag i (raw) kakao och / eller fint hackade mandlar. Se även andra alternativ ovan. Du bestämmer!
Njut!

Detta recept är fritt från gluten, laktos och raffinerat socker.
De är lämpliga för vegan, vegetarisk och paleo kost.

Fler recept med miso på bloggen:
Ostig blomkålsås – utan ost!
Gör mig känna en bättre människa soppa (eller kort och gott vegansk misosoppa utan tofu)

Mörk_chokladtryffel_med_miso

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.