pirnten printen
Bra och billig mat, Glutenfritt, Grönsaker, Ingen kategori, LCHF, Middag, Recept, Smakliga kokböcker, Tillbehör, Vegetariskt
Lämna en kommentar

Mat som gör gott och ugnsbakad rotelleri med ooostig sås!

Mat_som_gor_gott

Äntligen har det blivit dags igen för en svensk kokbok! Den här gången, en bok skriven av den svenska kocken Tareq Taylor; Mat som gör gott. Helt enkelt mat som får dig att känna dig stark och vital. För mig var den här boken, naturligtvis, ett måste att läsa!

Förutom att driva två restauranger i Skåne är Tareq naturligtvis känd från sina flera  och mycket populära tv-program.
Hans senaste bok, Mat som gör gott är hans sjätte kokbok. Här visar han oss läsare på ett entusiastiskt vis hur vi kan njuta av vår vardag till max. Inte genom att säga nej till allt utan istället visa hur roligt det kan vara att hitta ett nytt sätt att äta.
Såväl kött som fiskrecept finns i boken, men grönsaker och baljväxter av alla dess slag spelar en ledande roll. Varje recept i boken innehåller också en utsökt blandning av färska örter och kryddor från hela världen. Några av rätterna är snabba att göra, men det finns också de som tar lite mer tid. Hur som helst, alla recept ger med största chans en (ny) guldkant på vardagen.

Ugnsbakad rotselleri med en cheezzzy sås

Jag har en dålig (enligt andra) vana att vika hundöron vid mina favoritrecept i kokböcker. Då kan jag lätt hitta tillbaka till dom. I slutändan blir alla hundöron en sorts kvalitetskontroll för boken. Ju fler vikta öron, desto bättre bok. I denna boken hade jag gjort så många hundöron att det var svårt att välja ut bara ett recept men jag var ju tvungen!
Jag valde min nya kärlek; rotselleri. Denna gången bakas rotsellerin i ugn. Det är snabbt, med massor med smak och mycket enkelt att göra. I det ursprungliga receptet innehåller såsen både ägg och ost. Om du istället vill göra en veganversion av såsen skulle jag använda detta receptet istället.
Skulle det händelsevis bli lite över av den goda ostsåsen, bevara den i kylskåp och bre den på din frukostmacka med lite färsk tomat och krasse till. Ytterligare ett snabb-besök i food heaven!
Låt oss sätta igång!

Rotselleri_med_ostsås

Ugnsbakad rotselleri med en cheezzzy sås

4 portioner

Ugnsbakad rotselleri
Ingredienser
1 rotselleri (ca 600 gram)
olivolja
1/2 gurka
60 gram naturella hasselnötter

Ooostig sås
Ingredienser
100 gram stark ost (helst Västerbottenost)
1/2 vitlöksklyfta
En nypa salt
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
1 äggula

Garnering
Bladpersilja
Krasse
Gräslök

Hur gör jag?
1. Värm ugnen till 200 °.
2. Skala rotsellerin och skär den i fyra tjocka skivor. Skär gurkan i bitar.
3. Stek rotsellerin i omgångar i olivoljan i en stekpanna. Lägg över dem i en ugnsform och baka mitt i ugnen i 20 minuter.
4. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills det är gyllene. Låt dem svalna lite i en separat skål och gnugga sedan av skalet på nötterna mellan händerna. Hacka nötterna grovt och ställ åt sidan så länge.
5. Sås: Riv osten grovt. Skala och skiva vitlöken. Lägg ost, vitlök, salt, olivolja och vatten i en liten kastrull. Smält osten på svag värme under omrörning med en visp. Få inte panik om såsen spricker, fortsätt bara att vispa!
6. När osten har smält, ta kastrullen från värmen och fortsätt att vispa i den (eventuellt) skurna såsen. Tillsätt äggulan till såsen och blanda den med en stavmixer tills du fått en slät sås.
7. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och vispa tills såsen precis börjar tjockna – den ska inte koka! Ta bort kastrullen från värmen direkt så att äggulan inte börjar koagulera. Kör eventuellt såsen slät med stavmixern igen.
8. Servera den ugnsbakade rotsellerin och gurka. Ringla över den varma ostsåsen och garnera med färska örter och rostade hasselnötter. Njut!

Detta recept är fritt från gluten och socker.
Det är vegan- (vid användning av denna sås, klicka på länken) och LCHF-vänligt.

Titel Mat som gör gott, ny vardag Tareq Taylor
Författare Tareq Taylor
ISBN 9789174244786
Utgivare Bonnier Fakta
Köp boken här!

Rotselleri_med_ostsås_closeup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.